Kiezen voor slimme meters: “Je ziet meteen waar je het voor doet”

Zevenaar

“Doe een lamp uit en je ziet je verbruik naar beneden gaan.”

Aan het woord is oud-wethouder Anja van Norel Huib Holsteijn. Zij heeft als eerste in Zevenaar een slimme meter gekregen.

Gemak

Op 15 februari heeft oud-wethouder Anja van Norel als eerste in Zevenaar een slimme meter gekregen binnen de grootschalige aanbieding. Uit ervaring weet zij dat ze daardoor bewuster om zal gaan met stroom. “Doe een lamp uit en je ziet je verbruik naar beneden gaan.”

“De slimme meter is allereerst handig voor Liander zelf”, zegt Van Norel, terwijl de monteur aan de slag gaat in de meterkast. “Ze kunnen contact leggen met de slimme meters in de wijk en daarmee storingen eerder traceren. En ze kunnen de meterstanden op afstand uitlezen. Maar zelf vind ik het ook handig dat ik niet meer in die donkere meterkast hoef om met een zaklamp de meterstanden op te zoeken. En als ik te maken krijg met een storing, vind ik het prettig als die zo snel mogelijk verholpen is.”

Bewust van verbruik

Van Norel wilde graag slimme energiemeters, omdat ze dan makkelijker haar stroomverbruik in de gaten kan houden. Uit ervaring weet ze wat dat oplevert. In 2013 werd ze derde bij de wedstrijd ‘Duurzaamste bestuurder van Nederland’. “Een maand lang je meterstanden noteren, dan word je je wel bewust van je verbruik. Ik schrok hoeveel stroom een wasdroger gebruikt. Nu gebruik ik hem alleen in de winter. Verder heb ik overal ledverlichting. En doe ik het licht uit in een kamer waar ik niet ben. Dat merkte ik meteen aan mijn energierekening.” Van Norel benadrukt dat je met de slimme meter niet vanzelf goedkoper uit bent. “Je moet het zelf doen. Maar inzicht in je verbruik helpt je wel om energie - en dus geld - te besparen.”

Heel simpel

Van Norel denkt dat ze met een slimme meter nog bewuster met haar stroomverbruik zal omgaan. “Zeker als je er een app bij gebruikt. Dan kun je je verbruik direct op je tablet of smartphone bekijken. En het is ook gewoon leuk. Doe een lamp uit en je verbruik gaat naar beneden. Je ziet meteen waar je het voor doet. Toen ik met die wedstrijd meedeed, had ik al zonnepanelen. Als ik ze nu had moeten aanschaffen, had ik een paneel minder nodig gehad.”

Bang voor schending van privacy is ze niet. “Je moet een beetje vertrouwen hebben. Trouwens, wat is privacy? Als ik op Google op zoek ben naar een hotelletje in Barcelona, krijg ik de hele week advertenties over Barcelona op internet te zien.”

De monteur is klaar. Hij legt kort uit hoe de nieuwe meter werkt. Geeft nog een paar bespaartips. Dan is hij weg. Van Norel: “Dat ging makkelijk. In een uurtje was het klaar. En het werkt heel simpel. Je kunt eigenlijk niets fout doen.”