Hoe ontstaan problemen met terugleveren?

spanningsproblemen

Bij zonnig weer wekken zonnepanelen veel elektriciteit op. Vaak meer dan op dat moment in huis wordt verbruikt. De niet-verbruikte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet. Als er relatief veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot zogenoemde 'files' op het elektriciteitsnet. Het kan dan voorkomen dat zonnepalen tijdelijk geen energie kunnen terugleveren.

Omvormer schakelt uit

Als het te druk wordt op het net, kan niet alle stroom goed worden verwerkt. De spanning gaat dan omhoog. Als deze te hoog is, schakelt een omvormer van zonnepanelen zich uit of gaat in storing. Omvormers zijn zo ingesteld dat ze automatisch uit voorzorg boven een bepaalde spanning uitvallen. Dit is wettelijk geregeld en staat beschreven in de normen waar een omvormer aan moet voldoen.

Oorzaak kan in uw eigen installatie liggen

Ervaart u problemen met uw zonnepanelen? Die kunnen voortkomen uit uw eigen installatie. We adviseren dit altijd door een erkend installateur te laten beoordelen. Heeft u na het controleren nog steeds problemen? Neem dan contact met ons op. We bespreken met u de mogelijkheid om een meting uit te voeren.​

Aan deze meting zijn kosten verbonden. Als blijkt dat de spanningsproblemen toch door uw eigen apparatuur of binnenhuisinstallatie komen, brengen wij de kosten bij u in rekening. Wij adviseren u daarom pas een meting aan te vragen als u er zeker van bent dat het niet aan uw apparatuur of installatie ligt.

 

Voorkom zelf terugleverproblemen

Ervaart u problemen met terugleveren? Lees wat u mogelijk zelf kunt doen om het op te lossen.

Energie opwekken en terugleveren

Lees meer informatie over het opwekken, terugleveren en salderen van duurzame energie.

Veelgestelde vragen