Op pad met onze monteurs tijdens de storm

Op pad met onze monteurs tijdens de storm

Storm Poly zorgde op veel plekken in het land voor spannende momenten. Harde windstoten veroorzaakten behoorlijk wat schade. De situatie in Noord-Holland, Flevoland en Friesland was vandaag zelfs zo onveilig dat het KNMI code rood heeft afgegeven voor deze provincies. Deze regio’s zijn ons werkgebied en ook wij waren genoodzaakt om ons werk grotendeels stil te leggen. Veiligheid boven alles.

Toch ontkomen wij er niet altijd aan om onze monteurs op pad te sturen. In hele urgente gevallen moeten we toch naar een locatie. Bijvoorbeeld als er een vermoeden is dat een situatie een gevaar op zou kunnen leveren voor de omgeving. Onze collega’s Edwin, Stef en Ali hadden vandaag storingsdienst en nemen ons mee tijden hun werkdag.

Edwin Klein, Allround Monteur Plus, was vanmiddag in Bergen. Hier was namelijk een boom op een elektriciteitskast gevallen. Op meerdere kabels zat geen spanning meer. “Mijn normale werk lag stil door de storm. Je kunt je voorstellen dat er tijdens een storm meer storingen zijn dan normaal. Daarom ben ik gevraagd om bij te springen bij de storingsdienst. Zo helpen wij onze collega’s een handje en kunnen wij problemen sneller verhelpen.” Ondanks het slechte weer ging Edwin toch naar locatie. “Vanuit Liander staat veiligheid voorop. We doen in zo'n geval alleen wat écht nodig is en krijgen de keuze om zelf te bepalen of we op pad gaan of niet. Zorgen voor een veilige situatie voor jezelf en anderen is prio nummer 1. Ik heb er vandaag voor gekozen om de elektriciteitskast af te schermen met mijn auto. Zo is de situatie voor andere weggebruikers beter zichtbaar en kan ik veiliger werken. Gelukkig was het probleem snel verholpen. Ik heb de kast verwijderd, de kabels opnieuw verbonden en deze onder de grond weggewerkt. De situatie is voor de omgeving weer veilig en de huizen en bedrijven in de buurt hebben weer stroom.

Ook monteur Stef Kramers was op locatie. Hij was vandaag in Krommenie aan het werk. “Ik kreeg vandaag de melding dat er bomen tegen een transformatorhuisje zijn gevallen. We hebben mazzel gehad want de bomen hebben het huisje zijdelings geraakt. Daardoor was er minder schade dan verwacht.” Ondanks dat de schade meeviel blijft een melding na een storm spannend. “Je weet nooit wat je gaat aantreffen. In je hoofd bedenk je je wat je tegen zou kunnen komen. Ook op locatie ga je voorzichtig te werk. Gelukkig was de situatie hier veilig genoeg om het huisje in te kunnen.  Binnen was er geen schade. Ik moest dus alleen een urgente bouwkundige melding doen om de schade aan het huisje zelf te laten repareren.”

Monteur Ali Hosseini was in Alkmaar, daar is een deel van het dak van een transformatorhuisje gewaaid. “Ik ben net begonnen met mijn avonddienst. Deze duurt nog tot morgenvroeg. Na deze storm lijkt het behoorlijk druk te worden. Zo ben ik net in Alkmaar geweest om te inspecteren hoe de situatie bij het transformatorhuis was. Een deel van het dak was door de wind in de lucht verdwenen. Op locatie bleek de schade gelukkig mee te vallen. In het huisje was de situatie veilig. Er zaten alleen wat gaten in het dak… Deze hebben we kunnen afdekken met zeil. Morgen starten de collega’s van Bouwkunde met het herstel van het huisje.”

Nooit een saai moment als monteur bij Liander. Zeker na een storm als Poly is het dus hard werken om problemen op te lossen, huishoudens en bedrijven weer van stroom te voorzien en de situatie veilig te houden.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Storm Poly: werkzaamheden stilgelegd

Storm Poly: werkzaamheden stilgelegd

Door de storm Poly zijn geplande werkzaamheden van Liander stilgelegd in Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJss ...

Lees artikel