Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt.  Eén knelpunt in Noord-Holland is opgelost.

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.* U kunt hier lezen in welke nieuwe gebieden capaciteit vrijgekomen is of waar het net vol zit.  

Klik hieronder op de link per provincie om daar meer informatie over te vinden. Een volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net, vindt u via deze link.  Lees meer over de knelpunten in Noord-Holland en Zuid-Holland.

Flevoland 

In Flevoland is één nieuw knelpunt ontstaan. Dat is in Dronten voor teruglevering. Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.  

Gelderland  

In Gelderland is één nieuw knelpunt ontstaan. Dat is in Winterswijk voor verbruik. Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.  

Noord-Holland  

In Noord-Holland zijn vijf nieuwe knelpunten ontstaan.  De nieuwe knelpunten zijn:  

  • Heiloo (verbruik) 
  • Heerhugowaard (verbruik)  
  • Ulkesluis (verbruik) 
  • Warmenhuizen (verbruik)  
  • Wijdewormer (verbruik) 

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.  

We doen in Noord-Holland in één gebied onderzoek naar congestiemanagement. Dat is in Zaandam Noord voor verbruik. Op deze pagina leest u meer over congestiemanagement.   

Er is ook een knelpunt opgelost in Noord-Holland. Dat is in Zaandam West voor teruglevering.  

Zuid-Holland

We doen in Zuid-Holland in één gebied onderzoek naar congestiemanagement. Dat is in Leimuiden voor verbruik. Op deze pagina leest u meer over congestiemanagement.   

Meld uitbreidingsplannen zo snel mogelijk  

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting? Of heeft u al een grootverbruikaansluiting bij ons en wilt u meer vermogen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij laten u dan weten wanneer er vermogen voor u beschikbaar is. Ook in gebieden waar nog wel capaciteit is, raden wij aan om op tijd vermogen aan te vragen. Liander kan namelijk geen garantie geven dat capaciteit lang beschikbaar blijft. Lossen wij bijvoorbeeld een knelpunt op een kabel op? Dan kunnen nieuwe aanvragen toch voor een nieuw knelpunt op het bovenliggende verdeelstation zorgen. U kunt online uw aanvraag voor vermogen doen.  

Liander investeert in het net  

Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeren we in 2021 bijna 900 miljoen euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. In de tussentijd passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk. Kijk voor meer algemene informatie over capaciteit op het stroomnet op deze pagina.  

* Een grootverbruikaansluiting is een aansluiting vanaf 3x80 ampère.  

 

Bekijk gerelateerd nieuws:

Liander onderzoekt met ondernemers in Amsterdams Havengebied mogelijkheden om meer bedrijven aan te sluiten op het elektriciteitsnet

Liander onderzoekt met ondernemers in Amsterdams  Havengebied mogelijkheden om meer bedrijven aan te  sluiten op het elektriciteitsnet

Netbeheerder Liander heeft vandaag ondernemers opgeroepen een offerte uit te brengen voor hun concrete oplossingen om me ...

Lees artikel

Netbeheer Nederland: klimaatdoelstellingen coalitieakkoord in 2030 niet haalbaar zonder krachtig ingrijpen van de overheid

Netbeheer Nederland: klimaatdoelstellingen coalitieakkoord in 2030 niet haalbaar zonder krachtig ingrijpen van de overheid

Om de aangescherpte klimaatdoelen in het Coalitieakkoord te bereiken is het volgens de netbeheerders dringend noodzakeli ...

Lees artikel