Uiterlijk van een elektriciteitsruimte

Elektriciteitshuisjes - ook wel elektriciteitsruimtes genoemd - zijn zo ontworpen dat onze installaties er precies in passen en ze veilig te bedienen zijn. De ruimte is zo veel mogelijk gestandaardiseerd, zodat we ze snel kunnen produceren en de kosten zo laag mogelijk blijven. Een aanpassing aan die standaard kan niet. Wel kunt u het uiterlijk van een elektriciteitsruimte aanpassen.

Mogelijkheden om het uiterlijk van een elektriciteitsruimte aan te passen

Wilt u als gemeente voor een locatie het uiterlijk van de elektriciteitsruimte aanpassen? Dat kan, er zijn veel uitvoeringen mogelijk. Zonder extra kosten kunt u kiezen voor diverse kleuren, steen strips of groenvoorziening gekozen worden. Wanneer u als gemeente geen speciale wensen heeft, leveren we de elektriciteitsruimte in onze standaarduitvoering.

Buurtbewoners mee laten stemmen

Overweegt u als gemeente om de (direct) omwonenden van een nieuwe elektriciteitsruimte mee te laten beslissen over bijvoorbeeld de kleur van deze ruimte? Dat kan, binnen bepaalde kaders en als we hierover bepaalde afspraken gemaakt hebben. Ook kunnen we voor u de omgeving hierover informeren.

Bestaande elektriciteitsruimtes verfraaien

Inwoners van uw gemeente kunnen een aanvraag doen om het uiterlijk van een bestaande elektriciteitsruimte te laten aanpassen.
Lees hoe dit werkt

Bovendien werken wij samen met gemeenten om enkele aanvullingen op onze standaarden te maken die beter aansluiten op beschermde stadsgezichten en bijvoorbeeld belangrijke zichtlocaties.

Elektriciteitsruimte op een zichtlocatie (stadsschakels) 

Elektriciteitsruimtes zijn over het algemeen niet makkelijk in te passen in een bestaande omgeving. Daarom proberen we een oplossing te vinden waardoor zo'n ruimte zo goed mogelijk aansluit bij die omgeving en de mensen die er wonen. Dit gaat verder dan de bestaande mogelijkheden om de ruimte in een andere kleur aan te bieden of te beplakken met steen strips. Om te onderzoeken waar de behoefte vanuit de omgeving ligt en hoe dit vervolgens technisch realiseerbaar is, zijn we het project stadsschakels gestart.

Als proef plaatsen we in samenwerking met een aantal gemeentes de komende tijd enkele van deze stadsschakels. Dit zijn elektriciteitsruimtes waar we onderdelen aan toevoegen die van waarde voor de omgeving zijn. Denk hierbij aan extra groenvoorziening (rondom en op het dak), een kunstuiting, informatiepanelen, of zaken die buurten verbindt zoals een ontmoetingsplek of een sportvoorziening.

Van deze proeven willen we vooral leren hoe het wordt ontvangen en of de extra onderdelen niet de veiligheid en/of bruikbaarheid van de elektriciteitsruimte in gevaar brengt. Uiteindelijk is het doel om de onderdelen die zich positief bewezen hebben in ons aanbod op te nemen. Zijn er dan plaatsen waar het echt moeilijk wordt om een standaard elektriciteitsruimte in te passen? Dan kunnen we dit als extra mogelijkheid aanbieden om de inpassing van de ruimte makkelijker te laten verlopen.    

Meer informatie

Wilt u meer weten over een van deze onderwerpen? Neem hierover contact op met uw contactpersoon van Liander.