Klaar voor de toekomst in 1,2,3

Klaar voor de toekomst in 1,2,3

U heeft informatie ontvangen over 3-fasenmeters. Op deze pagina vindt u nog uitgebreidere uitleg.

Wat is een 3-fasenmeter?
Met een 3-fasenmeter wordt een slimme meter bedoeld die is aangesloten op alle drie de fasen van de hoofdaansluitkabel die vanaf de straat uw woning binnenkomt. Een 1-fase meter is slechts aangesloten op een van de drie fasen van de hoofdaansluitkabel. Het maakt voor u niet uit of uw meter is aangesloten op 1 of 3 fasen, aangezien u uw huidige groepenkast blijft behouden.

Plaatst Liander wel of niet een 3-fasenmeter?
Het liefste plaatsen wij overal een 3-fasen meter. Maar dat is technisch helaas niet altijd mogelijk. De monteur doorloopt een checklist en ziet pas ter plekke in uw woning of het mogelijk is om eenvoudig een 3 fasenmeter te plaatsen. We kunnen dan ook niet vooraf met zekerheid aangeven of u een 3 fasenmeter krijgt. De monteur zal u bij vertrek een folder geven als hij een 3-fasenmeter heeft kunnen plaatsen.

Hoe ziet het eruit?
Zelf ziet u weinig verschil tussen de situatie voor en na. U ziet alleen dat de 3-fasenmeter groter is dan de 1-fasemeter die u had of heeft. Het enige verschil is dat er bij een 3-fasenmeter nog 2 fasen voorbereid zijn (zie nummer 2 in onderstaande afbeelding) maar niet in gebruik genomen. Wij sluiten de meter namelijk op dezelfde manier aan als de situatie was voordat wij langskwamen.  Als u ook de 2 overige fasen op uw groepenkast wilt laten aansluiten, adviseren wij u een erkend installateur met zegelrecht in te schakelen.
(tekst loopt door onder de afbeelding)

Wanneer heeft u 3 fasen nodig?
Liander kan niet bepalen of u een 3-fasenmeter daadwerkelijk nodig zult hebben in de toekomst. Dat is afhankelijk van de apparatuur die u in de toekomst nog wilt aanschaffen. Schaft u een inductiekookplaat aan, besluit u zonnepanelen, een warmtepomp of jacuzzi  te nemen, dan kan het zijn dat het verstandig is gebruik te maken van 3 fasen. Een erkend installateur met zegelrecht kan dat voor u bepalen en de benodigde werkzaamheden uitvoeren.

Veelgestelde vragen

  • 3-fasenmeters geven ons meer informatie over het netwerk dan een 1-fasenmeter. Hierdoor kan Liander nog beter het elektriciteitsnet beheren en storingsvrij houden. Tot en met 2020 bieden we iedereen een slimme meter aan. Daar waar het kan plaatsen we een 3-fasenmeter.

  • Nee, wij plaatsen de 3-fasenmeter in uw geval gratis. Dat doen we alleen bij de aanbieding van de slimme meter vanaf 1 januari 2019 en alleen daar waar we geen extra werkzaamheden hoeven uit te voeren voor het plaatsen van dit type meter. Alle kosten die u jaarlijks via uw energieleverancier aan Liander betaalt blijven gelijk.

  • Dan is het hoogstwaarschijnlijk technisch niet mogelijk geweest. De monteur doorloopt een checklist en ziet pas ter plekke in uw woning of het mogelijk is om een 3-fasenmeter te plaatsen. Bij u was het blijkbaar niet mogelijk zonder aanvullende omvangrijke werkzaamheden een 3-fasenmeter te plaatsen.

  • Op dit moment verandert er niets. Maar kiest u in de toekomst voor bijvoorbeeld een warmtepomp of een inductiekookplaat, dan is een aanpassing van uw aansluiting wellicht noodzakelijk.

    Wij hebben daar de eerste voorbereidingen voor getroffen. Geheel kosteloos. Tegen die tijd hoeft u zelf alleen nog een erkende installateur in de arm te nemen om de meterkast gereed te maken om de 3-fasenmeter in gebruik te kunnen nemen. U bespaart op dat moment de aansluitkosten van Liander à € 280,78.

  • Op dit moment merkt u er niets van of u 1 of 3 fasen heeft. Mocht u in de toekomst krachtstroom willen, dan is uw meterkast al voorbereid. Een deel van de verzwaring is dan al gedaan en daarmee bespaart u € 280,78.
    Mocht u een kleine uitbreiding van uw groepenkast wensen dan kan het zijn dat u daarvoor uw groepenkast moet laten aanpassen naar 3 x 25A door een erkend installateur met zegelrecht. De kosten daarvan zijn voor eigen rekening.