Aan de slag met aardgasloze proeftuinen

aardgasloos wonen

De gemeenten Amsterdam, Katwijk, Nijmegen, Noordoostpolder, Purmerend, Vlieland en Wageningen zijn geselecteerd om mee te doen aan het programma Aardgasvrije Wijken van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Goed nieuws! Want met deze proeftuinen kunnen we samen leren hoe we stap voor stap de overstap maken van aardgas naar duurzame energie.

Met het programma wil het ministerie de kennis stimuleren over het succesvol aardgasvrij maken van woonwijken. Gemeenten in Nederland konden tot 1 juli voor een wijk een plan indienen. In totaal werden 75 plannen ingeleverd.  

Samen omschakelen

Liander zoekt als netbeheerder actief de samenwerking met gemeenten, woningcorporaties, bewoners en andere belanghebbenden om hen te helpen beslissingen te nemen over een nieuwe duurzame energievoorziening. Bijvoorbeeld door onze kennis over bestaande netten, over mogelijke alternatieven en de technische en financiële consequenties van die alternatieven in te brengen. Liander is de partner voor gemeenten in haar verzorgingsgebied. Van planvorming tot realisatie.

Betaalbaar

Jos Brandwijk, relatiemanager regio Oost, heeft vanuit zijn rol heel veel contact met gemeenten. Hij is blij met het gegeven dat zeven gemeenten in het verzorgingsgebied van Liander geselecteerd zijn. “Deze proeftuinen zijn ontzettend belangrijk om te leren hoe we samen met onder andere bewoners, gebouweigenaren, woningcorporaties en energieleveranciers een bestaande wijk aardgasvrij kunnen maken. Wij helpen de gemeenten daar graag bij. Met elkaar moeten we ervoor zorgen de we meeste kosteneffectieve aanpak hanteren en de energierekening betaalbaar blijft”.  

Bekijk gerelateerd nieuws:

Sarike van Wette wint Young Talent Award 2018

Sarike van Wette wint Young Talent Award 2018

Sarike van Wette, Manager Rayon Amsterdam Liander Operatie, wint de Young Talent Award 2018. Wij zijn super trots op on ...

Lees artikel

Sneller volle accu door flexibele laadsnelheid

Sneller volle accu door flexibele laadsnelheid

Laadpalen voor elektrische auto’s worden beter benut als ze zich aanpassen aan de beschikbare stroom op het energienet ...

Lees artikel