Zorgen over recente gasincidenten bij tuinwerkzaamheden

Zorgen over recente gasincidenten bij tuinwerkzaamheden

Wie in zijn tuin gaat (of laat) graven, moet zich goed voorbereiden. Dat stellen de gezamenlijke netbeheerders vandaag in een oproep. Aanleiding zijn recente gaslekkages die ontstonden bij tuinwerkzaamheden en waarbij de hulpdiensten moesten ingrijpen.

De afgelopen weken ging het meerdere keren mis bij tuinwerkzaamheden. Zo ontstond afgelopen weekend een groot gaslek aan de Noordermeerweg in Creil. Een inwoner sloeg daar bij het plaatsen van een tuinschutting een paal dwars door de gasleiding. Een paar dagen ervoor ging het mis in Mariënvelde. Daar doorboorde een man tijdens het klussen in zijn tuin een gasleiding met een grondboor. En ook gisteren was het raak, in een tuin aan de Fivelkade in Appingedam.


Graafschades hoofdoorzaak van storingen

Graafschades vormen in Nederland de belangrijkste oorzaak van storingen in het elektriciteits- en gasnet. In het ‘tuinseizoen’ nemen vooral de graafschades in particuliere tuinen toe. Daarom lanceerden de netbeheerders begin mei de online campagne veilig graven .


Campagne Veilig Graven

De campagne wijst particulieren en hoveniers erop dat ze bij graafwerkzaamheden in de tuin gasleidingen en elektriciteitskabels kunnen tegenkomen. Wie dat soort werkzaamheden met een graafmachine uitvoert, is daarom verplicht een graafmelding ( KLIC-melding ) bij het Kadaster te doen. De melder ontvangt informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek. Voor het veilig graven met een grondboor of schop geven de netbeheerders tips op hun websites.

De online campagne Veilig Graven loopt tot en met september. Meer informatie over de campagne en de Veilig Graven-tips zijn te vinden op onze website . Ook op www.energieveilig.nl is meer informatie te vinden over veilig graven.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Gasexplosie Den Haag

Gasexplosie Den Haag

Het Openbaar Ministerie en toezichthouder SodM (Staatstoezicht op de Mijnen) hebben donderdag 6 juni hun bevindingen ged ...

Lees artikel

Liander investeert in elektriciteitsnet Flevopolder

Liander investeert in elektriciteitsnet Flevopolder

In de Flevopolder groeit het aanbod van duurzaam opgewekte energie snel door de komst van veel wind- en zonneparken. Dez ...

Lees artikel