Welke aansluiting heeft u nodig?

Welke aansluiting heeft u nodig?

Gaat u verbouwen of verhuizen en denkt u na over het vermogen? Liander mag u niet adviseren welke aansluiting u nodig heeft. We kunnen u wel een voorbeeld geven hoe u zelf het vermogen berekent dat u nodig heeft. Raadpleeg altijd een installateur voor advies.

Bepaal uw maximale vermogen 

Het maximaal vermogen is de totale belasting die uw aansluiting aan kan. Dit werkt als volgt:

  • Elk apparaat gebruikt een aantal watt.
  • De aansluiting heeft een maximaal aantal watt beschikbaar.
  • Al uw apparaten samen bepalen welk vermogen u nodig heeft. 

Wat gebeurt er bij overbelasting?

Een 3x25 ampère-aansluiting heeft een maximaal vermogen van ongeveer 17.000 watt. Dat houdt in dat er tot 17.000 watt aan apparatuur tegelijkertijd kan aanstaan. Zet u meer dan 17.000 tegelijk aan? Dan overbelast u de aansluiting en ‘springt’ de aansluiting eruit zodat u geen stroom heeft. Komt het vaker voor? Dan gaat de hoofdzekering stuk. Wij moeten deze dan vervangen. U kunt dit niet zelf doen.

Rekenvoorbeeld

Stel u heeft een aansluiting van 1x25 ampère. Deze aansluiting heeft een maximaal vermogen van 5.500 watt. 

In totaal heeft u 6.784 watt (5.447 + 1.337) aanstaan. Dit is meer dan uw 1x25 ampère-aansluiting (5.500 watt) aankan. Er ontstaat overbelasting. Aan het rekenvoorbeeld kunnen geen rechten worden ontleend.

Meer of minder vermogen nodig? ​

Als u meer of minder vermogen nodig heeft dan uw aansluiting aankan, kunt u uw aansluiting wijzigen. Raadpleeg altijd een installateur voor advies. Bekijk zelf eenvoudig wat de zwaarte van uw energie-aansluiting is en uw netwerkkosten zijn. Log in met uw postcode, huisnummer en de laatste 6 cijfers van het meternummer.