Toonfrequent signaal verdwijnt. Wat betekent dit?

Toonfrequent signaal verdwijnt. Wat betekent dit?

Vanaf 1 juli 2021 verdwijnt het zogenoemde TF-signaal in steeds meer gebieden. Dit heeft vooral gevolgen voor het dag- en nachttarief, ook wel dubbeltarief. Het dubbeltarief, dat inmiddels vrijwel hetzelfde is als het enkeltarief, is zonder signaal alleen nog te gebruiken voor huishoudens met een slimme meter.

Daarnaast maken sommige apparaten gebruik van het signaal. Extra aandacht verdienen bijvoorbeeld elektrische boilers, vaak wat oudere systemen, die het signaal gebruiken. Als het signaal uit gaat, moet bij deze boilers iets gebeuren om te zorgen dat ze aan blijven.

Dag- en nachttarief verdwijnt voor mensen zonder slimme meter

Vroeger was het TF-signaal nodig om elektriciteitsmeters te laten schakelen tussen het dag- en het nachttarief (dubbeltarief). De afgelopen jaren heeft bijna iedereen in Nederland een slimme energiemeter gekregen. Die meter kan zelf schakelen tussen het dag- en nachttarief.

Vrijwel iedereen in Nederland heeft de meter al meerdere keren gratis aangeboden gekregen. En op bijna alle plekken waar nog geen slimme meter hangt, bieden de netbeheerders hem de komende jaren alsnog gratis aan. Overigens is het verschil tussen beide tarieven inmiddels minimaal en bij sommige energieleveranciers zelfs nihil. Prijsvergelijkers hebben berekend dat het dubbeltarief alleen goedkoper is, als een huishouden minstens de helft van zijn energie ’s nachts verbruikt. En ook dan scheelt het per jaar maar een paar euro.

Elektrische boilers en andere apparaten

In het verleden is er ook op andere manieren gebruik gemaakt van het TF-signaal voor tariefschakeling. Bekende toepassingen zijn portiekverlichtingen en boilers. Voor de meeste toepassingen is het installeren van een eenvoudige schakelklok of schemerschakelaar voldoende om het apparaat ook in de toekomst te laten functioneren. Bijzondere aandacht besteden de netbeheerders aan een bepaald type elektrische boilers. Het gaat om (vaak wat oudere) systemen die meestal in flats en appartementengebouwen hangen. Als het signaal uit gaat, moet bij deze boilers iets gebeuren om te zorgen dat ze aan blijven. De meeste boilers kun je eenvoudig met de hand weer aanzetten. Maar bij een klein deel kan dat niet. Voor deze boilers moet er aparte oplossing komen. De netbeheerders zijn over deze systemen in gesprek met de installatiebranche. Voor consumenten die zich afvragen of hun boiler last heeft van het uitzetten van het signaal, hebben we een stappenplan opgesteld. 

 

Lees hier meer over het uitzetten van het TF-signaal

 

Bekijk gerelateerd nieuws:

Online bijeenkomst netcapaciteit in Medemblik

Online bijeenkomst netcapaciteit in Medemblik

Op een aantal plekken in de gemeente Medemblik heeft het elektriciteitsnet zijn maximale capaciteit bereikt. Ondernemers ...

Lees artikel

Update capaciteit elektriciteitsnet

Update capaciteit elektriciteitsnet

Op het elektriciteitsnet in Friesland, Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capacite ...

Lees artikel