Tips bij geen stroom

Tips bij geen stroom

Al uw apparaten die werken op stroom kunnen tijdelijk uitvallen. Voor de meeste huishoudens is het vooral belangrijk om rekening te houden met de volgende apparaten.

Bent u een ondernemer? Dan vindt u hier tips bij geen stroom.

  1. Koelkast en vriezer

    Liander hanteert de regel dat producten in een gesloten koelkast gedurende een storing met een tijdsduur tot 16 uur bruikbaar blijven. Om te bepalen of uw producten nog bruikbaar zijn, is de temperatuur van de producten doorslaggevend. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat:

    • Kwetsbare producten (zoals rauw vlees of vis) weggooien als de temperatuur in de koelkast warmer is dan 10 oC.
    • Als de temperatuur van de koelkast warmer is dan 15 oC, geopende pakjes en producten als yoghurt en melk weggooien. Voor groente en fruit geldt: kijk, ruik en proef. Eieren beter alleen koken of bakken.
    • De ideale temperatuur van producten in de koelkast is 4oC. De kans op voedselinfectie is groter als producten warmer worden dan 7oC.  

    In een gesloten vriezer blijven producten gedurende een storing tot 24 uur bevroren. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat:

    • Als het eten nog hard is (niet ontdooid) kunt u het opnieuw invriezen
    • Als het eten aan de buitenkant zacht is, niet opnieuw invriezen. In de koelkast bewaren en binnen twee dagen opeten.
    • Is het eten echt ontdooid. Kwetsbare producten als vlees en vis weggooien. Andere producten liefst dezelfde dag nog gebruiken.

  2. Huistelefoon, internet en mobiele apparaten

    Uw huistelefoon en internet werken niet als u geen stroom heeft. Zorg voor internet via een mobiel netwerk (hotspot) en schakel uw vaste telefoon door naar een mobiel nummer. Als u een aankondiging heeft ontvangen voor gepland onderhoud, laad dan ook uw laptop, mobiele telefoon en eventuele powerbanks op.

  3. Cv-ketel

    Meestal werkt uw cv-ketel niet meer als er geen stroom is. Hierdoor heeft u tijdelijk geen verwarming en warm water. 

  4. Alarminstallaties

    Houd er rekening mee dat uw alarminstallatie kan worden uitgeschakeld. Ook is het mogelijk dat uw alarminstallatie onbedoeld een alarmmelding geeft. Raadpleeg de fabrikant voor meer informatie en informeer uw alarmcentrale.

  5. Medische hulpmiddelen

    Apparatuur voor bijvoorbeeld beademing of dialyse kan tijdelijk niet werken. Meld de stroomonderbreking daarom bij uw medische hulppost. Mogelijk kan in overleg een alternatief worden gevonden.

  6. Huur tijdelijk een noodstroomaggregaat

    Het noodstroomaggregaat, ofwel noodaggregaat wordt veel gebruikt als noodstroomvoorziening. Een noodaggregaat is een generator (wekt stroom op) en motor (aandrijving generator) in één.

    Op het moment dat de stroom uitvalt, neemt het noodaggregaat het leveren van stroom voor zijn rekening. Via internet kunt een verhuurder van noodstroomvoorzieningen in uw regio zoeken.

    Let er op dat een noodstroomvoorziening niet al uw stopcontacten van stroom voorziet. U moet zelf een stroomkabelverbinding leggen van de noodvoorziening naar de machines die u wil voorzien van stroom. Huur dus ook extra verlengsnoeren.

  7. Stadsverwarming

    De stadsverwarming maakt ook gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Heeft u stadsverwarming, dan werkt deze mogelijk tijdelijk niet.

  8. Centrale voorzieningen

    Lift en portiekverlichting werken niet tijdens de stroomonderbreking.