Hoe kunt u deelnemen aan congestiemanagement?

Wie kan deelnemen?

Afhankelijk van uw situatie, de congestie in uw regio en uw wensen kunt op verschillende manieren deelnemen. Grootzakelijke klanten met een aansluiting die groter is dan 3x80 ampère en die elektriciteit afnemen of terugleveren kunnen deelnemen aan congestiemanagement. Wilt u extra transportvermogen of heeft u een nieuwe aansluiting? Dan kunt u door deel te nemen aan congestiemanagement in sommige gevallen toch het vermogen krijgen. Het is belangrijk dat u uw vermogen van uw installatie zelf kunt aanpassen of dat u dit regelbaar kunt maken. U kunt bijvoorbeeld deelnemen als u:

  • veel energie produceert, omdat u bijvoorbeeld veel zonnepanelen of een windpark heeft
  • een batterij heeft om energie op te slaan
  • veel energie afneemt

Er zijn 2 manieren

Langetermijncontract
Wanneer u in een congestiegebied zit en u een gecontracteerd vermogen van 1.000kW of meer heeft, dan zijn wij direct op zoek naar u. Tegen een vergoeding kunt u uw flexibele vermogen aan ons beschikbaar stellen. De afspraken voor de capaciteitsbeperking leggen we met u vast in een langetermijncontract. We kennen 3 contractvormen:

  • Capaciteitsbeperkingscontract met vast tijdvenster
  • Capaciteitsbeperkingscontract op afroep
  • Biedplichtcontract voor handelen met dagbiedingen (redispatch) op GOPACS

Meer over langetermijncontracten

Handelen op de vrije energiemarkt
U kunt handelen met dagbiedingen (redispatch) op het congestiemanagementplatform GOPACS. Bent u niet gevestigd in een congestiegebied of heeft u minder dan 1.000kW? Of wilt u liever zelf handelen op de vrije energiemarkt? Dan kunt u uw  flexibele vermogen via de vrije energiemarkt aanbieden. 

Meer over dagbiedingen op de vrije energiemarkt

Wilt u deelnemen of weet u het nog niet zeker?

Heeft u belangstelling om met uw flexibele vermogen deel te nemen? Dan kunt u het belangstellingsformulier invullen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. Weet u het nog niet zeker? Gebruik dan onze keuzehulp. Dan ziet u wat voor u de beste optie is om uw flexibele vermogen in te zetten..