De laatste woningen in Apeldoorn zijn vandaag terug aangesloten op het gasnet. Hiermee is de gasstoring opgelost. Lees hier de laatste update.
Tarieven

Nieuwe tarieven netbeheerkosten 2024 bekend

De nieuwe tarieven voor netbeheerkosten over 2024 zijn vandaag vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Voor vrijwel alle huishoudens en klanten met een grote aansluiting zullen de tarieven komend jaar stijgen. De inkomsten uit de tarieven gebruikt Liander om de kosten van het net te betalen en om te kunnen blijven investeren in de energienetten.

30 november 2023
Klant bekijkt tarieven op iPad

Liander beheert ruim 40.000 kilometer gasnet en 90.000 kilometer elektriciteitsnet. We werken aan het energienet van vandaag en morgen. We zorgen ervoor dat ruim 3,2 miljoen huishoudens en bedrijven energie kunnen gebruiken. Vanaf 1 januari 2024 gelden er nieuwe tarieven.

De tarieven voor netbeheer stijgen dit jaar. Een gemiddeld huishouden betaalt voor een gas- en elektriciteitsaansluiting in 2024 ongeveer 5 euro per maand meer dan 2023. We beseffen ons dat dit een flinke stijging is. Maar de verhoging van de tarieven is wel noodzakelijk, omdat vooral onze inkoopkosten voor transport door Tennet flink zijn gestegen.

Voor klanten met een grootzakelijke aansluiting stijgen de tarieven voor de transport- en aansluitdienst voor zowel gas als elektriciteit. Deze stijging van de rekening is voor gas beperkt, maar kan voor elektriciteit oplopen tot 25% ten opzichte van het voorgaande jaar. De mate van de stijging is mede afhankelijk van de grootte van de aansluiting en het gebruik.

Hoge inkoopkosten en correctie tarieven elektriciteit

De forse stijging van de tarieven bij elektriciteit is het gevolg van een aantal factoren.

Liander neemt, net als de andere regionale netbeheerders, transport af bij TenneT. Hiervoor betalen netbeheerders ‘inkoopkosten transport’. Deze inkoopkosten verwerkt Liander elk jaar in de tarieven. De inkoopkosten van TenneT zijn structureel gestegen. Daarom stijgen de tarieven voor elektriciteit bij Liander mee.

Daarnaast heeft de rechter geoordeeld dat de ACM vanaf 2022 meer rekening had moeten houden met de kostenstijging waarmee netbeheerders worden geconfronteerd. In 2022 en 2023 zijn te lage tarieven berekend en dat wordt nu deels gecorrigeerd in de tarieven van 2024.

Inkomsten uit de tarieven

De energietransitie vraagt om forse investeringen in de netten. Hier gebruikt Liander de inkomsten uit de tarieven voor. Komende jaren investeert Liander miljarden in het energienet. We onderhouden of vernieuwen de bestaande elektriciteitskabels en gasleidingen en breiden het energienet uit op plekken waar dat nodig is. Daarnaast investeren we in innovatieve oplossingen om het energienet zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Zo zorgen we voor een betrouwbaar en veilig netwerk.

U betaalt de netwerkkosten niet direct aan Liander. Dit gaat via de factuur van uw energieleverancier. Heeft u vragen over uw energierekening? Neem dan contact op met uw energieleverancier.

Meer informatie

Begin december worden de nieuwe tarieven ook gepubliceerd op de website van Liander.

Lees hier alles over de tarieven voor consumenten

Lees hier alles over de tarieven voor grootzakelijke aansluitingen