Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Friesland, Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt. Twee knelpunten in Friesland en Zuid-Holland zijn opgelost of hebben weer beperkte capaciteit.  

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.* U kunt hier lezen in welke nieuwe gebieden capaciteit vrijgekomen is of waar het net vol zit.  

Klik hieronder op de link per provincie om daar meer informatie over te vinden. Een volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net, vindt u via deze link. Lees hier meer over de knelpunten bij Hoorn.

Friesland   

In Friesland gaan we in twee gebieden onderzoek doen naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement, namelijk in: 

  • Balk (verbruik)
  • Schenkenschans (verbruik)

In het elektriciteitsnet van Dokkum is weer beperkt capaciteit beschikbaar. Dat is voor teruglevering.

Gelderland   

In Gelderland gaan we in één gebied onderzoek doen naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement. Dat is in Hattem voor verbruik.

Noord-Holland   

In Noord-Holland gaan we in acht gebieden onderzoek doen naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement, namelijk in: 

  • Alkmaar (verbruik en teruglevering)
  • Edam (verbruik)
  • Heerhugowaard Noord (verbruik)
  • Hoogwoud (verbruik)
  • Hoorn Geldelozeweg (verbruik)
  • Hoorn Holenweg (verbruik)
  • Krommenie (verbruik)
  • Uitgeest (verbruik)

Zuid-Holland

In Zuid-Holland is één knelpunt opgelost. Dat is in Leiderdorp voor verbruik.

Op deze pagina leest u meer over congestiemanagement.    

Meld uitbreidingsplannen zo snel mogelijk  

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting? Of heeft u al een grootverbruikaansluiting bij ons en wilt u meer vermogen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij laten u dan weten wanneer er vermogen voor u beschikbaar is. Ook in gebieden waar nog wel capaciteit is, raden wij aan om op tijd vermogen aan te vragen. Liander kan namelijk geen garantie geven dat capaciteit lang beschikbaar blijft. Lossen wij bijvoorbeeld een knelpunt op een kabel op? Dan kunnen nieuwe aanvragen toch voor een nieuw knelpunt op het bovenliggende verdeelstation zorgen. U kunt online uw aanvraag voor vermogen doen.  

Liander investeert in het net  

Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeren we in 2022 zo'n één miljard euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. In de tussentijd passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk. Kijk voor meer algemene informatie over capaciteit op het stroomnet op deze pagina.  

Congestiemanagement nieuwe stijl

De ACM heeft in mei 2022 nieuwe spelregels voor congestiemanagement gepubliceerd, waardoor de netbeheerders en grootverbruikers en grote producenten van wind- en zonnestroom meer mogelijkheden krijgen om op plaatsen waar het net zijn maximale capaciteit heeft bereikt, flexibel met energievraag- en aanbod om te gaan totdat de netuitbreiding gerealiseerd is. Meer actuele informatie over congestiemanagement door Liander is hier te vinden.

* Een grootverbruikaansluiting is een aansluiting vanaf 3x80 ampère. 

Bekijk gerelateerd nieuws:

Prinsjesdag 2022: energielasten moeten beter betaalbaar worden

Prinsjesdag 2022: energielasten moeten beter betaalbaar worden

Energie en de betaalbaarheid daarvan is dit jaar een van de grote thema’s op Prinsjesdag. Positief is dat er plannen z ...

Lees artikel

Ondernemers maken massaal plannen voor snelle elektrificatie bedrijfsvoering

Ondernemers maken massaal plannen voor snelle elektrificatie bedrijfsvoering

De industrie en grote bedrijven maken massaal plannen voor de elektrificatie van hun bedrijfsvoering, zo blijkt uit de j ...

Lees artikel