Klaar voor de toekomst in 1,2,3

Klaar voor de toekomst in 1,2,3

U heeft informatie ontvangen over 3-fasenmeters. Op deze pagina vindt u nog uitgebreidere uitleg.

Wat is een 3-fasenmeter?
Met een 3-fasenmeter wordt een slimme meter bedoeld die is aangesloten op alle drie de fasen van de hoofdaansluitkabel die vanaf de straat uw woning binnenkomt. Een 1-fase meter is slechts aangesloten op een van de drie fasen van de hoofdaansluitkabel. Het maakt voor u niet uit of uw meter is aangesloten op 1 of 3 fasen, aangezien u uw huidige groepenkast blijft behouden.

Plaatst Liander wel of niet een 3-fasenmeter?
Het liefste plaatsen wij overal een 3-fasen meter. Maar dat is technisch helaas niet altijd mogelijk. De monteur doorloopt een checklist en ziet pas ter plekke in uw woning of het mogelijk is om eenvoudig een 3 fasenmeter te plaatsen. We kunnen dan ook niet vooraf met zekerheid aangeven of u een 3 fasenmeter krijgt. De monteur zal u bij vertrek een folder geven als hij een 3-fasenmeter heeft kunnen plaatsen.

Hoe ziet het eruit?
Zelf ziet u weinig verschil tussen de situatie voor en na. U ziet alleen dat de 3-fasenmeter groter is dan de 1-fasemeter die u had of heeft. Het enige verschil is dat er bij een 3-fasenmeter nog 2 fasen voorbereid zijn (zie nummer 2 in onderstaande afbeelding) maar niet in gebruik genomen. Wij sluiten de meter namelijk op dezelfde manier aan als de situatie was voordat wij langskwamen.  Als u ook de 2 overige fasen op uw groepenkast wilt laten aansluiten, adviseren wij u een erkend installateur met zegelrecht in te schakelen.
(tekst loopt door onder de afbeelding)

Wanneer heeft u 3 fasen nodig?
Liander kan niet bepalen of u een 3-fasenmeter daadwerkelijk nodig zult hebben in de toekomst. Dat is afhankelijk van de apparatuur die u in de toekomst nog wilt aanschaffen. Schaft u een inductiekookplaat aan, besluit u zonnepanelen, een warmtepomp of jacuzzi  te nemen, dan kan het zijn dat het verstandig is gebruik te maken van 3 fasen. Een erkend installateur met zegelrecht kan dat voor u bepalen en de benodigde werkzaamheden uitvoeren.

Veelgestelde vragen