Vernieuwing elektriciteitsstation Slotermeer
Om aan de groeiende vraag naar stroom te kunnen voldoen, gaat Liander het elektriciteitsstation aan de Johan Broedeletstraat 2 in Amsterdam West vernieuwen. Naast het bestaande elektriciteitsstation komt een nieuw elektriciteitsstation. Het oude gebouw wordt op termijn gesloopt.
Stroom voor iedereen, nu en in de toekomst
De vernieuwing van elektriciteitsstation Slotermeer staat niet op zichzelf. Amsterdam is volop in beweging: de stad groeit, digitaliseert en verduurzaamt in een hoog tempo. Voor alle ontwikkelingen is een toekomstbestendig elektriciteitsnetwerk onmisbaar. Meer weten over het uitbreiden en slimmer inrichten van het Amsterdamse stroomnet? Ga naar amsterdam.nl/stroom.
Planning
Voorlopige planning | |
---|---|
Wat gaan we doen? | |
7 juli 2025 | Informatiebijeenkomst over het ontwerp |
Nog te bepalen | Liander vraagt vergunningen aan |
2027 | Start voorbereidende werkzaamheden |
2028 | Start bouw elektriciteitsstation |
2030 | Nieuw elektriciteitsstation gereed |
2031 | Sloop oude elektriciteitsstation |
Waar komt het elektriciteitsstation?
Naast het bestaande elektriciteitsstation bouwt Liander een nieuw station. Op onderstaande afbeelding is de beoogde locatie van het nieuwe station aangegeven.
Na verloop van tijd wordt het oude elektriciteitsstation gesloopt. Dat kunnen we pas doen als:
- elektriciteitsstation Sloterdijk gereed is. Dit station gaat elektriciteitsstation Slotermeer van stroom voorzien
- de kabelverbinding tussen de elektriciteitsstations Sloterdijk en Slotermeer is gelegd.
Op dit moment verwachten we het bestaande station in 2031 te kunnen slopen.
Locatiebesluit door gemeente Amsterdam
Op 14 mei 2024 heeft wethouder Groot Wassink een locatiebesluit genomen voor het nieuwe elektriciteitsstation. De wethouder heeft de stadsdeelcommissie hierover per brief geïnformeerd. Dit onderwerp stond op de agenda van de stadsdeelcommissievergadering van 25 juni 2024. Bekijk de video van de vergadering.
Het locatiebesluit betekent dat de gemeente gaat meewerken aan de procedures en vergunningen die nodig zijn om het nieuwe elektriciteitsstation op deze plek te realiseren.
Wat komt er?
Het nieuwe gebouw wordt maximaal 33 meter lang, 21 meter breed en 12 meter hoog. Het wordt hiermee compacter dan het bestaande elektriciteitsstation, maar krijgt meer vermogen zodat het meer stroom kan leveren aan woningen en bedrijven in (Nieuw) West.
Informatiebijeenkomst over het ontwerp
Op maandag 7 juli vindt een informatiebijeenkomst plaats in The Social Hub. Tijdens deze bijeenkomst toont de architect het ontwerp van het nieuwe elektriciteitsstation. Ook zijn Liander en gemeente Amsterdam aanwezig om in gesprek te gaan. Omwonenden ontvangen hiervoor een uitnodiging.
Verslag vorige informatiebijeenkomst
Op 17 juni 2024 vond een informatiebijeenkomst voor omwonenden plaats over de vernieuwing van het elektriciteitsstation Slotermeer. Tijdens deze bijeenkomst zijn suggesties gedaan voor het ontwerp van het nieuwe station en vragen gesteld over de bouwwerkzaamheden. In voorbereiding op de komende bijeenkomst, vindt u hier een verslag met daarin de terugkoppeling op uw vagen en suggesties.
Opwaarderen
Slotermeer is nu een 50/10kV elektriciteitsstation. Dat betekent dat de transformatoren in het elektriciteitsstation de spanning omzetten van 50 kilovolt naar 10 kilovolt. De uitgaande stroom met een spanning van 10kV gaat vervolgens naar bedrijven en naar elektriciteitshuisjes in woonwijken.
Net als veel andere elektriciteitsstations in Amsterdam, wordt het nieuwe elektriciteitsstation Slotermeer opgewaardeerd naar 150/10Kv.
Verzwaren
We plaatsen nieuwe technische installaties die meer vermogen hebben, zodat het elektriciteitsstation meer stroom kan leveren. In het nieuwe gebouw komen drie transformatoren van ieder 53 Mega voltampère (MVA). Eén van deze transformatoren staat reserve en wordt alleen ingeschakeld als dat nodig is. De twee ingeschakelde transformatoren leveren samen een vermogen van 106 MVA. De twee ingeschakelde transformatoren in het huidige station leveren samen een vermogen van 52 MVA.
Communicatie en contact
Liander en gemeente Amsterdam informeren de omgeving regelmatig over de voortgang van het project. Dat doen we onder andere via brieven, inloopbijeenkomsten, deze website en de BouwApp. Hieronder vindt u de communicatie die tot nu toe is gedeeld met de directe omgeving van het elektriciteitsstation:
- Uitnodigingsbrief inloopbijeenkomst 17 juni 2024
- Informatieposters inloopbijeenkomst 17 juni 2024
- Informatiebrief - januari 2025
- Uitnodigingsbrief informatiebijeenkomst 7 juli 2025
Wilt u posters inzien van een bepaalde bijeenkomst? Deze kunt u aanvragen onder vermelding van de datum van de bijeenkomst via onderstaand e-mailadres.
Contact
Heeft u een vraag of opmerking? U kunt ons bereiken via slotermeer@liander.nl.
Actuele informatie via onze BouwApp
Wilt u op de hoogte worden gehouden van dit project? Download dan de Liander BouwApp op uw mobiele telefoon of tablet.
Voordelen van de BouwApp
- Ontvang direct een melding wanneer wij een bericht plaatsen over het project
- Bekijk de laatste versie van de planning
- Neem gemakkelijk contact met ons op
Meer weten?
Op 17 juni 2024 vond een informatiebijeenkomst voor omwonenden plaats over de vernieuwing van het elektriciteitsstation Slotermeer. Tijdens deze bijeenkomst zijn suggesties gedaan voor het ontwerp van het nieuwe station en vragen gesteld over de bouwwerkzaamheden. Antwoorden op deze vragen vindt u hier.
Onderstaand vindt u de overige veelgestelde vragen.
Veelgestelde vragen
Het elektriciteitsnet in Amsterdam moet groter, sterker en slimmer. We zijn eraan gewend dat stroom beschikbaar is, net zoals water uit de kraan komt. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet meer. Sinds de jaren ‘70 is ons stroomverbruik verdriedubbeld en het elektriciteitsnet waar de stroom doorheen gaat groeide al die tijd mee. Maar de laatste jaren stijgt de vraag naar stroom zó hard, dat het binnenkort niet meer op ons elektriciteitsnet past. De verwachting is zelfs dat Amsterdam in 2050 drie tot vier keer zoveel stroom gebruikt als nu.
Om die groei op te vangen, is een twee keer zo groot elektriciteitsnet nodig. Het moet ook slimmer worden, want steeds meer mensen en bedrijven wekken zelf stroom op. De uitbreiding van ons elektriciteitsnet is een enorme puzzel. Zowel boven als onder de grond is Amsterdam flink volgebouwd. Het is een hele klus om uit te zoeken waar nog kabels passen. En waar elektriciteitsstations en de elektriciteitshuisjes gebouwd mogen of kunnen worden. Die moeten ook nog eens goed aansluiten op het bestaande elektriciteitsnet.
Gemeente Amsterdam zorgt ervoor dat alles volgens de wetten en regels gaat en dat de werkzaamheden op elkaar worden afgestemd. De uitbreiding zelf is in handen van netbeheerders TenneT en Liander. Tot zeker 2035 zijn wij overal in de stad aan het werk en worden er 13 elektriciteitsstations vernieuwd of uitgebreid en 30 nieuwe stations gebouwd. Er zijn ook 2.600 nieuwe elektriciteitshuisjes nodig en natuurlijk honderden kilometers kabel om alles met elkaar te verbinden.
Meer weten over het uitbreiden en slimmer inrichten van het Amsterdamse stroomnet? Ga naar amsterdam.nl/stroom.
Als voorbereiding op het locatiebesluit heeft de gemeente door ingenieursbureau Royal HaskoningDHV laten onderzoeken of er betere locaties zijn voor het elektriciteitsstation. Deze blijken er niet te zijn. Het rapport van de locatiestudie kunt u opvragen via slotermeer@liander.nl.
Het gebied waar een elektriciteitsstation stroom aan levert, noemen we het voedingsgebied. Elektriciteitsstation Slotermeer levert stroom aan een deel van Amsterdam West en Nieuw-West.
De stroom gaat naar:
- Ruim 53.000 kleinverbruik aansluitingen, zoals huishoudens en voorzieningen.
- Ruim 200 grootverbruik aansluitingen, zoals grote bedrijven.
- Functies in de openbare ruimte, zoals straatverlichting en laadpalen.
Op onderstaande afbeeldingen is te zien dat het bestaande elektriciteitsstation wordt gevoed door elektriciteitsstation Hemweg. Het nieuwe elektriciteitsstation wordt gevoed door het nieuw te bouwen elektriciteitsstation Sloterdijk.
Huidig voedingsgebied van OS Slotermeer.
Toekomstig voedingsgebied van OS Slotermeer.
Ja, er moet bomen gekapt worden om het nieuwe station te bouwen en aan te sluiten met kabels. Liander heeft onderzocht hoe zo veel mogelijk bomen gespaard kunnen worden. Tijdens de informatiebijeenkomst op 7 juli 2025 laten we zien hoe de toekomstige situatie eruitziet.
Bomen die vanwege het nieuwe station gekapt moeten worden, worden verplant of gecompenseerd. Verplanting betreft bestaande bomen. Compensatie bestaat uit de aanplant van nieuwe bomen of een bijdrage aan het bomenfonds van de gemeente Amsterdam.
Elektromagnetische velden (EMV) ontstaan overal waar elektriciteit stroomt. Dat geldt voor huishoudelijke apparaten, zoals een stofzuiger en waterkoker en ook voor elektriciteitsstations. Liander neemt voorzorgsmaatregelen om EMV te beperken. Ook houdt Liander zich aan het voorzorgbeleid van gemeente Amsterdam.
Voorzorgbeleid gemeente Amsterdam
De sterkte van het magneetveld wordt uitgedrukt in microtesla. De GGD adviseert om zoveel als redelijkerwijs mogelijk te voorkomen dat mensen langdurig verblijven (circa 14 tot 18 uur per dag gedurende een jaar) in een magneetveld waarvan de sterkte over een heel jaar gemiddeld hoger is dan 0,4 microtesla. Dit advies heeft gemeente Amsterdam overgenomen in haar beleid. De grens van 0,4 microtesla is geen wettelijke grens.
Berekening EMV
Op verzoek van de gemeente heeft Liander een berekening laten maken van de 0,4 microtesla EMV-contour van het nieuwe elektriciteitsstation. De berekening laat zien dat de EMV-contour geen bestaande woningen raakt (zie afbeelding). De GGD verwacht daarom geen risico’s voor de gezondheid van omwonenden. Bekijk hier het volledige GGD-advies.
De transformatoren produceren een laag brommend geluid. De gemeente heeft in het omgevingsplan regels opgenomen over het geluidsniveau en Liander houdt zich daaraan. Binnenkort wordt een geluidsonderzoek uitgevoerd voor het nieuwe elektriciteitsstation.
Om het elektriciteitsstation op deze plek te kunnen realiseren moet Liander diverse vergunningen aanvragen. Aan deze vergunningprocedures zijn officiële inspraakmomenten gekoppeld, waaronder een mogelijkheid tot het indienen van bezwaar en beroep.
- Ja, Liander heeft onderzoek laten doen naar de risico's en mogelijke maatregelen voor het voorkomen en omgaan met risico's van trillingen.
- Hoe verkleinen we het risico op trillingen? Op basis van het trillingenrapport is geadviseerd om te werken met inwendig geheide buispalen – dat is een manier van funderen die minder trillingen veroorzaakt. Vandaar dat wij niet voor de standaard heimethode kiezen (met betonpalen), maar juist voor deze methode.
- Daarnaast ontstaan er rondom de bouwplaats trillingen door het bouwverkeer. Deze trillingen zijn goed te minimaliseren door de rijsnelheid te beperken. Liander ziet erop toe dat uitvoerders hier rekening mee houden.
- Hoe meten en monitoren we het overblijvende risico tijdens de bouw? Hiervoor zijn diverse maatregelen mogelijk, zoals 0-metingen. Maatregelen voor het meten en monitoren worden nog verder onderzocht. Tijdens de komende informatiebijeenkomst lichten wij de voorgestelde maatregelen toe en gaan hierover in gesprek met omwonenden.
- Ja, er vindt een grondwateronderzoek plaats.
- Tijdens de bouwwerkzaamheden wordt de grond bemalen, zodat droog gewerkt kan worden. Uit het grondwateronderzoek volgt hiervoor een bemalingsadvies. Dit geeft inzicht in het verwachte effect van bemaling op het grondwaterpeil in de omgeving.
- Verder stelt de gemeente Amsterdam als eis dat het elektriciteitsstation grondwaterneutraal wordt aangelegd. Dat wil zeggen de doorstroming van grondwater in de bodem niet beperkt wordt.