Problemen met terugleveren van stroom?

Bewoner en monteur kijken bij zonnepanelen

We gebruiken steeds meer stroom en wekken zelf steeds meer stroom op, met bijvoorbeeld zonnepanelen. In sommige gevallen kan het stroomnet al die stroom niet meer goed verwerken en ontstaan er problemen. De zonnepanelen vallen voor jouw veiligheid uit als de belasting op het net te hoog wordt. Ze leveren dan geen stroom meer terug op het net. Zo voorkomen we schade aan elektrische apparatuur. Het is fijn dat het net hierdoor niet overbelast raakt, wel vervelend voor jou als eigenaar. Wij helpen je daarbij. Zo gaan we samen met de stroom vooruit.

Cookies

Accepteer marketing cookies om dit te bekijken

Opgewekte stroom zelf gebruiken en slimme apparaten

Zonnepanelen wekken overdag de meeste energie op. Dat is logisch, want dan schijnt de zon. Het is slim om deze duurzame energie direct te gebruiken als het opgewekt wordt. Zet daarom overdag je grote apparaten aan zoals de wasmachine, de droger of vaatwasser en laad je elektrische auto op. Zo verminder je de druk op het stroomnet en voorkom je dat je zonnepanelen afschakelen. Je kan ook kiezen voor zogeheten slimme apparaten. Die gaan aan op het moment dat de zonnepanelen veel stroom opwekken.

Huizen met zonnepanelen

Zonnepanelen

Hoe ontstaan problemen met terugleveren?

Liander bus rijdt langs

Dit doen wij

Innovaties en slimme netoplossingen

Monteur is bezig met de meterkast

Dit moet u doen

Laat jouw installatie controleren

Met de stroom vooruit

Meer weten? Kijk of jouw antwoord hier tussen staat​






Een echt gesprek met Liander

Een echt gesprek met Jordan

Tijdens zonnige dagen kan een stroomkabel de duurzaam opgewekte stroom niet allemaal verwerken. De omvormer van zonnepanelen schakelt dan af. Dit is wettelijk bepaald voor jouw veiligheid en om overbelasting van het energienet te voorkomen. Jordan van Liander legt uit waarom zonnepanelen uitschakelen.

Bekijk Een echt gesprek
Paars vlak

Ga mee met de stroom vooruit

De energietransitie is in volle gang. We gaan van gas naar groen. Van ketel naar pomp. Van tanken naar thuis. We gebruiken steeds meer stroom en wekken zelf op. Ons energienet is ruim 100 jaar oud en nog altijd betrouwbaar en veilig. Toch vraagt het anders gebruiken van energie om een update van ons net. Zo staan we voor de grootste verbouwing ooit.

Bekijk hier wat dat voor jou betekent