Wanneer bent u een congestieverzachter?
Congestieverzachters dragen bij aan meer ruimte op het net voor andere klanten. Voor congestieverzachters gelden andere criteria, dan voor de categorieën veiligheid en basisbehoeften. De netbeheerders hebben op basis van de Netcode Elektriciteit criteria opgesteld. Hier leest u meer over wanneer u in aanmerking komt voor deze categorie.
De beoordeling of u congestieverzachter bent, is afhankelijk van de situatie van het net, uw installaties en de mogelijkheden voor flexibel gebruik van het elektriciteitsnet. Per situatie bekijken we de analyse van het congestiegebied waarin u gevestigd bent en of u daadwerkelijk de congestie kan verminderen, zodat er voldoende ruimte vrij komt voor andere klanten of autonome groei. Is dit het geval? Dan leggen we met u de afspraken voor vermindering vast in een contract.
Ter illustratie geven we twee voorbeelden van congestieverzachters:
- Batterij in afname congestiegebied. Een klant wil een aansluiting en capaciteit voor zijn 5 megawatt batterij in een afname congestiegebied. De klant maak samen met ons flexafspraken dat de batterij allereerst nooit zal opladen tijdens een afnamepiek. Bovendien biedt de klant de volledige vijf megawatt vermogen aan ons aan om op afroep in te voeden op het net om de afname-piek te verlagen.
- Koelhuis in teruglevering- en afname congestiegebied. Een koelhuis met een gecontracteerd vermogen van 2 megawatt wil groeien naar 3 megawatt gecontracteerd vermogen. Er is teruglevering en afname congestie afgekondigd in het gebied. Het koelhuis neemt om de teruglevering congestie in de zomer te verminderen 1 megawatt extra af. In de winter neemt het koelhuis om de afname congestie te verminderen 1 megawatt minder af.
Wat zijn de criteria?
U staat op de wachtlijst en kunt een significante bijdrage leveren aan het verminderen van de congestie. Wanneer u de congestie niet verergert, maar ook niet vermindert, bent u geen congestieverzachter.
Uit onze technische analyse moet blijken dat u geen toename van congestie op andere momenten en/of in het net van een andere netbeheerder veroorzaakt.
Voor het verlagen van de congestiepiek in de congestieperiode geldt een minimale hoeveelheid. Bent u aangesloten op ons net, dan is dat 1.000 kW. Bent u direct aangesloten op het hoogspanningsnet van TenneT dan is dat 10.000 kW.
U kunt congestie verzachten door inzet van transportcapaciteit in de andere richting dan het congestieprobleem. Dat kan zowel afname als teruglevering aan het net zijn.
Als u een aansluiting in gebruik heeft en u kunt de congestie verminderen door het net minder te gebruiken tijdens de congestiemomenten komt u ook in aanmerking als congestieverzachter. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u uw bedrijfsvoering op deze momenten kunt verhogen of verlagen of dat u juist op deze momenten extra capaciteit beschikbaar heeft vanuit energieopslag.
In gebieden waar ook TenneT op het hoogspanningsnet congestie heeft of verwacht, beoordeelt TenneT ook uw aanvraag en kan het zijn dat u akkoord moet gaan met aanvullende eisen. Dit is nodig om te bewaken dat de voorgestelde maatregelen niet voor extra congestie zorgen op het hoogspanningsnet. Een aanvullende eis kan zijn dat beide netbeheerders de mogelijkheid hebben om 24/7 het hele extra toegekende vermogen af te roepen op basis van het congestiemanagementcontract.
Verplichting van een congestiemanagementcontract
Wanneer u voldoet aan de criteria voor congestieverzachter en de voorwaarden voor een congestiemanagementcontract, sluiten wij met u het contract af. Zonder dit contract krijgt u geen prioriteit voor het verkrijgen van transportvermogen en komt u niet hoger op de wachtlijst te staan. Met dit contract zijn wij er zeker van dat de congestie op het piekmoment wordt verminderd. U ontvangt hiervoor een vergoeding.
Afhankelijk van de situatie sluiten wij bijvoorbeeld een capaciteitsbeperkingscontract op afroep, een biedplichtcontract voor redispatch met u af, of een combinatie. Per aanvraag zal gekeken worden welk type contract nodig is. De afroep van vermindering van transportcapaciteit verloopt via het congestiemanagementplatform GOPACS.
Vanaf het moment dat u transportcapaciteit krijgt, moet u zich aan de afgesproken maatregelen houden. Doet u dit niet? Dan brengt u de veiligheid van het elektriciteitsnet in gevaar en zullen wij de verkregen transportcapaciteit terugnemen.
Meer weten?
We hanteren de ondergrens van 1.000kW piekverlichting zodat de congestieverzachters significant bijdragen aan het verminderen van congestie. We richten ons in eerste instantie op grote zakelijke klanten, zodat we sneller meer klanten kunnen helpen. Deze grens evalueren we later.
Wij zijn niet verplicht om contracten met congestieverzachters aan te gaan om zo meer klanten toe te kunnen laten, als hiermee de financiële grens of technische grens in een congestiegebied wordt overschreden.