Netbewust Thuisladen: Je auto opladen op het juiste moment

Het stroomnet zit vol, innovaties zijn nodig. In Liander Kijkt Vooruit ontdek je hoe we de energietransitie versnellen en welke vernieuwingen het verschil maken. Kijk met ons mee naar de toekomst!
Twee mannen staan achter een tesla-auto bij een vrijstaand huis. Ze praten met elkaar over de thuislaadstekker.

We rijden steeds meer elektrisch. En die elektrische auto’s laden we vaak allemaal op hetzelfde moment op, bijvoorbeeld tussen 17.00 uur en 21.00 uur. Dat zorgt ervoor dat het op die momenten extra druk is op het stroomnet. 

We onderzoeken hoe we het voor mensen met een laadpaal aan huis eenvoudiger kunnen maken om hun auto buiten de piekmomenten op te laden. Dit doen we onder andere met de pilot Netbewust Thuisladen. Jij bepaalt wanneer je auto klaar voor vertrek moet zijn en de app doet de rest. Zonder het net te veel te belasten. 

We gingen langs in Arnhem waar Tim zijn auto oplaadt via een handige app. Benieuwd? Bekijk de video! 

Cookies

Accepteer marketing cookies om dit te bekijken

Goed voor het net, de wijk én de portemonnee

Wat is Netbewust Thuisladen?

Er zijn meerdere slimme laad-apps op de markt om je elektrische auto op te laden. Deze apps kijken meestal naar wanneer het goedkoop is om je auto op te laden. Vaak is er dan ook genoeg ruimte op het stroomnet, maar niet altijd! Daarom werken we samen met Eneco, Vattenfall en ANWB aan een nog slimmere app. Eentje die ook rekening houdt met regionale pieken op het elektriciteitsnet. Dat noemen we netbewust thuisladen.  

Pilot Netbewust Thuisladen met 300 klanten 

De pilot Netbewust Thuisladen is gestart in oktober 2024 en is begin 2025 afgerond. Zo’n 300 klanten in de gebieden van Enexis en Liander testten een winter lang netbewust laden uit. Dat levert interessante inzichten op: hoe praktisch is deze oplossing? Zijn er veel vragen en klachten? Liander verwacht dit jaar de pilot verder op te schalen.  

Netbewust laden bij publieke laadpalen 

Wist je dat steeds meer publieke laadpalen, bijvoorbeeld in Amsterdam, ook netbewust laden? Dat werkt net iets anders dan wanneer je je auto thuis oplaadt. Lees er meer over op de pagina Netbewust laden

Er zijn verschillende slim laad-apps op de markt die je helpen je elektrische auto slimmer op te laden. Je kunt in dat soort apps vaak kiezen of je wil laden op duurzame of op goedkope momenten. Maar de momenten dat je goedkoper laadt, zijn niet altijd de momenten dat er ook voldoende ruimte op het stroomnet is. Daarom werken we samen met Eneco e-Mobiility, Vattenfall en ANWB om te kijken wat er voor nodig is om die apps nog slimmer te maken. Eentje die ook rekening houdt met regionale pieken op het elektriciteitsnet.

De pilot Netbewust Thuisladen is gestart in oktober 2024 en loopt tot en met begin 2025. Zo’n 300 klanten in de gebieden van Enexis en Liander testen een winter lang netbewust laden uit. Dat levert straks interessante inzichten op: hoe praktisch is deze oplossing? Zijn er veel vragen en klachten? Liander verwacht dit jaar de pilot verder op te schalen.

De voordelen van Netbewust Thuisladen

Genoeg stroom in je wijk

Door netbewust thuisladen kun je ruimte maken op het stroomnet  in jouw wijk. Bijvoorbeeld om de warmtepompen op te warmen of voor meer elektrische auto's.   

Voordelig laden

Met een dynamisch energiecontract profiteer je van gunstige stroomprijzen. Vaak is een rustig moment op het net ook een voordelig moment om te laden. Win-win! 

Slim én netbewust

Jouw auto wordt automatisch slim én netbewust geladen. En natuurlijk zorgt de app dat jouw auto altijd opgeladen is als jij ‘m nodig hebt.  

Samen Vooruit kijken

twee mensen lopen op de stoep voor een rij huizen

Balanswijk

Belast het energienet zo min mogelijk in een Balanswijk

Gesprek tussen twee mannen in een woonkamer

HEMS

Stuur je huishoudelijke apparaten automatisch aan

Huis met zonnepanelen en elektrische auto op de oprit

Netbewust thuisladen

Laad je auto op het juiste moment op met Netbewust thuisladen

Ga mee met de stroom vooruit

De energietransitie is in volle gang. We gaan van gas naar groen. Van ketel naar pomp. Van tanken naar thuis. We gebruiken steeds meer stroom en wekken zelf steeds meer stroom op. Ons energienet is ruim 100 jaar oud en nog altijd betrouwbaar en veilig. Toch vraagt het anders gebruiken van energie om een update van ons net. Zo staan we voor de grootste verbouwing ooit.

Bekijk hier wat dat voor jou betekent