Energietransitie

Verbouwing elektriciteitsnet Amsterdam bereikt centrum van de stad

Netbeheerder Liander legt in de aankomende weken samen met aannemer Van Gelder twee grote kabelverbindingen aan vanaf het nieuwe elektriciteitsstation in aanbouw op Zeeburgereiland naar de buurten Sporenburg en Cruquiusbuurt in het Oostelijk Havengebied. Hier zijn twee lange boringen onder het Amsterdam-Rijnkanaal van beiden in totaal een kilometer lang voor nodig. De grootschalige verbouwing van het elektriciteitsnet bereikt hiermee het centrum van de stad. Deze kabelverbindingen moeten in de toekomst de bestaande elektriciteitsstations in het centrum gaan ontlasten. Het grootschalige werk aan het elektriciteitsnet wordt hiermee zichtbaarder en impactvoller voor de Amsterdammers.

8 april 2025
Amsterdam
werkzaamheden Zeeburgereiland, gestuurde boring door het water

Twee boringen van bijna een kilometer 

De twee verbindingen komen tussen aan de ene kant Cruquiusbuurt en Sporenburg in het Oostelijk Havengebied en aan de andere kant Baaibuurt-Oost en de Sluisbuurt op Zeeburgereiland. Er wordt in april gestart met de opbouw van onder andere de boorinstallaties op zowel Zeeburgereiland en het Oostelijk Havengebied. Er wordt geboord vanaf zowel Zeeburgereiland als het Oostelijk Havengebied vanwege de lengte en complexiteit van de boringen. Ze gaan tot een diepte van ruim 21 meter onder de bodem van het Amsterdam-Rijnkanaal. De boorinstallaties in het Oostelijk Havengebied worden geplaatst in de Brandslangstraat op Cruquiuseiland en in het Keesje Brijdeplantsoen op Sporenburg.  

Om de kabelverbindingen mogelijk te maken zijn er ook mantelbuizen nodig. Hier worden uiteindelijk de middenspanningskabels doorheengetrokken. De mantelbuizen worden in de Archiefstraat op Cruquiuseiland aan elkaar gelast tot een lange mantelbuis en in het water uitgelegd langs de Zeeburgerkade in de Entrepothaven. Vervolgens worden de mantelbuizen, met een lengte van bijna een kilometer, eerst op de Brandslangstraat op Cruquiuseiland en daarna in het Keesje Brijdeplantsoen de boorgaten ingetrokken richting Zeeburgereiland. Deze laatste mantelbuizen moeten eerst nog over het water worden vervoerd om vervolgens ingetrokken te worden vanuit de kade bij de Steltloper. Uiteindelijk wordt er in totaal 18 kilometer aan middenspanningskabel door de mantelbuizen heen getrokken zodat het nieuwe elektriciteitsstation Zeeburgereiland straks het Oostelijk havengebied van elektriciteit kan voorzien.  

Impact voor de buurt 

Het gaat om zeer complexe boringen met grote logistieke uitdagingen. Er wordt in de gebouwde omgeving gewerkt, op plekken waar normaal bewoners recreëren, honden worden uitgelaten, kinderen spelen en auto’s worden geparkeerd. De werkzaamheden hebben daarmee een grote impact op de inwoners van zowel Sporenburg als Cruquiuseiland. Veiligheid en duidelijke informatievoorziening staan vanzelfsprekend voorop. In de aanloop naar de werkzaamheden zijn de inwoners via diverse kanalen geïnformeerd. Er zijn bewonersavonden geweest en er zijn gesprekken gevoerd met de voorzitters van de VvE’s op Sporenburg en de Cruquiusbuurt en er hebben één op één gesprekken plaatsgevonden met bewoners. Op Sporenburg zijn afspraken gemaakt met de Basisschool in de buurt van de boring. Informatie en suggesties uit deze gesprekken hebben we, voor zover mogelijk, meegenomen in ons plan van aanpak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitgebreidere inzet van verkeersregelaars en geen bouwverkeer en -werkzaamheden op bepaalde afgesproken tijdstippen. Door de grote omvang en complexiteit van de werkzaamheden is het nooit helemaal uit te sluiten dat er iets misgaat. Op het moment dat hier onverhoopt toch sprake van is, dan worden passende maatregelen genomen.  

Noodzakelijke werkzaamheden 

Deze werkzaamheden zijn een noodzakelijke stap voor het elektriciteitsnet in Amsterdam. Op dit moment wordt het Oostelijk havengebied van stroom voorzien door elektriciteitsstation Hoogte Kadijk. Dit station heeft onvoldoende capaciteit voor de toekomst. Het voorziet nu een relatief groot gebied in de stad van stroom, waaronder grote delen van stadsdeel Oost en een deel van het centrum. Het nieuwe elektriciteitsstation Zeeburgereiland dat naar verwachting in 2027 klaar is moet enkele bestaande elektriciteitsstations in het centrum ontlasten, waaronder Hoogte Kadijk. Dit is belangrijk omdat de ruimte in de stad voor nieuwe en grotere elektriciteitsstations schaars is. Er is onvoldoende ruimte om deze elektriciteitsstation zodanig uit te breiden zodat ze ook in de toekomst het centrum en Oostelijk havengebied van elektriciteit kunnen blijven voorzien.  

Ondanks dat het elektriciteitsstation op Zeerburgereiland in 2027 klaar is, worden de boringen onder het Amsterdam-Rijnkanaal nu al uitgevoerd. Dit komt omdat de versterking van het elektriciteitsnet in dit gebied een grootschalig en meerjarig project is. Er hangen diverse deelprojecten met elkaar samen, waaronder deze boringen, om dit mogelijk te maken. Op het moment dat er weer voldoende capaciteit beschikbaar is op het hoogspanningsnet, kunnen Liander en TenneT met deze uitbreidingen de toekomstige verduurzamings- en groeiambities in Amsterdam blijven faciliteren.