Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Friesland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt. In Gelderland en Flevopolder zijn ook nieuwe knelpunten voor teruglevering van groene stroom ontstaan op enkele verbindingsstations van Tennet met het landelijke hoogspanningsnet. Tennet heeft daarom een vooraankondiging van congestie gedaan.

Liander is voor het transport van regionaal opgewekte duurzame energie afhankelijk van Tennet. Alle regionaal geproduceerde wind- en zonnestroom die niet regionaal wordt verbruikt, wordt getransporteerd naar het bovenliggende net van Tennet die het naar elders transporteert. Als het hoogspanningsnet zijn maximale capaciteit bereikt is er ook bij Liander geen ruimte meer voor nieuwe aanvragen voor het transport van groene stroom van bijvoorbeeld wind- of zonneparken of grote zonnedaken. De terugleverknelpunten van Tennet veroorzaken namelijk terugleverbeperkingen op de onderliggende stations bij Liander.

Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.* U kunt hier lezen in welke nieuwe gebieden capaciteit vrijgekomen is of waar het net vol zit.

Klik hieronder op de link per provincie om daar meer informatie over te vinden. Een volledig overzicht van de beschikbaarheid van capaciteit op ons net, vindt u via deze link.

Gelderland

In Gelderland zijn acht nieuwe knelpunten van Liander ontstaan. En 27 nieuwe terugleverknelpunten veroorzaakt door knelpunten van Tennet.

De nieuwe Liander knelpunten zijn:

 • Dale (teruglevering)
 • Druten (teruglevering)
 • Ede (verbruik en teruglevering)
 • Frankeneng (verbruik en teruglevering)
 • Hattem (verbruik en teruglevering)
 • Neerijnen (verbruik en teruglevering)
 • Wamel (teruglevering)
 • Wezep (verbruik)

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

De nieuwe Liander knelpunten veroorzaakt door terugleverknelpunten van Tennet zijn:

 • Apeldoorn (teruglevering)
 • Arnhem (teruglevering)
 • Borculo (teruglevering)
 • Dale (teruglevering)
 • Dodewaard (teruglevering)
 • Doetinchem (teruglevering)
 • Druten (teruglevering)
 • Ede (teruglevering)
 • Eerbeek (teruglevering)
 • Elst (teruglevering)
 • Harderwijk (teruglevering)
 • Harselaar (teruglevering)
 • Hattem (teruglevering)
 • Kattenberg (teruglevering)
 • Lochem (teruglevering)
 • Nijmegen (teruglevering)
 • Renkum (teruglevering)
 • Teersdijk (teruglevering)
 • Tiel (teruglevering)
 • Ulft (teruglevering)
 • Vaassen (teruglevering)
 • Winterswijk (teruglevering)
 • Woudhuis (teruglevering)
 • Zaltbommel (teruglevering)
 • Zevenaar (teruglevering)
 • Zuidbroek (teruglevering)
 • Zutphen (teruglevering)
 • Meer informatie over de vooraankondiging congestieonderzoek Tennet vindt u hier.

Geen gevolgen voor bestaande klanten en klanten met lopende aanvraag

De door TenneT aangegeven knelpunten voor terugleveren hebben op dit moment geen gevolgen voor bestaande klanten en klanten met een geldige offerte. Het heeft vanaf 2 september wél gevolgen voor nieuwe initiatieven voor (duurzame) opwek van zowel bestaande als nieuwe klanten. Deze klanten kunnen we voorlopig niet voorzien van (extra) transportcapaciteit.

Investeren in het Gelderse net

Op weg naar 2030 blijft Liander hard werken aan het verzwaren en uitbreiden van haar net. Het gaat hierbij om zowel uitbreidingen van elektriciteitsstations als nieuwe en dikkere kabels. De verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar toeneemt.

Flevoland

In Flevoland zijn geen nieuwe knelpunten van Liander ontstaan. En 7 nieuwe terugleverknelpunten veroorzaakt door knelpunten van Tennet.

De nieuwe terugleverknelpunten van Tennet zijn:

 • Almere (teruglevering)
 • De Vaart (teruglevering)
 • Dronten (teruglevering)
 • Lelystad (teruglevering)
 • Pampus (teruglevering)
 • Zeewolde (teruglevering)
 • Zuiderveld (teruglevering)

Meer informatie over de vooraankondiging congestieonderzoek Tennet vindt u hier.


Geen gevolgen voor bestaande klanten en klanten met lopende aanvraag

De door TenneT aangegeven knelpunten voor terugleveren hebben op dit moment geen gevolgen voor bestaande klanten en klanten met een geldige offerte. Het heeft vanaf 2 september wél gevolgen voor nieuwe initiatieven voor (duurzame) opwek van zowel bestaande als nieuwe klanten. Deze klanten kunnen we voorlopig niet voorzien van (extra) transportcapaciteit.

Investeren in het net in Flevoland

Op weg naar 2030 blijft Liander hard werken aan het verzwaren en uitbreiden van haar net. Het gaat hierbij om zowel uitbreidingen van elektriciteitsstations als nieuwe en dikkere kabels. De verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar toeneemt.

Noord-Holland

In Noord-Holland is één nieuw knelpunt van Liander ontstaan. Het nieuwe knelpunt is:

 • Zaandam-West (verbruik)

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Friesland

In Friesland zijn twee nieuwe knelpunten van Liander ontstaan. De nieuwe knelpunten zijn:

 • Dronrijp (verbruik)
 • Grovestiens (verbruik)

Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.

Meld uitbreidingsplannen zo snel mogelijk

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting? Of heeft u al een grootverbruikaansluiting bij ons en wilt u meer vermogen? Dan adviseren we u zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Wij laten u dan weten wanneer er vermogen voor u beschikbaar is. Ook in gebieden waar nog wel capaciteit is, raden wij aan om op tijd vermogen aan te vragen. Liander kan namelijk geen garantie geven dat capaciteit lang beschikbaar blijft. Lossen wij bijvoorbeeld een knelpunt op een kabel op? Dan kunnen nieuwe aanvragen toch voor een nieuw knelpunt op het bovenliggende verdeelstation zorgen. U kunt online uw aanvraag voor vermogen doen.

Liander investeert in het net

Als uw netbeheerder werkt Liander aan het energienet van vandaag en morgen. Het elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken vol. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Daarom investeren we in 2020 bijna 900 miljoen euro in de uitbreiding van het net. Versterking van het net kost veel tijd, onder meer door lange vergunningstrajecten. In de tussentijd passen we nieuwe technologieën toe in onze netten. Hierdoor benutten we het energienet zo optimaal mogelijk. Kijk voor meer algemene informatie over capaciteit op het stroomnet op deze pagina.

* Een grootverbruikaansluiting is een aansluiting die groter is dan 3x80 ampère.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Flevoland, Friesland, Zuid-Holland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maxi ...

Lees artikel

Online loket voor transportindicaties weer geopend

Online loket voor transportindicaties weer geopend

Van 5 oktober tot en met 11 november kan er door grootverbruikers in de najaarsronde Stimulering Duurzame Energieproduct ...

Lees artikel