Tips bij een gas- of stroomstoring

Tips bij een gas- of stroomstoring

Lees wat u zelf kunt doen bij een gas- of stroomstoring.

  1. Houd koelkasten en vriezers zoveel mogelijk dicht

    Liander hanteert de regel dat producten in een gesloten koelkast gedurende een storing met een tijdsduur tot 6 uur bruikbaar blijven. Om te bepalen of uw producten nog bruikbaar zijn, is de temperatuur van de producten doorslaggevend. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat:

    • Kwetsbare producten (zoals rauw vlees of vis) weggooien als de temperatuur in de koelkast warmer is dan 10 oC.
    • Als de temperatuur van de koelkast warmer is dan 15 oC, geopende pakjes en producten als yoghurt en melk weggooien. Voor groente en fruit geldt: kijk, ruik en proef. Eieren beter alleen koken of bakken.
    • De ideale temperatuur van producten in de koelkast is 4oC. De kans op voedselinfectie is groter als producten warmer worden dan 7oC.  

    In een gesloten vriezer blijven producten gedurende een storing tot 24 uur bevroren. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat:

    • Als het eten nog hard is (niet ontdooid) kunt u het opnieuw invriezen
    • Als het eten aan de buitenkant zacht is, niet opnieuw invriezen. In de koelkast bewaren en binnen twee dagen opeten.
    • Is het eten echt ontdooid. Kwetsbare producten als vlees en vis weggooien. Andere producten liefst dezelfde dag nog gebruiken.

  2. Houd uw huis warm

    • Sluit deuren, ramen en gordijnen om zo min mogelijk warmte te verliezen.
    • Gebruik bij gasstoring een elektrische kachel voor extra warmte.

  3. Huur een aggregaat

    Voor als u echt niet zonder stroom kunt. Bijvoorbeeld bij doorgaande werkzaamheden of medische redenen.

  4. Overige tips

    • Haal een zaklamp en kaarsen in huis.
    • Heeft u geen gas maar wel stroom? Gebruik een waterkoker voor warm water.
    • Draai de gaspitten of uw kookplaat uit zodat deze na het eind van de storing niet ineens weer aan staan.