Controle energie-meter

Controle energie-meter

U heeft van ons een brief ontvangen met een afspraak voor de controle van uw meter. Deze controle komt voort uit een steekproef en doen we om de kwaliteit van onze meters te testen. 

Waarom controle meters?

De controle van uw elektriciteit en/of gasmeter geeft aan hoe betrouwbaar uw meter is. Zodat u kunt rekenen op een betrouwbare meter die het juiste verbruik van stroom en/of gas registreert en u dus ook het juiste verbruik betaalt aan uw energieleverancier. U heeft een brief ontvangen met de afspraak voor de controle. 

Elektriciteitmeter en gasmeter

De elektriciteitmeter kunnen we bij u thuis controleren, de controle duurt ongeveer 45 minuten. Voor de controle van de gasmeter verwisselen we de meter gratis voor een slimme meter. De gasmeter nemen we namenlijk mee: deze kunnen we technisch alleen controleren in ons ijklaboratorium. De verwisseling van de gasmeter duurt ongeveer 1,5 uur. Omdat we in die tijd ook de elektriciteitsmeter wisselen. 

 

Afspraak verplaatsen

U kunt zelf eenvoudig online uw afspraak wijzigen en eventueel uw telefoonnummer achterlaten. Log in met uw persoonlijke inlogcode uit de brief en kies een moment dat u wel uitkomt. 

Alles over de slimme meter

De komende jaren bieden we alle huishoudens en kleine bedrijven een slimme meter aan. 

Bekijk de postcodegebieden die gepland staan. Of vraag de slimme meter met voorrang aan.

Veelgestelde vragen controle meter

  • Jazeker! Het zou mooi zijn als de meter goed toegankelijk is voor onze meetspecialist. Kijk of de meterkast makkelijk open kan en of de ruimte rondom de meter vrij is. Dit is belangrijk voor de veiligheid. U heeft ongeveer 30 minuten geen stroom, zorg daarom dat uw telefoon en eventueel laptop voldoende opgeladen zijn.

  • De controle van uw electriciteitsmeter geeft aan hoe betrouwbaar uw meter is. Zodat u kunt rekenen op een betrouwbare meter die het juiste verbruik van stroom registreert en u dus ook het juiste verbruik betaalt aan uw leverancier. Wij controleren op basis van een steekproef. Via deze steekproef kan worden vastgesteld of bepaalde groepen meters voldoen aan de wet. Na afloop van de controles wordt landelijk bekeken of een bepaalde groep meters vervangen wordt.

  • Uw meter is dit jaar onderdeel van de steekproef. Tijdens de controle ijken wij uw electriciteitsmeter gewoon bij u thuis. Dit doen wij door uw meter aan te sluiten op een ijkapparaat. Dit apparaat meet of uw meter de juiste meterstanden registreert. Hieraan zijn voor u geen kosten verbonden.

  • Nee, om de meter te controleren onderbreken wij uw gas en stroom. Als wij klaar zijn gaat het gas en de stroom er weer op. Voor de metingen van de electriciteitsmeter hebben wij ongeveer 45 minuten nodig. Voor de verwisseling van de gasmeter ongeveer 1,5 uur. Zorg daarom dat uw telefoon en eventueel laptop opgeladen zijn. Houdt u er rekening mee dat onze meetspecialist mogelijk langer aan het werk is dan het geplande tijdsblok.

  • Onze ervaring is dat in 95% van de metingen de elektriciteitsmeter de juiste meterstanden registreert. Meet het ijkapparaat een afwijking? In dat geval vervangen wij uw elektriciteitsmeter. Als we tijdens onze afspraak voldoende tijd hebben kunnen wij uw meters direct gratis vervangen voor slimme meters. Is er onvoldoende tijd, dan maken we binnen vier weken een nieuwe afspraak om de slimme meters alsnog te plaatsen. Op www.liander.nl/slimmemeter staan alle voordelen en keuzemogelijkheden.

  • We maken het u graag zo makkelijk mogelijk. Door de QR-code uit de brief te scannen, komt u direct in de online omgeving waar u uw afspraak kunt bevestigen of verplaatsen. Zo hoeft u de website link en uw persoonlijke inlogcode niet over te typen om in te loggen. Wilt u geen gebruik maken van de QR-code dan kunt u met uw inlogcode eenvoudig inloggen via www.liander.nl/afspraak

    Wist u dat u met een iPhone met IOS 11 geen QR-code scanner nodig heeft? Door de QR-code met de iPhone camera te scannen gaat u direct naar de online omgeving. Met andere smartphones heeft u wel een QR-code scanner nodig. Wilt u geen gebruik maken van de QR-code dan kunt u eenvoudig inloggen via www.liander.nl/afspraak.

  • Liander is uw netbeheerder. We leggen kabels en leidingen aan en beheren het energienetwerk in uw regio. Uw meterkast is erop aangesloten, net als die van 3 miljoen andere woningen en bedrijven.