Update capaciteit elektriciteitsnet

Capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt. Eén knelpunt in Noord-Holland is opgelost.

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.* U kunt hier lezen in welke nieuwe gebieden capaciteit vrijgekomen is of waar het net vol zit.    

Klik hieronder op de link per provincie om daar meer informatie over te vinden. Een volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net, vindt u via deze link. Lees hier het bericht over de knelpunten in Noord-Holland.

Gelderland   

In Gelderland zijn vier nieuwe knelpunten ontstaan. De nieuwe knelpunten zijn: 

 • Bemmel (teruglevering) 
 • Eerbeek (teruglevering) 
 • Nijkerk (verbruik) 
 • Teersdijk (verbruik en teruglevering) 

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.   

Noord-Holland   

In Noord-Holland zijn acht nieuwe knelpunten ontstaan. De nieuwe knelpunten zijn:   

 • Alkmaar (verdeelstation Alkmaar Boekelermeer, verbruik) 
 • Edam (verbruik) 
 • Heiloo (verbruik) 
 • Monnickendam (verbruik) 
 • Oterleek (verbruik) 
 • Oudorp (verbruik) 
 • Schagen (verbruik) 
 • Velsen (verbruik) 

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.   

Er is ook een knelpunt opgelost in Noord-Holland. Dat is in Medemblik voor teruglevering. 

Meld uitbreidingsplannen zo snel mogelijk   

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting? Of heeft u al een grootverbruikaansluiting bij ons en wilt u meer vermogen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij laten u dan weten wanneer er vermogen voor u beschikbaar is. Ook in gebieden waar nog wel capaciteit is, raden wij aan om op tijd vermogen aan te vragen. Liander kan namelijk geen garantie geven dat capaciteit lang beschikbaar blijft. Lossen wij bijvoorbeeld een knelpunt op een kabel op? Dan kunnen nieuwe aanvragen toch voor een nieuw knelpunt op het bovenliggende verdeelstation zorgen. U kunt online uw aanvraag voor vermogen doen.   

Liander investeert in het net   

Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeren we in 2022 zo'n één miljard euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. In de tussentijd passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk. Kijk voor meer algemene informatie over capaciteit op het stroomnet op deze pagina.   

* Een grootverbruikaansluiting is een aansluiting vanaf 3x80 ampère.  

Bekijk gerelateerd nieuws:

Tekort aan materialen raakt ook klanten van Liander

Tekort aan materialen raakt ook klanten van Liander

Klanten van Liander krijgen vaker te maken met langere wachttijden voor een nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet ...

Lees artikel

Uitzending Meldpunt van Omroep Max over gasmeters met metercode 28100 en 28101

Uitzending Meldpunt van Omroep Max over gasmeters met metercode 28100 en 28101

Vrijdagavond 29 april heeft het programma Meldpunt van Omroep Max aandacht besteed aan de gasmeters uit 2006 en 2007. N ...

Lees artikel