Eerste bedrijven Schiphol Trade Park aangesloten op uniek virtueel stroomnet

Eerste bedrijven Schiphol Trade Park aangesloten op uniek virtueel stroomnet

Op business park Schiphol Trade Park van gebiedsontwikkelaar Schiphol Area Development Company (SADC) is een belangrijke mijlpaal bereikt in de realisering van een uniek lokaal virtueel stroomnetwerk. Donderdag 14 april is het Energie Collectief Schiphol Trade Park gelanceerd waarbij van de huidige zes leden de eerste vier bedrijven live op het netwerk werden aangesloten.

Het virtuele net is een oplossing is voor het tijdelijk tekort aan stroomcapaciteit in de regio Schiphol. Deze oplossing is gerealiseerd dankzij intensieve samenwerking tussen SADC, bedrijven op Schiphol Trade Park, netbeheerder Liander en technologiebedrijf Spectral. Binnen het collectief delen de aangesloten bedrijven de beschikbare stroomcapaciteit voortaan slim met elkaar.

Slim verdelen in virtueel net

Gebiedsontwikkelaar SADC heeft in 2020 het initiatief genomen voor deze duurzame oplossing om het vestigingsklimaat voor haar klanten te verbeteren. Het ontwikkelde virtuele net maakt mogelijk dat bedrijven zónder stroomcapaciteit de ongebruikte capaciteit van bedrijven mét capaciteit kunnen gebruiken.

Arnoud van der Wijk, Projectmanager SADC: “Op momenten van onderbenutting van de capaciteit in het stroomnet is er ‘vrije ruimte’ beschikbaar. Door binnen het virtuele net vraag en aanbod real-time te meten, kunnen aangesloten bedrijven de beschikbare capaciteit onderling verdelen en daarmee optimaal benutten. Zo kan tot wel 90% van de stroomvraag van alle bedrijven (met én zonder capaciteit) gewoon uit het net worden geleverd.”

Tijdens piekmomenten wordt de beschikbare netcapaciteit aangevuld met (zonne)energie uit batterijen en - indien het echt niet anders kan - met generatoren. Het smart-grid platform van Spectral zorgt ervoor dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare netcapaciteit door middel van real time metingen en slimme sturing.

Innovatief denken bij schaarste

De grote vraag naar elektriciteit in Nederland leidt tot knelpunten op het elektriciteitsnet. De tijd die nodig is om het elektriciteitsnet uit te breiden komt vaak niet overeen met bijvoorbeeld de realisatie van een bedrijventerrein. Huibert Baud, directeur Klant & Ontwerp van Liander: “Wij doen er alles aan om onze klanten op tijd aan te sluiten op het net. In de samenwerking met SADC onderzoekt Liander om samen met andere partijen meer ruimte te vinden op het bestaande net.” Tegelijkertijd werkt Liander hard om het elektriciteitsnet uit te breiden, zodat de benodigde capaciteit in de toekomst beschikbaar is.

Het virtueel net is financieel ondersteund vanuit de Taskforce Noord-Holland. Edward Stigter, Gedeputeerde Klimaat en Energie van de Provincie Noord-Holland en voorzitter Taskforce Energie infrastructuur Noord-Holland onthulde samen met Eva Klein Schiphorst (algemeen directeur SADC) en Huibert Baud (Liander) symbolisch het virtueel netwerk op Schiphol Trade Park: “Ik ben trots op deze samenwerking tussen SADC, netbeheerder en niet in de laatste plaats op de bedrijven zelf. Samen hebben zij de verantwoordelijkheid genomen om een oplossing te vinden voor een prangend knelpunt op het elektriciteitsnetwerk. Dat ondersteunen wij als Taskforce graag.”

Leden

Momenteel zijn IntercityHotel Amsterdam Airport, Intralox LLC Europe, Joulz (in opdracht van Intospace), Nippon Express, SEGRO en VerusSol (in samenwerking met Mirastar) bij het collectief aangesloten. Meer partijen volgen binnenkort.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De max ...

Lees artikel

Netbeheerders en gemeente presenteren gezamenlijk plan van aanpak uitbreiding elektriciteitsnet Amsterdam

Netbeheerders en gemeente presenteren gezamenlijk plan van aanpak uitbreiding elektriciteitsnet Amsterdam

Ook in Amsterdam groeit de vraag naar stroom enorm snel. Om knelpunten op te lossen en alle consumenten en ondernemers i ...

Lees artikel