Vernieuwing gas-, water- en elektriciteitsnet

Vernieuwing gas-, water en elektriciteitsnet Leiderdorp

Oranjewijk (Leiderdorp)

Nederland groeit en verduurzaamt. We gebruiken en produceren steeds meer (duurzaam opgewekte) stroom. Ook in uw buurt komen steeds meer zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen en andere elektrische apparaten. Hierdoor ontstaan files op het elektriciteitsnet. Daardoor kan het voorkomen dat bijvoorbeeld de zonnepanelen even uitschakelen op heel zonnige dagen. Dat willen we zoveel mogelijk voorkomen. Daarom leggen we meer kabels en plaatsen extra elektriciteitshuisjes. We verzwaren het net in uw wijk in één keer. Ook is het noodzakelijk om bestaande gas- en waterleidingennet in uw wijk te vernieuwen.

Wat gaan we doen?

In totaal leggen we 12,5 km aan kabels en plaatsen we 5 extra elektriciteitshuisjes. We vervangen 4,5 km gasleiding en 2,5 km waterleiding. Aannemers Van Gelder en Van Voskuilen voeren de werkzaamheden uit.
We starten 20 maart 2023 in fase 1 met de eerste werkzaamheden.

 

Globale planning fase 1: gas- en waterleidingen

 Straat  periode
 Frederik Hendriklaan - Julianastraat (oversteek)  oktober-november
 Anna van Saksenstraat  november
 Louise de Colignystraat  november-december
 afrondende werkzaamheden fase 1 *  december

* Het gaat om delen van de Anna van Saksenstraat, Marijkestraat, Margrietstraat, Bernhardstraat en Frederik Hendrikplantsoen.


Hier vindt u de PDF icon Planning Oranjewijk-gas en water.pdf.
Planning vastgesteld per 30 november 2023.

Globale planning fase 1: elektriciteitsnet

 Straat  periode
 Irenestraat  oktober-november
 Margrietstraat  oktober-november
 Marijkestraat  oktober-november
 Mauritssingel oversteken en nrs. 59-71  november
 Frederik Hendrikplantsoen   november-december
 Bernhardstraat 2-24  december

 

Hier vindt u PDF icon Planning Oranjewijk elektriciteit fase t/m 10 december 2023.pdf 

Planning vastgesteld per 14 november 2023.

Vragen?

Heeft u nog vragen over de voorbereiding, planning of de werkzaamheden zelf? Neem dan gerust contact op met Klara Kesslerova, omgevingsmanager van Liander, via klara.kesslerova@alliander.com of op 06-48 51 64 23. Bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag tijdens kantooruren.

Download hier de folder met informatie over de werkzaamheden die Liander en Oasen gaan uitvoeren in Oranjewijk.

Op de pagina van de gemeente Leiderdorp vindt u meer informatie over het complete project.

Veelgestelde vragen

 • U kunt uw auto in de omliggende straten parkeren. We realiseren ons dat hierdoor de parkeerdruk op de wijk tijdelijk nog hoger is. Bij de aanvang van de werkzaamheden is het tijdelijk creëren van extra parkeerplaatsen bekeken, maar dit bleek helaas niet mogelijk te zijn.

  Voor mindervaliden regelen we ten alle tijden een parkeerplaats.    

 • Deze parkeerplaatsen houden we vrij om een vrije doorgang aan hulpdiensten te kunnen bieden. Als de ene helft van de straat openligt, moet er - in geval van nood - voldoende ruimte blijven voor bijvoorbeeld een ambulance om bij de huizen te komen.  

 • Uw minicontainers biedt u aan op de gebruikelijke locatie. Of er direct naast, als er net op die locatie een obstakel staat of er een sleuf gegraven is. De aannemer zorgt dat de minicontainers worden aangeboden aan de ophaaldienst. Als u uw minicontainer tijdelijk op een andere locatie moet aanbieden, ontvangt u hierover een brief.

 • Als we de elektriciteitskabels vervangen, is het nodig dat we de elektriciteit tijdelijk afsluiten zodat onze monteurs veilig hun werk kunnen doen. Water- en gasleidingen worden vervangen als er geen druk meer op de leidingen staat. Dit betekent dat u dan enkele uren geen elektriciteit, gas of water heeft. 

  Geldt een of meerdere situaties voor u? Dan ontvangt u uiterlijk 3 werkdagen van tevoren een bericht met het exacte tijdstip en de geschatte duur van de onderbreking. Voor iedere onderbreking ontvangt u een persoonlijk bericht.

  Hier vindt u tips hoe u uzelf kunt voorbereiden op een stroomonderbreking of gasonderbreking

 • We stellen een verkeersplan wordt op, om de hinder voor verkeer tot een minimum te beperken. We plaatsen daarbij omleidingen om de doorstroom in de omgeving mogelijk te houden. Van tevoren geven we aan waar parkeerverboden komen.

  Ook komt er een aangewezen opslag voor materiaal om de hinder hiervan te beperken.

 • Gas- en waterleidingen worden op dezelfde manier aangelegd. Daarom is het mogelijk om dit werk gecombineerd uit te voeren. Elektriciteitskabels worden in een hoger tempo aangelegd. Daarom kunnen we dit werk niet combineren met het andere werk.

 • Liander wil het elektriciteitsnet klaar maken voor de toekomst. Dat betekent dat het elektriciteitsnet in de hele buurt uitgebreid en verzwaard moet worden. Daarvoor hebben we veel elektriciteitshuisjes nodig die we op korte termijn in de buurt plaatsen.

 • Een locatie voor een elektriciteitshuisje wordt zorgvuldig met de gemeente geselecteerd. Er wordt rekening gehouden met de volgende criteria:

  • Een huisje kan maximaal 200 woningen van stroom voorzien.
  • Om te garanderen dat alle woningen in uw buurt voldoende kwaliteit netspanning hebben, mag er een maximale afstand van 200 meter tussen de woningen en het elektriciteitshuisje zitten. 
  • Verder moet het huisje altijd goed bereikbaar zijn voor onze monteurs.

  Ook bekijkt de gemeente hoe het elektriciteitshuisje past binnen de ruimtelijke inrichting van de gemeente.

 • De direct omwonenden van de elektriciteitshuisjes hebben afgelopen december mogen stemmen over de kleur van het huisje in hun directe omgeving. De meerderheid van de stemmen - bij ieder huisje - heeft gekozen voor de kleur groen. De elektriciteitshuisjes worden in de kleur groen uitgevoerd.

 • Op deze pagina leest u meer over elektriciteitshuisjes. 

 • Dit kan helaas niet. We zijn aan het onderzoeken of we in de toekomst aanvragen voor een verzwaring van een huisaansluiting gelijktijdig met andere werkzaamheden kunnen uitvoeren. Als dit mogelijk blijkt te zijn dan brengt Liander haar klanten hiervan op de hoogte.

 • Nadat het werk van Liander en Oasen gereed is, start KPN met de aanleg van het glasvezelnet en de gemeente met vervanging van riolering en bestrating. KPN en de gemeente informeren u hier zelf over. Klik hier voor meer informatie van de gemeente Leiderdorp