Netbeheerders gaan beperkt aantal gasmeters vervangen

vervangen gasmeters

Gasmeters zijn veilig, maar voldoen mogelijk niet aan vereiste levensduur. De netbeheerders vervangen in totaal ongeveer 40.000 gasmeters die niet volledig voldoen aan de productspecificaties. Het gaat om een beperkt deel van de meters van het merk Landis + Gyr die zijn geplaatst in de periode juni-augustus 2016. Bijna de helft van deze meters is inmiddels al vervangen.

Lees alles over Liander in Kassa over gasmeters in november 2018

In september 2016 meldde Landis + Gyr dat deze gasmeters een iets te korte schroefdraad hebben. Hierop hebben netbeheerders zelf in een proefopstelling de bevestiging van de bewuste meters getest en hebben vervolgens een extra onderzoek laten doen door KIWA. Daaruit is gebleken dat de meters veilig genoeg zijn en deugdelijk functioneren.

Uit aanvullend onderzoek naar mogelijke effecten op de lange termijn blijkt volgens Holland Innovative echter dat nog niet volledige garantie kan worden gegeven of de betreffende meters de normale levensduur van minimaal 20 jaar mee kunnen. KIWA bevestigt dit. Netbeheerders vinden het belangrijk dat meters minimaal 20 jaar goed en veilig kunnen blijven functioneren en hebben daarom besloten de meters de komende tijd te vervangen.

De netbeheerders houden exact bij welke meter bij een klant wordt geplaatst. De locatie van  meters met een kortere schroefdraad zijn dus bekend. De netbeheerders zullen binnen afzienbare tijd contact met deze klanten opnemen om een afspraak te maken voor vervanging. Klanten hoeven zelf dus niets te doen en kunnen de gasmeter tot de vervanging veilig blijven gebruiken.

 

Bekijk gerelateerd nieuws:

Rapportage over afhandeling meldingen na uitzending Radar

Rapportage over afhandeling meldingen na uitzending Radar

Consumentenprogramma Radar verzamelde afgelopen maart zo’n 3.000 meldingen van consumenten die twijfelden aan hun mete ...

Lees artikel

Netbeheerders betreuren suggestieve berichtgeving Kassa

Netbeheerders betreuren suggestieve berichtgeving Kassa

In een uitzending van het televisieprogramma Kassa (zaterdagavond 28 oktober 2017) doen emeritus hoogleraar Ben Ale en z ...

Lees artikel