Elektriciteitshuisjes

Elektriciteitshuisjes

De afgelopen jaren zijn we steeds meer stroom gaan gebruiken en dit gaat in de toekomst alleen nog maar toenemen. De aankomende jaren komen er dan ook tienduizenden elektriciteitshuisjes bij om aan die groeiende vraag naar energie te voldoen. Maar wat doen die huisjes nu precies?

Ze zijn er voornamelijk om te garanderen dat u - en uw buren - uw woning kunt blijven verwarmen, elektrisch kunt blijven koken en uw elektrische auto kunt blijven opladen. Nu en in de toekomst. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze huisjes, hoe ze eruitzien, waarom we ze plaatsen en waar we op letten als we de locatie kiezen.

 

Hoe ziet een elektriciteitshuisje eruit?

Er zijn elektriciteitshuisjes in verschillende soorten en maten. We hebben ze voor u op een rijtje gezet. 

Wat doet een elektriciteitshuisje?

Een elektriciteitshuisje is onderdeel van onze elektrische infrastructuur. We leggen u in een filmpje uit hoe het precies in elkaar zit.

Waar plaatsen we een elektriciteitshuisje?

Er zijn drie criteria die bepalen waar een elektriciteitshuisje moet komen te staan. U leest ze hier.

Beheer- en onderhoud elektriciteitshuisjes

Lees hier meer over het Alliander beheer- en onderhoudsprogramma voor de elektriciteitshuisjes.

Veelgestelde vragen

  • Nee, de directe omgeving heeft geen inspraak in de keuze van de locatie en het fysieke uiterlijk van het huisje. 

  • Nee, bezwaar maken is ook niet mogelijk. De elektriciteitshuisjes mogen vergunningsvrij geplaatst worden. De gemeente geeft toestemming en laat het type huisje over aan ons als netbeheerder. Uitzonderingen zijn monumentale gebieden waar strengere regels gelden.

  • Alleen direct naast een huisje is er een magneetveld meetbaar, een paar meter verder niet meer. Al onze elektriciteitshuisjes voldoen aan het geldende voorzorgbeleid van de Rijksoverheid over elektromagnetische velden, zelfs als de tranformator op maximaal vermogen draait. Momenteel is nieuw voorzorgbeleid in de maak. Hierbij geldt in de toekomst wellicht een zone van enkele meters rondom het elektriciteitshuisje waarin bij voorkeur geen woningen aanwezig mogen zijn. Wij volgen de ontwikkelingen op dit gebied en passen nu al onze locatiekeuzes hier zoveel mogelijk op aan. 

  • Elektriciteitshuisjes produceren geluid. De hoeveelheid geluid hangt af van de zwaarte van de transformatoren. Een gemiddeld elektriciteitshuisje produceert 43 decibel, vergelijkbaar met een zwembadpomp of een airco die op het dak staat. Dit valt ruim binnen de daarvoor gestelde norm de “Handreiking industrielawaai en vergunningverlening” (Ministerie van VROM, 1998).

  • Ja, een elektriciteitshuisje is veilig. De stations worden automatisch uitgeschakeld bij bijvoorbeeld een storing of een brand. Het station is zo ontworpen dat bij eventuele calamiteiten het zich beperkt tot het huisje zelf.