Vermogenssturing met RTI

Vanaf 1 januari 2024* is de Realtime Interface (RTI) verplicht voor u als u energie teruglevert met een gecontracteerd transportvermogen tussen de 1 en 50 MW.

Met de RTI kunnen we direct ingrijpen als het elektriciteitsnet in een gebied overbelast is of dreigt te raken. De RTI maakt het mogelijk om de hoeveelheid teruggeleverde energie aan te passen aan de op dat moment beschikbare capaciteit op het net. Dit heet vermogenssturing.

Realtime Interface logo

Voordelen van vermogenssturing

  • Bij overbelasting van het net wordt u niet afgeschakeld, maar ontvangt u een instructie voor afregeling. Alleen als uiterste maatregel wordt u afgeschakeld. Bij afregelen behoudt u spanning en kunt u blijven terugleveren*. Daarmee draagt vermogenssturing positief bij aan de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet.
    *tot op zekere hoogte;
  • Er ontstaat meer ruimte op het net voor teruglevering. Doordat we kunnen ingrijpen bij overbelasting, kunnen we klanten sneller aan sluiten of hen meer vermogen toekennen. Zo kan ook uw regio economisch verder groeien en verduurzamen.

Tot slot voldoen we aan de Europese wetgeving (Netcode Requirements voor Generators: NC RfG).

Wat regelt u voor de RTI

Heeft u een nieuwe aansluiting of verhoogt u uw gecontracteerd vermogen vanaf 1 januari 2024? Dan is een RTI voor u verplicht. Wij informeren u wanneer we deze gaan plaatsen. Ook moet u zelf een aantal zaken regelen.

Voor wie is de RTI

We kiezen ervoor om ons te focussen op klantsituaties waarin er iets verandert. Dit zijn de nieuwe aanvragen. En ook de klanten die aan de beurt komen nadat ze op de wachtlijst hebben gestaan én op dat moment de offerte voor de aansluiting nog niet getekend hebben. Uitzondering is dat we vooralsnog geen RTI vereisen wanneer een aanvraag voor meer teruglevering een aansluiting tussen de 1 en 2 MW blijft.

Is er een DER kast van ons actief in uw aansluiting? Dan verandert er niets voor u.

*De RTI is eigenlijk al sinds 2019 verplicht, maar vanaf dit jaar zijn de omstandigheden ingeregeld om ons ook te houden aan die verplichting. Lees meer over deze wetgeving

Meer weten?