De energieprincipes van de Balanswijk

Een Balanswijk is een wijk waar het fijn en gezond wonen is. Maar hoe ziet zo’n wijk er precies uit?  Alliander heeft samen met haar partners een lijst gemaakt met 8 energieprincipes voor zo’n Balanswijk. Benieuwd? We laten je het graag zien! 

1. Passief bouwen
Elk blok in de Balanswijk is gebouwd volgens de principes van passief bouwen. Goede isolatie en ventilatie. Ook speelt het ontwerp slim in op de seizoenen: wel comfortabel de winterzon in huis, maar op hete zomerdagen niet. Zo is de energievraag zo laag mogelijk in de nieuwe wijken. En daarmee ook de kosten en ruimte voor die energie.

2. Warmtevoorziening per blok
De warmtevoorziening in de Balanswijk is collectief geregeld. Verwarmen met geothermie of groene restwarmte heeft de voorkeur, als dat er is en niet nodig is voor andere gebruikers in de bestaande omgeving. Kan dat in een wijk niet? Dan wordt er gekozen voor een andere duurzaam efficiënte manier van verwarmen, het liefst met een WKO (Warmte Koude Opslag).

3. Slim laden
In de Balanswijk vind je overal mogelijkheden om je auto slim op te laden. Met speciale mobiliteitshubs zorgen we ervoor dat iedereen daar gebruik van kan maken en dat mensen niet zelf een minder slimme laadoplossing gebruiken.

4. Energieopslag die zo min mogelijk ruimte inneemt
De Balanswijk balanceert zelf vraag en aanbod van energie. Dat betekent dat de energievraag het hele jaar door in balans is met het lokale aanbod. Daarvoor heb je wel plek nodig om energie op te slaan. En dat is best een uitdaging: want je wilt ook niet dat de hele wijk volstaat met energieopslag. Dat begint met minder opslag nodig hebben, daarvoor zijn de overige energieprincipes. 

5. In iedere buurt een Huis van de Energie
In iedere Balanswijk vind je straks een centraal energiehuis. Daar komen de ondergrondse infrastructuren te liggen. In dit Huis van de Energie wordt de opslag en uitwisseling van energie voor de hele buurt geregeld.  

6. Genoeg ruimte voor energie-uitbreiding
Het energiehuis is goed bereikbaar, ook onder de grond. Zo zijn aanpassingen van het energiesysteem op termijn gemakkelijk uit te breiden of aan te passen.

7. Ruimte voor extra energie-opwek
In het begin is er in de Balanswijk nog niet veel extra energie-opwek nodig naast die eigen energie van de daken, de buurt en de grond. Een wijk wordt immers stapsgewijs gebouwd. Komen er meerdere buurten bij elkaar te liggen? Dan kan aanvullende opwek of opslag van energie misschien wél nodig zijn. Daarom moet er aan de rand van de wijk ruimte beschikbaar zijn.

8. Plan voor extreme periodes
In 90% van de tijd kunnen bewoners van de Balanswijk gewoon zoveel energie gebruiken als ze willen, ze wekken zelf genoeg op. In hele uitzonderlijke gevallen (bijvoorbeeld als het lange tijd héél koud is) is er mogelijk een maximum aan energie die de bewoners kunnen gebruiken. Er is zelfs dan genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders begeerte. Ook voor die gevallen opwek en opslag neerzetten, die dus vrijwel nooit nodig is, zou veel extra ruimte en geld kosten. Dat kan slimmer, door op die schaarse momenten het gebruik te beperken en rekening te houden met elkaar. Meer verbruiken kan, maar daar betalen bewoners dan wel meer voor in zowel ruimte als geld.

Samen Vooruit kijken

twee mensen lopen op de stoep voor een rij huizen

Balanswijk

Belast het energienet zo min mogelijk in een Balanswijk

Gesprek tussen twee mannen in een woonkamer

HEMS

Stuur je huishoudelijke apparaten automatisch aan

Huis met zonnepanelen en elektrische auto op de oprit

Netbewust thuisladen

Laad je auto op het juiste moment op met Netbewust thuisladen