Verschil tussen 1-fase en 3-fasen

1-fase/3-fasen

Een aansluiting bestaat uit de kabels (+ beveiliging) die de meter in uw meterkast verbindt met het elektriciteitsnet. De grootte van de aansluiting bepaalt hoeveel stroom door uw aansluiting kan. U kunt thuis een 1-fase-aansluiting of een 3-fasenaansluiting hebben.

Wat is 1-fase?

Veel huizen zijn via een 1-fase-aansluiting aangesloten op het elektriciteitsnet. Bij een 1-fase-aansluiting komt een elektriciteitskabel uw huis binnen. In die kabel zitten twee draden: de fasedraad en de nuldraad. De spanning op uw stopcontacten is het verschil tussen die ene fasedraad en de nuldraad. Als u een 1-fase groepenkast in uw meterkast heeft staat er 220/230V op uw elektriciteitsmeter. De 1-fase-aansluiting is op de factuur van de energieleverancier te herkennen als 1x25/1x30A.

Wat is 3-fasen?

Bij een 3-fasenaansluiting komen drie fasedraden van ieder 230 V uw meterkast binnen. En de nuldraad. De 3-fasenaansluitingen zijn grotere aansluitingen dan de 1-fase-aansluitingen. Ze leveren een groter vermogen. Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden  - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast.  De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting. 

Krachtstroom of 3-fasen

Als een installateur of leverancier adviseert om krachtstroom aan te leggen, wordt vaak een 3-fasenaansluiting bedoeld. Krachtstroom is niet geschikt voor huishoudelijke apparatuur maar is nodig voor apparatuur dat veel elektriciteit verbruikt bij een hogere spanning dan de standaard 230 Volt. 
Als u wel krachtstroom nodig heeft dan zal een installateur dit voor u aanleggen. U moet dan al wel een 3-fasenaansluiting hebben. 

Aanvraag aansluiting

Via mijnaansluiting.nl vraagt u een nieuwe aansluiting aan. Met uitzondering van de 1x10-portiekaansluiting en de 1x40-huisaansluiting, kunt u tegenwoordig geen 1-fase-aansluitingen meer aanvragen. Als huisaansluiting kunt u alleen 3-fasenaansluitingen aanvragen. U heeft voor de aanleg van een nieuwe aansluiting te maken met eenmalige (aanleg)kosten. Daarna betaalt u periodiek een bedrag afhankelijk van het soort aansluiting. 

Wijzigen aansluiting

Als u zwaardere apparatuur aanschaft dat meer vermogen nodig heeft kan een bestaande 1-fase-aansluiting niet voldoende zijn. Een erkent instalateur informeert u hierover. U kunt uw aansluiting laten verzwaren naar een 3-fasenaansluiting. Om uw huidige aansluiting te wijzigen naar een 3-fasen aansluiting is een 4-polige hoofdschakelaar verplicht. Dit valt echter niet binnen de werkzaamheden van Liander. U dient deze werkzaamheden uit te laten voeren door een erkend installateur. Dit regelt u via mijnaansluiting.nl

Erkend installateur

Voor een goed advies verwijzen wij u naar een erkend installateur

Veelgestelde vragen