Liander ondertekent hennepconvenant Oost-Nederland

Liander ondertekent hennepconvenant

hennepconvenant

Arnhem - Liander ondertekende op 27 augustus samen met verschillende partners het Hennepconvenant Oost-Nederland. Dit convenant moet voor een integrale aanpak van hennepkweek gaan zorgen, om onveilige situaties, criminaliteit en onnodige maatschappelijke kosten terug te dringen.

Energiediefstal bij hennepkweek is een groeiend probleem. In 2013 zijn in Nederland 5.294 hennepkwekerijen opgerold waar sprake was van energiediefstal. In ons verzorgingsgebied zijn vorig jaar zo’n 1500 gevallen van energiediefstal getraceerd. Ofwel: 30 stuks per week. Energiediefstal tast de veiligheid en betrouwbaarheid van onze aansluitingen in woningen en bedrijfspanden aan. Veroorzaakt spanningsklachten en storingen in het elektriciteitsnet, en veroorzaakt daarnaast hoge kosten. De marktwaarde van de gestolen energie bedraagt in Nederland bijna 200 miljoen euro.

Maatregelen

Het convenant helpt de aanpak van hennepkweek in Oost-Nederland verder te verbeteren. Liander werkt hiervoor nauw samen met gemeenten, de politie, het Openbaar Ministerie, de Veiligheidsregio’s en de woningbouwcorporaties en het UWV binnen de provincies Overijssel en Gelderland. Deze partijen informeren elkaar bij vermoedens van hennepteelt, zodat de politie een onderzoek kan instellen. Tijdens dit onderzoek verschaffen de partners elkaar (voor zover wettelijk mogelijk) de informatie die daarbij nodig is. Bij aantreffen van een hennepkwekerij nemen alle partners de nodige maatregelen. In eerste instantie om de gevaarlijke situatie rond de hennepkwekerij te beëindigen, en vervolgens om op te treden tegen de hennepkweker. Elke partner heeft op dat gebied zijn eigen mogelijkheden. Denk daarbij aan afsluiting van energie, afsluiting van het pand (zowel huur als koop), strafrechtelijke vervolging, het stopzetten van een uitkering, het intrekken van vergunningen en het verhalen van schade en onterecht verkregen uitkeringen.

Liander

Liander begeleidt de politie bij het binnentreden van een pand waar de aanwezigheid van een hennepkwekerij wordt vermoed. De politie onderzoekt de locatie op aanwezigheid van personen, en Liander zorgt dan voor een veilige elektrische werkomgeving en kan dan tevens onderzoeken of er elektriciteit is gestolen, hoeveel en daarvan aangifte doen bij de politie. Ook zal Liander aangifte doen van eventuele gevaarlijke situaties. Bij geconstateerde fraude aan de meter en/of energiediefstal zullen onze monteurs de elektriciteit afsluiten en de elektriciteitsmeter verwijderen.

Bekijk gerelateerd nieuws:

Nieuw gas- en elektriciteitsnet voor Kinderdorp Neerbosch

Nieuw gas- en elektriciteitsnet voor Kinderdorp Neerbosch

Arnhem - In de wijk Kinderdorp Neerbosch in Nijmegen ligt nu nog een privaat net dat onveilig en van onvoldoende kwalite ...

Lees artikel

Monteurs mee met terugkerende bewoners Diemen

Monteurs mee met terugkerende bewoners Diemen

Arnhem - In Diemen kunnen zaterdagavond en zondag de eerste mensen terugkeren naar hun woning in de flat aan de Beukenho ...

Lees artikel