Waar moet ik aan voldoen bij  teruglevering?

Wekt u met uw bedrijf grootschalig elektriciteit op en levert u (deels) terug aan het elektriciteitsnet? Dan moet uw opwekinstallatie voldoen aan Europese en landelijke eisen. Deze eisen dragen bij aan de betrouwbaarheid en veiligheid van het net.  

Zorg dat uw installatie aan de wettelijke eisen voldoet

De wettelijke eisen gelden niet alleen bij een nieuwe installatie, maar tijdens de gehele levensduur. Dus ook bij een aanpassing op uw huidige installatie of een wijzinging van het vermogen.

In onze portal Duurzame Energie moet u voor elke installatie aantonen dat uw installatie voldoet aan de wettelijke eisen.

Vraag aan uw installateur of leverancier van de opwekinstallatie om een kopie van de Requirements for Generators (RfG) en of er wordt voldaan aan de Nederlandse Netcode Elektriciteit.

Is uw aanmelding door ons goedgekeurd? Dan mag de installatie worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Heeft uw opwekinstallatie een vermogen van 1.000 kW of meer?

Dan moet u bij de aanmelding in de portal Duurzame Energie een ingevuld Power Generation Module Document (PGMD) uploaden. Met dit formulier toont u aan dat uw installatie voldoet aan de wettelijk eisen voor installaties groter dan 1.000 kW.  

Vanaf 1 januari 2024 is een Realtime Interface (RTI) verplicht wanneer u energie teruglevert aan het net met een gecontracteerd transportvermogen tussen de 1.000 en 50.000 kW.

Waarom moet u uw energie-opwek bij ons aanmelden?

De Nederlandse netbeheerders houden centraal bij waar alle opwekinstallaties staan en wat hun capaciteit is. Zo houden we het elektriciteitsnet betrouwbaar en veilig. Ook schatten wij zo nauwkeuriger in of het net de hoeveelheid elektriciteit aankan en waar we eventueel maatregelen moeten nemen, zoals uitbreiding van het net.

Wilt u weten hoe u kunt beginnen met opwekken? Bekijk dan het stappenplan.

U kunt ook direct naar de portal Duurzame Energie om uw opwekinstallatie en/of teruglevering aan te melden. Heeft u nog geen account? Registreren is eenvoudig en eenmalig. De portal geeft u een overzicht van al uw aanvragen.