Warmtepomp en Hybride Warmtepomp
Warmtepomp en Hybride Warmtepomp
Het kabinet kondigt aan dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard wordt voor het verwarmen van woningen. Wilt u na dat jaar uw cv-installatie vervangen? Dan moet u overstappen op een duurzamer alternatief. Er wordt vaak gekozen voor een hybride warmtepomp. Maar u kunt ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp, of een aansluiting op een warmtenet.
Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en is gekoppeld aan de cv-ketel. Als het buiten te koud is, springt de ketel (op gas – en uiteindelijk duurzaam gas) bij. Met de hybride variant, reduceren we sneller het gasverbruik en leveren we een belangrijke bijdrage aan het Klimaatakkoord. Dus dat is goed nieuws. Lees meer over warmtepompen op de website van MilieuCentraal.
Moet er iets veranderen in mijn meterkast voor een warmtepomp?
Voor installatie van een hybride warmtepomp is het meestal niet nodig om uw aansluiting op het stroomnet te verzwaren. Dat komt doordat de hybride warmtepomp een klein elektrisch vermogen heeft. Alleen met een heel lichte aansluiting moet die worden aangepast. Een installateur kan u adviseren of de huidige aansluiting voldoende is, of er aanpassingen nodig zijn.
Let op: gaat u overstappen op een volledig elektrische warmtepomp? Dan zijn soms wel aanpassingen nodig in je meterkast. Een volledig elektrische warmtepomp verzorgt de verwarming van je woning, én het warme water uit de kraan en douche. Deze vraagt daardoor meer vermogen en vaak is daarvoor een 3x25A aansluiting nodig om de warmtepomp – tegelijk met andere grootverbruikers als een inductieplaat - te kunnen inzetten.
Wanneer moet ik een verzwaring aanvragen?
Controleer bij een installateur welk type warmtepomp u nodig heeft en wat de situatie is in uw meterkast. Met uw aannemer overlegt u of u een verzwaring nodig hebt. Heeft u dit nodig? Vraag deze vroeg in het proces aan. Bij Liander lopen de wachttijden voor een zwaardere aansluiting op. Houd dus rekening met een langere wachttijd.
Veel gestelde vragen over de Hybride warmtepomp
-
Moet mijn stroomaansluiting verzwaard worden voor een hybride warmtepomp?
Voor installatie van een hybride warmtepomp niet altijd nodig om je aansluiting op het stroomnet te verzwaren. Dat komt doordat de hybride warmtepomp een klein elektrisch vermogen heeft. Alleen met een heel lichte aansluiting moet die worden aangepast. Een installateur kan adviseren of de huidige aansluiting voldoende is, of er aanpassingen nodig zijn.
Let op: ga je overstappen op een volledig elektrische warmtepomp? Dan zijn soms wel aanpassingen nodig in je meterkast. Een volledig elektrische warmtepomp verzorgt de verwarming van je woning, én het warme water uit de kraan en douche. Deze vraagt daardoor meer vermogen en vaak is daarvoor een 3x25A aansluiting nodig om de warmtepomp – naast andere grootverbruikers als een inductieplaat - te kunnen inzetten. Vraag de verzwaring daarom op tijd aan. Bij Liander lopen de wachttijden voor een zwaardere aansluiting op. Houd dus rekening met een langere wachttijd.
-
Wat is een hybride Warmtepomp
Een hybride warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. Deze doet dit samen met je (bestaande of nieuwe) cv-ketel. De warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, en geeft deze warmte af aan je verwarming in huis. De warmtepomp werkt op stroom en bestaat vaak uit een binnen- en buitenunit.
De cv-ketel springt bij als het erg koud is of als er warm tapwater nodig is in de keuken of douche. Daarom kan de hybride warmtepomp ook geplaatst worden in woningen waarvan de isolatie nog kan worden verbeterd. Hoeveel aardgas je gaat besparen hangt af van je huidige verbruik. Gemiddeld daalt je verbruik voor verwarmen met 60%. Verbeter je daarnaast ook je isolatie, dan hoeft je cv-ketel minder bij te schakelen, en verbruik je nog minder aardgas.
Wil je meer weten over de hybride warmtepomp. Kijk dan op verbeterjehuis.nl.
-
Wie kan ik het beste inschakelen voor een hybride warmtepomp?
Kies bij het kopen van een hybride warmtepomp voor een vakbekwame installateur. Wil je zeker weten dat je een gekwalificeerd bedrijf in huis haalt? Kijk dan op Vind een bedrijf voor isolatie, zonnepanelen of warmtepomp bij Verbeterjehuis.nl
Gaan er ook werkzaamheden plaatsvinden aan je cv-ketel? Let er dan op dat je een gecertificeerd bedrijf inschakelt voor de werkzaamheden. Per 1 april 2023 mogen alleen gecertificeerde installatiebedrijven met vakbekwame medewerkers nog werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties uitvoeren.
-
Zijn er genoeg warmtepompen en installateurs?
De vraag naar warmtepompen is in korte tijd enorm gestegen. Hierdoor zijn er wachttijden ontstaan van een paar maanden tot een jaar. Inlopen op deze wachttijden staat hoog op de agenda bij alle betrokken partijen zodat er de komende tijd genoeg aanbod is om aan de vraag te voldoen. Zo worden er extra installatiemonteurs opgeleid en komen er op korte termijn extra fabrieken waar warmtepompen worden gemaakt.
Laat je niet ontmoedigen en begin alvast met uitzoeken welke soort warmtepomp in jouw situatie de beste keus is en wat voor jou de beste stappen zijn om je woning te verduurzamen. Kijk op verbeterjehuis.nl voor meer informatie. Heb je een keus gemaakt maar kan je niet direct terecht bij een bedrijf? Vraag dan of je op een wachtlijst kan komen, zodat je aan de beurt komt wanneer de achterstand wordt ingelopen.
Bespreek met een installateur altijd wat de mogelijkheden van je huidige stroomaansluiting voordat je een warmtepomp laat installeren. Heb je een grotere aansluiting nodig? Houd hier dan ook rekening met een langere wachttijd. Doe je aanvraag op tijd bij Liander. Bekijk hier welke soorten aansluitingen er zijn.
-
Met welke aanvullende kosten moet ik rekening houden?
Koop je een hybride warmtepomp, dan adviseert je installateur soms aanvullende werkzaamheden. Deze kan je terugvinden op de offerte. Het gaat om de volgende onderdelen:
Inregelen van de installatie
Om het systeem zo zuinig mogelijk te laten werken moet het verwarmingssysteem goed ingeregeld worden. Het gaat dan om de (temperatuur)instellingen van de hybride warmtepomp en de cv-ketel, bij welke dagtemperatuur en warmtevraag de cv-ketel bijschakelt en de waterdruk van het verwarmingswater. Doel is dat de warmte zo goed mogelijk aan de radiatoren of andere verwarmingselementen in huis wordt afgegeven. Dat laatste wordt ook wel waterzijdig inregelen genoemd. Bij installatie van een nieuwe cv-ketel of hybride warmtepomp is dit inregelen verplicht. Als het technisch niet mogelijk is, wordt er een uitzondering gemaakt.Thermostaatkranen
Bij installatie van een nieuwe cv-ketel of hybride warmtepomp is het verplicht dat in elke kamer in een woning de temperatuur afzonderlijk kan worden geregeld. Hiervoor is het soms nodig dat een thermostaatkraan wordt geïnstalleerd. Dit is een knop op de verwarming die ervoor zorgt dat wanneer de gewenste temperatuur voor die ruimte bereikt is, de kraan dicht gaat, dus de verwarming uit. Werd die ruimte daarvoor vaak te warm, dan ga je met zo’n thermostaatknop energie besparen.Radiatoren vervangen/uitbreiden
Voor een hybride warmtepomp zijn de huidige radiatoren vaak voldoende. Toch kan de installateur adviseren om deze te vervangen of uit te breiden, omdat daarmee het rendement van de warmtepomp toeneemt. Omdat de warmtepomp het verwarmingswater tot een minder hoge temperatuur kan opwarmen dan een cv-ketel is een grotere capaciteit nodig. Is de capaciteit groot genoeg, dan hoeft de cv-ketel minder vaak bij te schakelen, en bespaar je meer aardgas.Met de Verwarmingstest, test je of jouw verwarming voldoende warmte afgeeft voor verwarmen met een warmtepomp. De test geeft ook inzicht in hoe goed je woning geïsoleerd is, en geeft je persoonlijk advies over de beste vervolgstappen. De test werkt als volgt: je zet de cv-ketel op 50 graden, je ervaart gedurende de winter of het comfortabel warm blijft in huis, je krijgt advies op maat met de tool van Milieu Centraal. Aanmelden voor de Verwarmingstest
Verzwaren van de aansluiting
Soms zijn aanpassingen nodig in je meterkast. Een volledig elektrische warmtepomp verzorgt de verwarming van je woning, én het warme water uit de kraan en douche. Deze vraagt daardoor meer vermogen en vaak is daarvoor een 3x25A aansluiting nodig om de warmtepomp – naast andere grootverbruikers als een inductieplaat - te kunnen inzetten. Voor deze aanpassingen moet de installateur werkzaamheden verrichten die geld kosten. Daarnaast moet de netbeheerder werkzaamheden uitvoeren die geld kosten. -
Waar vind ik meer informatie over warmtepompen?
Kijk voor meer informatie op deze website: verbeterjehuis.nl en milieucentraal.nl.
Je kunt ook informatie opvragen bij je installateur of ga eens langs bij het energieloket in je gemeente. Er staan soms diverse installaties opgesteld als demonstratiemodellen. Ook hebben diverse energielokketten energieadviseurs die je gratis helpen met advies op maat. Via deze link vind je een energieloket bij jou in de buurt.
Steeds meer mensen nemen een warmtepomp. Vraag dus eens rond in de buurt naar een buurtbewoner met een warmtepomp. Ook kan je terecht bij Slimme Buur van HIER, en de Duurzame huizenroute.
-
Ben ik verplicht een warmtepomp aan te schaffen?
Nee, op dit moment ben je niet verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen. In de toekomst zou dit kunnen veranderen. De overheid is van plan om vanaf 2026 te verplichten dat nieuwe verwarmingsinstallaties duurzamer zijn dan de huidige cv-ketels. Dat betekent dat je vanaf 2026 verplicht bent om minimaal een hybride warmtepomp te installeren op het moment dat je je cv-ketel gaat vervangen. Op deze verplichting komen uitzonderingen, zoals voor woningen die binnen een bepaalde termijn overgaan op een warmtenet, en situaties waarin het technische en/of economisch niet haalbaar is. De komende jaren worden deze plannen verder uitgewerkt.
-
Wat maakt een warmtepomp duurzaam?
Een hybride warmtepomp haalt vaak warmte uit de buitenlucht. De warmtepomp verbruikt stroom maar kan door de ‘gratis’ warmte uit de lucht meer warmte leveren dan de stroom die hij verbruikt: van 1 kWh stroom maakt hij gemiddeld 3,5 tot 4 kWh warmte. Een rendement tot 400%!
Je gaat dus besparen op je energieverbruik en je stapt ook over van aardgas naar stroom. Dit is goed voor het klimaat omdat in de toekomst de stroom steeds groener wordt door meer zon- en windenergie. Met een hybride warmtepomp gaat je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water op dit moment gemiddeld met 25 procent omlaag. Als de stroom de komende jaren groener wordt, daalt de CO2-uitstoot nog verder. Neem je ook andere energiebesparende maatregelen, zoals betere isolatie, dan daalt je uitstoot nog meer.
-
Kan ik van het aardgas af met een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het erg koud is of als er warm tapwater nodig is in de keuken of douche. Je bent met een hybride warmtepomp dus niet van het aardgas af. Om van het aardgas af te gaan is het nodig dat je huis goed geïsoleerd is en dat je verwarmingssysteem met lage temperaturen de woning goed kan verwarmen.
Om uiteindelijk helemaal van het aardgas af te gaan zijn er de volgende opties:
Met een volledig elektrische warmtepomp. Dit type warmtepomp heeft naast een binnen- en buitenunit (of b.v. bodembron) ook een voorraadvat voor warm water. Met een volledige elektrische warmtepomp kun je volledig van het gas af. Een vereiste is goede isolatie van de woning en een verwarmingssysteem wat geschikt is voor verwarmen met lage temperaturen. Als isolatie nog moet worden verbeterd, is de hybride warmtepomp een tussenoplossing.
Met een aansluiting op een warmtenet. Jouw gemeente geeft in de transitievisie warmte aan of er een warmtenet komt in jouw wijk, en wanneer. De hybride warmtepomp kan -afhankelijk van hoelang het duurt tot het warmtenet er is- een goede tussenoplossing.
Met een hybride warmtepomp en groen gas in plaats van aardgas. Een klein deel van de huizen kan niet verwarmd worden met een warmtenet of volledig elektrische warmtepompen. Dan is groen gas een optie als aanvulling op de hybride warmtepomp. Als bewoner kan je hier niet zelf voor kiezen.
Door uitbreiding van de hybride warmtepomp met een voorraadvat voor warm water. Als je na de aanschaf van een hybride warmtepomp je huis beter hebt geïsoleerd en je woning klaar gemaakt hebt voor verwarmen zonder aardgas, kan je de warmtepomp uitbreiden. Dit kan door het aanschaffen van een voorraadvat zodat het warm tapwater niet via aardgas wordt geleverd, en door een hybride warmtepomp te hebben met voldoende vermogen. Let daarop bij de aanschaf en vraag advies.
-
In mijn wijk komt een warmtenet, kan ik dan kiezen voor een hybride warmtepomp?
Ja, ook als er een warmtenet komt, is het mogelijk te kiezen voor een warmtepomp. In de transitievisie warmte geeft jouw gemeente aan of en wanneer er een warmtenet in jouw wijk wordt aangelegd. Komt er een warmtenet, maar duurt dat nog 10-20 jaar, dan kan je ervoor kiezen om in de tussentijd een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Een warmtepomp gaat namelijk zo’n 15 jaar mee. Komt het warmtenet er eerder? Wacht dan niet tot de aanleg van het warmtenet, maar begin alvast met isoleren zodat je meer energie bespaart.
-
Hoe groot is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp bestaat in de meeste gevallen uit een binnen- en een buitenunit.
Binnenunit: De binnenunit komt in de woning te hangen, naast de cv-ketel. Het is een klein kastje, ongeveer de helft zo groot als een cv-ketel. In de binnenunit wordt de warmte uit de buitenunit afgegeven aan het verwarmingssysteem in de woning.
Buitenunit: De buitenunit komt in de tuin of op het dak van je huis of aanbouw. Het formaat is vergelijkbaar met het formaat van de buitenunit van een airco. In de buitenunit zit een ventilator die geluid maakt als hij draait. De buitenunit moet dus slim geplaats worden zodat er geen geluidsoverlast ontstaat. De installateur kan hierover adviseren. Is er geen buitenunit mogelijk, dan zijn er ook andere opties. Die hebben elk zo hun eigen voor- en nadelen.