Regio

Liander vraagt ruimte in stikstofbeleid Provincie Gelderland

De stikstofuitspraken van de Raad van State van 18 december 2024 hebben enorme impact op de uitbreiding en verzwaring van het stroomnet. In het werkgebied van netbeheerder Liander lopen meer dan driehonderd projecten vertraging op omdat er grote onduidelijkheid is over de vergunningverlening. De impact is ook zichtbaar in de provincie Gelderland, waar tenminste twaalf cruciale projecten onder druk staan. Liander begrijpt dat duidelijkheid scheppen binnen de huidige stikstofregels, met name voor de provincie Gelderland, een complexe uitdaging is. Echter is energie-infrastructuur, stroom en gas, van dermate groot algemeen belang dat volgens Liander de werkzaamheden van netbeheerders een uitzonderingspositie hadden moeten krijgen.

21 mei 2025
Gelderland

Provincie Gelderland heeft in april 2025 een voorbereidingsbesluit genomen dat op 25 april is gepubliceerd. Met dit voorbereidingsbesluit worden gedurende 18 maanden stroken van 500 meter ingesteld rond de Gelderse Natura 2000-gebieden, waaronder grote delen van de Veluwe, waarbinnen strikte regels gelden met betrekking tot stikstof. Hiermee wil de Provincie nieuwe activiteiten met stikstofdepositie op en rondom de kwetsbare Natura 2000-gebieden verbieden.

In het besluit zijn twee uitzonderingen opgenomen: Activiteiten die maximaal anderhalf jaar duren in combinatie met ‘beperkte’ stikstofuitstoot en activiteiten die gekenmerkt zijn als van ‘groot openbaar belang’. Hiermee worden activiteiten bedoeld die bijdragen aan de openbare veiligheid, volksgezondheid en drinkwatervoorzieningen. Voor de uitzonderingsgronden op het voorbereidingsbesluit van de provincie Gelderland komen volgens de provincie tijdelijke bouwprojecten die het stroomnet uitbreiden en verzwaren niet in aanmerking. De realisatie van Liander onderstations, regelstations, schakelstations en 50kV-verbindingen hebben een langere looptijd dan anderhalf jaar en deze worden door de provincie Gelderland niet gedefinieerd als activiteiten van ‘groot openbaar belang'.

Liander heeft begrip voor de complexiteit van de stikstofproblematiek, maar onderstreept dat een betrouwbare en toekomstbestendige energie-infrastructuur van groot maatschappelijk belang is. Het ontbreken van een uitzonderingspositie in het voorbereidingsbesluit van de provincie Gelderland is daarom voor Liander onacceptabel en brengt de uitvoer van 12 cruciale hoogspanningsprojecten in gevaar. Dit heeft directe gevolgen voor woningbouw, industrie, het MKB, huishoudens én de voortgang van de energietransitie in heel Gelderland. Om stagnatie van brede, maatschappelijke en economische ontwikkelingen in de provincie Gelderland tegen te gaan verzoeken Liander de Provincie daarom dringend om het voorbereidingsbesluit en in het bijzonder het uitzonderingskader te herzien.

Liander blijft zich inzetten voor een constructieve samenwerking met overheden en andere betrokken partijen. Liander denkt graag mee over een uitvoerbare en evenwichtige invulling van het stikstofbeleid – een aanpak die zowel het natuurbelang als de noodzaak van een betrouwbaar, toekomstbestendige energie-infrastructuur recht doet. Alleen met heldere en werkbare kaders kunnen we blijven voldoen aan onze wettelijke taak: het stroomnet betrouwbaar, betaalbaar en beschikbaar houden voor iedereen – nu en in de toekomst.