Energietransitie

Liander presenteert blauwdruk voor duidelijkheid aardgasvrije toekomst in wijken

Netbeheerder Liander presenteert met de Handreiking Lokaal Programmeren een blauwdruk waarmee gemeenten verder invulling kunnen geven aan hun Warmteprogramma’s. Om de warmtetransitie niet te vertragen, zijn duidelijke plannen nodig waarin op de juiste plekken de meest logische keuzes worden gemaakt. Door het creëren van duidelijkheid weten ook inwoners beter welke keuzes ze zelf kunnen maken in het verduurzamen van hun woningen. Belangrijk voor zowel gemeenten, hun inwoners als het toekomstige energiesysteem.

20 februari 2025

Liander maakt voor alle gemeenten in haar verzorgingsgebied een handreiking. Op dit moment hebben 93 van de 131 gemeenten al een handreiking ontvangen. Aanvullend gaan gemeenten en Liander tijdens het evenement ‘Energietransitie voor de deur’ met elkaar in gesprek over hoe samen vorm kan worden gegeven aan het toekomstige energiesysteem in de wijken. Meer dan 100 gemeentes zijn op 20 februari in Arnhem op 27 februari in Amsterdam aanwezig om samen met Liander hierover te spreken en ideeën en ervaringen uit te wisselen. 

Huibert Baud, Directeur Klant & Ontwerp bij Liander: "De energietransitie vraagt om een richtinggevend model waarin we niet los van elkaar, maar met elkaar de juiste keuzes te maken. De handreiking is een belangrijke stap in deze samenwerking. We werken inhoudelijk samen en leren van elkaar door elkaar in breder verband op te zoeken. Daar dragen evenementen als ‘Energietransitie voor de deur’ aan bij. Het is goed om te zien dat zoveel zowel bestuurders, ambtenaren als collega's van Liander hieraan meedoen." 

Warmteplannen gemeenten

Gemeenten, woningbouwcorporaties, ontwikkelaars en netbeheerders werken hard om huizen en gebouwen duurzamer te maken. Dat wordt gedaan door energiebesparing en flexibiliteit te stimuleren en door schone energiebronnen in te zetten, zoals zon, wind en duurzame warmtebronnen. Voor het einde van 2026 moeten gemeenten hun warmteplannen hebben uitgewerkt in het zogenaamde Warmteprogramma. Daarin worden keuzes gemaakt hoe huizen in de toekomst verwarmd worden zonder aardgas te gebruiken. Het is belangrijk om bij die keuzes het toekomstig energiesysteem als uitgangspunt mee te nemen.  

Handreiking Lokaal Programmeren

Om hierbij te kunnen helpen, heeft Liander het afgelopen jaar de Handreiking Lokaal Programmeren gemaakt. In dit document staat de interpretatie van Liander op het toekomstig energiesysteem en een daarop gebaseerd advies voor het aardgasvrij maken en het verduurzamen van alle buurten in een gemeente. Deze interpretatie is gebaseerd op verschillende data op het gebied van warmte, mobiliteit, terugleveren van stroom, nieuwbouw, kwaliteit en capaciteit van het net.  

Gemeenten gebruiken deze handreiking als aanvulling op of als versneller van hun eigen Warmteprogramma. Liander werkt nauw samen met gemeenten aan het omzetten van deze interpretaties en adviezen in vastgestelde keuzes. Op deze manier wordt gewerkt aan duidelijkheid over de warmtekeuzes in zo veel mogelijk buurten. 

Met de Handreiking Lokaal Programmeren wordt het niet alleen mogelijk om de energietransitie planbaar te realiseren. Het is vooral hard nodig om duidelijkheid te geven aan mensen die thuis een passende investering willen maken, bijvoorbeeld op het gebied van isolatie, aardgasloos koken of de aanschaf van een andere ketel.