Congestie Service Provider

Met de aanpassingen in de Netcode Elektriciteit (2022) is de nieuwe marktrol Congestie Service Provider (CSP) geïntroduceerd. Een CSP is een erkende partij in de energiesector die congestiemanagementdiensten aanbiedt. U kunt zich aansluiten bij een CSP of u kunt zelf CSP worden.

Wat doet een CSP?

Een Congestie Service Provider (CSP) is een tussenpartij tussen u als grootzakelijke klant en ons. Deze partij helpt te voorkomen dat er congestie op het elektriciteitsnet ontstaat door aan zijn klanten te vragen om meer of minder elektriciteit te produceren of af te nemen. Hier staat een financiële vergoeding tegenover. Een CSP biedt congestiemanagementdiensten aan voor één of meerdere grootzakelijke klanten. Alleen CSP’s mogen biedingen doen op de vrije energiemarkt via de handelsplatformen die aangesloten zijn op GOPACS.

Zodra er in een bepaald gebied congestie optreedt, geven wij op GOPACS aan wat onze behoefte is aan flexibel vermogen. Alle CSP’s krijgen hiervan een bericht en gaan op zoek naar klanten met flexibel vermogen in het congestiegebied en reageren op het bericht. Wij selecteren de aanbieders op basis van het best passende bod. Daarna is het aan de CSP om de transportcapaciteit aan te (laten) passen. De CSP krijgt de afgesproken financiële vergoeding en handelt dit verder zijn klanten af.

Diensten

  • Handelt zelf of namens u op het energiehandelsplatform
  • Benadert u wanneer wij capaciteit op het net nodig hebben
  • Kan namens u een langetermijncontract met ons afsluiten voor een biedplichtcontract voor GOPACS en daarmee namens hierop handelen 
  • Kan namens u ook een capaciteitsbeperkingscontract rechtstreeks met ons afsluiten
  • Verzorgt de financiële afhandeling met u

Meedoen met biedingen op de vrije energiemarkt

Dan moet u zich aansluiten bij een erkende CSP. Op de website van TenneT vindt u alle erkende CSP's. U kiest zelf met welke u wilt samenwerken. 

Ga naar de lijst met erkende CSP’s

Zelf CSP worden

Wanneer u een gecontracteerd vermogen van 1.000kW of meer heeft, dan kunt u ervoor kiezen om zelf CSP te worden. U bent dan niet afhankelijk van een CSP en u kunt zelf handelen op de vrije energiemarkt. Om erkend CSP te worden doorloopt u 3 stappen:

1. Registreer u als CSP

Op de website van TenneT kunt u zich registreren als erkend CSP. TenneT is de landelijke netbeheerder die namens alle netbeheerders de toetsing voor erkenning uitvoert. Houd hierbij rekening met de benodigde aandacht en extra tijd die hiervoor nodig is, naast uw bedrijfsvoering. U krijgt uw erkenning nadat u het toetsingsproces voor CSP succesvol heeft doorlopen.

Naar TenneT voor registratie als erkend CSP

2. Registreer u als marktpartij

Nadat u de CSP-erkenning van TenneT heeft gekregen, kunt u zich via de website Partners in Energie registeren in het Centrale Marktpartijenregister. Hierin staan alle erkende marktpartijen die deelnemen aan de Nederlandse energiemarkt.

Naar partnersinenergie.nl voor registratie als marktpartij

3. Meld u aan bij GOPACS

Nadat u zich heeft geregistreerd als marktpartij, meldt u zich aan bij het congestiemanagementplatform GOPACS. Na uw aanmelding toetst GOPACS de EAN codes van de aansluiting(en) die u als CSP vertegenwoordigt en waarmee u biedingen gaat doen. Na goedkeuring kunt u als CSP starten met bieden op GOPACS. 

Naar GOPACS voor aanmelding bij het platform