Uitstel werkzaamheden

Uitstel werkzaamheden

Heeft uw huis of bedrijfspand een bouwjaar van voor 1994? En zou er een monteur komen voor werkzaamheden aan de meterkast. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van een slimme meter? Dan annuleren wij de afspraak . Hieronder leest u waarom.

Geen werkzaamheden in huizen gebouwd voor 1994

Monteurs die in opdracht van netbeheerders werken, mogen tot nader order geen meterkast meer openen waarin asbest kan voorkomen. Dit stelt de arbeidsinspectie (iSZW). Asbest kán voorkomen bij bepaalde onderdelen in meterkasten van voor 1994.

Eerst asbestinventarisatie nodig

Liander en andere netbeheerders hanteren een uitgebreide veiligheidsprocedure bij werkzaamheden bij/aan deze meterkasten. Volgens de inspectie mogen wij werkzaamheden aan deze meterkasten alleen nog uitvoeren na een onafhankelijke asbestinventarisatie. Dit heeft te maken met nieuwe regels. Daarom voeren wij vanaf <datum> geen werkzaamheden meer uit in meterkasten van huizen die gebouwd zijn voor 1994.

Nog niet bekend wanneer werkzaamheden weer starten

Wij kunnen nog niet zeggen wanneer we wel kunnen werken aan meterkasten van voor 1994. Dat vinden wij heel vervelend. Onze excuses daarvoor. We overleggen met de inspectie wat we eventueel moeten wijzigen in onze werkwijze. Daar hebben we nog geen duidelijkheid over.  Wij stellen daarom de werkzaamheden aan die meterkasten voorlopig uit.

Veelgestelde vragen asbest

  • Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen. Deze zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels die met het blote oog niet te zien zijn. Asbest is in het verleden veel gebruikt in bijvoorbeeld gebouwen en woningen vanwege de goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend en goedkoop. Bovendien is het bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen. Vanwege de isolerende en brandwerende eigenschappen zijn ze ook veel gebruikt in en rondom elektriciteits- en gasaansluitingen. Vanaf 1993 is alle gebruik van asbest in de bouw verboden.

    Voor meer informatie zie de website van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

  • Asbest is met het blote oog vrijwel niet te herkennen. Wel is het goed mogelijk dat er asbest in uw woning of bedrijfspand verwerkt is, als deze gebouwd is vóór 1993. Onze monteurs hebben een asbestherkenningstraining gevolgd om asbestverdachte situaties te kunnen herkennen.

    De Asbestwegwijzer van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft meer uitleg over waar asbest voor kan komen.

  • Veel mensen vragen zich af of asbest onveilig is. Dit ligt aan de vorm en het gebruik van de mineralen en de mate waarin iemand ermee in aanraking komt. Asbest is gevaarlijk wanneer losse vezels worden ingeademd. Vooral de mate van blootstelling bepaalt het risico op bepaalde aandoeningen.  Wanneer asbest bijvoorbeeld opgesloten zit in een achterwand is het niet gevaarlijk, maar wanneer onze monteur hier een meterbord op moet plaatsen kunnen er vezels vrijkomen die wel schadelijk kunnen zijn.

    Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de GGD geven meer antwoord op de veel gestelde vragen rondom asbest en uw gezondheid.

  • Tijdens een asbestinventarisatie wordt bepaald of er asbest aanwezig is en om wat voor soort asbest het gaat. De inventarisatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau. Is er asbest aanwezig? Dan moet dit in sommige gevallen verwijderd (gesaneerd) worden, voordat wij onze werkzaamheden kunnen doen.