Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Amsterdam, Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt. Een aantal knelpunten in Flevoland, Friesland en Zuid-Holland zijn opgelost of hebben weer beperkte capaciteit.  

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.* U kunt hier lezen in welke nieuwe gebieden capaciteit vrijgekomen is of waar het net vol zit.  

Klik hieronder op de link per provincie om daar meer informatie over te vinden. Een volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net, vindt u via deze link. Lees hier meer over de extra ruimte voor bedrijventerrein Schenkenschans in Leeuwarden

Amsterdam

In Amsterdam gaan we in één gebied onderzoek doen naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement. Dat is bij Ruigoord voor verbruik.
Lees hier meer over het knelpunt bij Elektriciteitsstation Ruigoord in Amsterdams Westelijk Havengebied. 

Flevoland

In Flevoland in het elektriciteitsnet van zowel Lelystad als Zuiderveld is weer beperkt capaciteit beschikbaar. In beide gevallen gaat het om teruglevering.

Er zijn ook twee knelpunten opgelost in Flevoland. Dat is in in Dronten voor teruglevering en in Emmeloord voor verbruik.

Friesland   

In Friesland is één nieuw knelpunt ontstaan. Dit is in Schenkenschans (Leeuwarden) voor verbruik.

Ook doen we in drie gebieden onderzoek naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement, namelijk in: 

 • Buitenpost (teruglevering)
 • Holwerd (teruglevering)
 • Klanderijstraat (verbruik)

In het elektriciteitsnet van Dronrijp is weer beperkt capaciteit beschikbaar. Dat is voor verbruik.

Gelderland   

In Gelderland gaan we in zes gebieden onderzoek doen naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement, namelijk in:

 • Ede West (verbruik en teruglevering)
 • Elst (verbruik en teruglevering)
 • Neerrijnen (verbruik en teruglevering)
 • Tiel (verbruik) 
 • Veldsteeg (verbruik en teruglevering)
 • Zuilichem (verbruik)

Noord-Holland   

In Noord-Holland gaan we in drie gebieden onderzoek doen naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement, namelijk in: 

 • Alkmaar (verdeelstation Alkmaar Boekelermeer, verbruik)
 • Hoorn (verdeelstation Hoorn Geldelozeweg, verbruik en teruglevering)
 • Krommenie (verbruik)

Zuid-Holland

In Zuid-Holland gaan we in drie gebieden onderzoek doen naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement, namelijk in:

 • Alphen Centrum (verbruik)
 • Alphen West (verbruik)
 • Zoeterwoude (verbruik en teruglevering)

In het elektriciteitsnet van Zevenhuizen is weer beperkt capaciteit beschikbaar. Dat is voor verbruik en teruglevering.

Op deze pagina leest u meer over congestiemanagement.    

Meld uitbreidingsplannen zo snel mogelijk  

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting? Of heeft u al een grootverbruikaansluiting bij ons en wilt u meer vermogen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij laten u dan weten wanneer er vermogen voor u beschikbaar is. Ook in gebieden waar nog wel capaciteit is, raden wij aan om op tijd vermogen aan te vragen. Liander kan namelijk geen garantie geven dat capaciteit lang beschikbaar blijft. Lossen wij bijvoorbeeld een knelpunt op een kabel op? Dan kunnen nieuwe aanvragen toch voor een nieuw knelpunt op het bovenliggende verdeelstation zorgen. U kunt online uw aanvraag voor vermogen doen.  

Liander investeert in het net  

Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeren we in 2022 zo'n één miljard euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. In de tussentijd passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk. Kijk voor meer algemene informatie over capaciteit op het stroomnet op deze pagina.  

Congestiemanagement nieuwe stijl

De ACM heeft in mei 2022 nieuwe spelregels voor congestiemanagement gepubliceerd, waardoor de netbeheerders en grootverbruikers en grote producenten van wind- en zonnestroom meer mogelijkheden krijgen om op plaatsen waar het net zijn maximale capaciteit heeft bereikt, flexibel met energievraag- en aanbod om te gaan totdat de netuitbreiding gerealiseerd is. Meer actuele informatie over congestiemanagement door Liander is hier te vinden.

* Een grootverbruikaansluiting is een aansluiting vanaf 3x80 ampère. 

Bekijk gerelateerd nieuws:

Extra ruimte voor wachtende ondernemers op vol elektriciteitsnet Leeuwarden

Extra ruimte voor wachtende ondernemers op vol elektriciteitsnet Leeuwarden

Liander maakt samen met een ondernemer extra ruimte op het volle elektriciteitsnet van bedrijventerrein Schenkenschans i ...

Lees artikel

Liander plaatst tot 2030 wekelijks 60 nieuwe transformatorhuisjes

Liander plaatst tot 2030 wekelijks 60 nieuwe transformatorhuisjes

Elke week zo’n zestig nieuwe transformatorhuisjes, dat is tot 2030 nodig om de laagspanningsnetten uit te breiden en t ...

Lees artikel