Zutphen van de Toekomst

Zutphen van de Toekomst

De gemeente Zutphen wil zonder aardgas kunnen. Samen met bewoners wordt als eerste gewerkt aan een passende warmteoplossing voor de wijken Voorsteralleekwartier-Noord en Berkelpark. Vandaag werd hiervoor de intentieovereenkomst ‘Zutphen van de Toekomst’ getekend.

Haalbaar en betaalbaar

Wethouder Harry Matser: “Eind 2030 willen we in Zutphen zover zijn dat we zonder aardgas kunnen. Dat betekent veel werk aan de winkel. Als gemeente red je dat niet alleen. Ik ben trots op de betrokkenheid van inwoners die hieraan werken. Er zijn mensen die echt van deur tot deur gaan om hun buren te betrekken.” Duurzaam leven, dat willen veel mensen. Maar kritische geluiden zijn er ook. Bijvoorbeeld: wie gaat dat betalen? Matser: “Over die vraag wordt natuurlijk nu hard nagedacht, vooral ook landelijk. Dat antwoord moet er komen. Mijn uitgangspunt is, dat de aardgasvrije toekomst voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn. Maar we gaan niet wachten op alle antwoorden, we gaan intussen al wel aan de slag.”

Bijeenkomsten

In Voorsteralleekwartier-Noord en Berkelpark hebben buurtbewoners afgelopen maanden bijeenkomsten georganiseerd met hun buren. In het najaar werken ze verder aan concrete plannen voor deze buurten. Uiteindelijk volgen alle buurten en wijken in Zutphen.

Samenwerking

Liander werkt nauw samen met de gemeente Zutphen. We delen onze kennis over de huidige gas- en elektriciteitsnetten. en maken dat inzichtelijk aan de hand van bijvoorbeeld online gaskaarten. Deze gaskaarten laten de ouderdom van het gasnet zien. Ouderdom van de gasnetten is één van de factoren om rekening mee te houden, willen we de maatschappelijke kosten zo laag als mogelijk houden. Daarnaast delen we onze kennis over de technische en financiële consequenties van de gewenste duurzame energievoorziening.

Wilt u ook een duurzame warmteoplossing voor uw gemeente? Kijk hier welke stappen u kunt zetten om tot weloverwogen keuzes te komen. En wat Liander hierin voor u kan betekenen.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Liander realiseert duurzaamste schakelstation van Nederland

Liander realiseert duurzaamste schakelstation van Nederland

Netbeheerder Liander en Huisman Etech Experts hebben een contract getekend voor de bouw van het duurzaamste schakelstati ...

Lees artikel

Start aanbesteding Flexmarkt Zuidplaspolder

Start aanbesteding Flexmarkt Zuidplaspolder

De Zuid-Hollandse regio Zuidplaspolder is volop in ontwikkeling. De grote hoeveelheid aanvragen voor aansluitingen door ...

Lees artikel