Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Friesland, Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt.

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.* U kunt hier lezen in welke nieuwe gebieden capaciteit vrijgekomen is of waar het net vol zit. Lees hier het bericht over het knelpunt rondom Nunspeet, Elburg en een deel van Oldebroek. 

Klik hieronder op de link per provincie om daar meer informatie over te vinden. Een volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net, vindt u via deze link.

Friesland

In Friesland zijn drie nieuwe knelpunt ontstaan. De nieuwe knelpunten zijn:

  • Beetsterzwaag (teruglevering)
  • Kollum (verbruik)
  • Surhuisterveen (verbruik en teruglevering) 

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Gelderland

In Gelderland zijn drie nieuwe knelpunten ontstaan.

De nieuwe knelpunten zijn:

  • Ede (verbruik)
  • Hattem (verbruik
  • Wijchen (verbruik)

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

In Gelderland doen we in één gebied onderzoek naar congestiemanagement. Dat is in omgeving Nunspeet voor verbruik. Op deze pagina leest u meer over congestiemanagement.  

Noord-Holland

In Noord-Holland is één nieuw knelpunt ontstaan, dat is in omgeving Den Helder de Schooten voor verbruik en teruglevering. Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Meld uitbreidingsplannen zo snel mogelijk

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting? Of heeft u al een grootverbruikaansluiting bij ons en wilt u meer vermogen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij laten u dan weten wanneer er vermogen voor u beschikbaar is. Ook in gebieden waar nog wel capaciteit is, raden wij aan om op tijd vermogen aan te vragen. Liander kan namelijk geen garantie geven dat capaciteit lang beschikbaar blijft. Lossen wij bijvoorbeeld een knelpunt op een kabel op? Dan kunnen nieuwe aanvragen toch voor een nieuw knelpunt op het bovenliggende verdeelstation zorgen. U kunt online uw aanvraag voor vermogen doen.

Liander investeert in het net

Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeren we in 2022 zo'n één miljard euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. In de tussentijd passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk. Kijk voor meer algemene informatie over capaciteit op het stroomnet op deze pagina.

* Een grootverbruikaansluiting is een aansluiting vanaf 3x80 ampère.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Verbruiksdata delen maakt verschillende energieleveranciers mogelijk zonder extra meters

Verbruiksdata delen maakt verschillende energieleveranciers mogelijk zonder extra meters

Eén huishouden met meerdere energieleveranciers blijkt mogelijk doordat apparaten in en om het huis -auto’s, warmtep ...

Lees artikel

Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het ...

Lees artikel