Er is op dit moment een gasstoring in een deel van Apeldoorn. Wij werken hard aan een oplossing. Lees meer over de storing.
Regio

Liander presenteert recordplan voor Zuid-Holland, maar versnelling blijft noodzakelijk

Netbeheerder Liander presenteert vandaag haar meest ambitieuze investeringsplan ooit. Niet eerder werd zoveel geïnvesteerd in onder andere het uitbreiden en onderhouden van de elektriciteits- en gasnetten. In het deel van Zuid-Holland waar Liander als netbeheerder actief is, gaat het voor de komende drie jaar om een bedrag van 394 miljoen euro. Voor het totale werkgebied van Liander komen de investeringen voor die periode uit op een recordbedrag van ruim 4 miljard euro. Nederland zit in de grootste verbouwing van het energiesysteem sinds de wederopbouw. Die ontwikkelingen gaan sneller dan de netbeheerder de elektriciteitsnetten kan uitbreiden. Er is dan ook meer nodig om versnelling mogelijk te maken.

1 november 2023
Zuid-Holland
Onderstation sassenheim

De elektriciteitsnetten staan onder druk. Consumenten rijden, verwarmen en koken steeds vaker elektrisch. En ook (industriële) bedrijven elektrificeren hun fossiele processen op grote schaal. Dat is allereerst goed nieuws voor de energietransitie, maar er zijn verregaande netuitbreidingen nodig om zowel bedrijven als consumenten te helpen. Op een aantal plaatsen in Zuid-Holland is al sprake van een te kort aan elektrisch vermogen op het net van Liander. De realiteit is dat de schaarste op het elektriciteitsnet meer mensen gaat raken.

Projecten tot 2033

Liander werkt de komende jaren onverminderd hard door aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet. Om te bepalen waar en wanneer de energie-infrastructuur wordt aangelegd, uitgebreid en onderhouden, publiceren de netbeheerders elke twee jaar hun investeringsplannen. Hierin staat welke projecten in de komende 10 jaar opgeleverd worden en hoeveel investeringen daarmee in de periode 2024 - 2026 gemoeid zijn. Bekijk hier het investeringsplan 2024-2026.

In de periode tot 2033 bouwt Liander samen met TenneT twee grotere elektriciteitsstation (150kV) in Zuidplaspolder en Hazerswoude-Rijndijk. In Zuidplaspolder is onlangs de bouw gestart. Voor het nieuwe station in Hazerswoude-Rijndijk worden op dit moment de procedures doorlopen. De huidige stations in Leiden en Sassenheim worden de komende jaren uitgebreid.

Naast de bouw en uitbreiding van de grotere elektriciteitsstations, worden 17 ‘kleinere’ stations uitgebreid en bouwt Liander 10 nieuwe stations van dit type. ‘Kleinere’ stations die onder andere worden uitgebreid staan in Alphen West, Leimuiden, Leiderdorp, Noordwijk, Hillegom, Lisse, Leiden Noord, Leiden RU, Wassenaar, Zoeterwoude, Sassenheim, Rijnsburg, Katwijk en Boskoop. Voor de meeste van deze uitbreidingen is extra grond nodig en voor een aantal is zelfs een heel nieuwe locatie vereist. Nieuwe ‘kleinere’ stations zijn onder andere voorzien in Noordwijkerhout, Valkenburg, Oegstgeest, Leiden Zuid West, Roelofarendsveen, Alphen Noord, Alphen Noord West en Voorschoten.

Energienet in de wijk aangepakt

Om meer elektriciteit door de provincie te transporteren, gaat Liander 2.000 transformatorhuisjes en 1.500 kilometer kabel vervangen en extra aanleggen. Op wijkniveau wordt het elektriciteitsnet enorm uitgebreid. Met een gezamenlijke buurtaanpak gaat Liander samen met gemeenten de energie-infrastructuur in woonwijken integraal vernieuwen en uitbreiden. Hiermee is inmiddels gestart in kernen van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Katwijk. Om te voorkomen dat in de woonwijken een te kort aan elektrische capaciteit ontstaat, wordt gestreefd om richting 2030, het net in 20 buurten per jaar aan te pakken.

Monique Hoogwijk, regiomanager bij Liander: “De komende jaren werken we aan een forse uitbreiding van het elektriciteitsnet van Liander in Zuid-Holland. We investeren daarvoor een historisch groot bedrag. Om alle uitbreidingen te realiseren, is versnelling noodzakelijk. Daarvoor is een intensieve en efficiënte samenwerking met provincie en gemeenten nodig. Ik besef dat deze overheden ook kampen met een druk takenpakket, maar om te kunnen versnellen zijn ruimte en het vlot doorlopen van procedures cruciaal. Tegelijk kampt ook Liander met een groot tekort aan mankracht en materiaal en zijn we voor een deel afhankelijk van aannemers en leveranciers om het werk tijdig uit te voeren.”

Alleen bouwen is niet de oplossing

Ondanks de fors toenemende investeringen lukt het met de huidige manier van werken niet om de klimaatdoelen te halen. Om aan de volledige vraag te voldoen zou Liander tot en met 2033, 25% meer werk moeten uitvoeren. De energietransitie is immers veel meer dan kolencentrales uit, windmolens aan. En alleen extra bouwen van infrastructuur voor elektriciteit is niet de oplossing. Flexibel energieverbruik wordt steeds belangrijker en de uitvoering moet ook versnellen. Daarvoor is nauwe samenwerking nodig tussen netbeheerders, aannemers en overheden. In de Nationale Uitvoeringsagenda die vandaag door de gezamenlijke regionale netbeheerders is uitgebracht doen de netbeheerders een aanzet hoe deze versnelling te realiseren.

Samen met gemeenten en marktpartijen

Netbeheerders maken de investeringsplannen in overleg met belanghebbenden, zoals gemeenten en marktpartijen. In deze editie zijn voor het eerst ook provinciale energieplannen (pMIEK) meegenomen. De investeringsplannen liggen nu ter consultatie en worden op 1 januari 2024 ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De komende periode gaan de netbeheerders in gesprek met belanghebbenden om zowel de investeringsplannen als de uitvoeringsagenda beter en scherper te maken.