Waar houden we nog meer rekening mee

We overleggen met de gemeente in de zoektocht naar een geschikte locatie voor elektriciteitshuisjes. Hierbij houden we rekening met verschillende criteria. En kijken we naar een locatie die de minste overlast voor de omgeving veroorzaakt.

Naast die criteria houden we ook rekening met:

Locatiekeuze

Als we een elektriciteitshuisje aan de rand van een gebied met woningen bouwen in plaats van midden in het gebied, dan zijn er meerdere huisjes nodig. Naast de extra plek die dit inneemt, leidt dit ook tot meer kabels in de grond en extra (maatschappelijke) kosten. De volgende afbeeldingen laten zien wat de gevolgen zijn voor de kabels in de grond en het plaatsen van nieuwe elektriciteitshuisjes in de gebouwde omgeving.

Vloerpeil

Het vloerpeil van een elektriciteitshuisje ligt standaard 10 cm boven het aangrenzende maaiveld.

Is er in een gebied kans is op wateroverlast door bijvoorbeeld (veel) regen of overstromingen? Dan kunnen we het vloerpeil van een elektriciteitshuisje hierop aanpassen. De gewenste hoogte is de maximaal verwachte waterhoogte op straat volgens de gemeentelijke klimaatstresstesten plus onze standaard 10 cm. Zo voorkomen we dat onze installaties afschakelen in geval van wateroverlast.

Om deze reden is het ondergronds bouwen van een elektriciteitshuisje geen goed idee. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen én met het in acht nemen van de technische werking in het geval van wateroverlast, kunnen we een dergelijke ondergrondse of deels ondergrondse oplossing overwegen.