Transportcapaciteit in Zuid-Holland

Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland heeft een hoge ambitie in nieuwbouw en het verduurzamen van mobiliteit en bedrijventerreinen. Steeds meer agrarische-en tuinbouwbedrijven willen zonnepanelen plaatsen op daken en elektriciteit terugleveren. Daarnaast neemt de vraag naar zonneweides, die duurzame energie terugleveren, steeds meer toe.

Drukte op elektriciteitsnet heeft effect op grootverbruikers

Door de ontwikkelingen is het druk op het elektriciteitsnet in Zuid-Holland. Hierdoor kan het gebeuren dat zakelijke klanten niet direct het elektrische vermogen krijgen dat ze vragen voor hun grootverbruikaansluiting. Dit zijn aansluitingen van meer dan 3x80 ampère. Bent u consument en heeft u zonnepanelen? Dan is het niet altijd vanzelfsprekend dat u opgewekte energie kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. U leest hier meer over op onze website.

In de afbeeldingen hieronder ziet u waar er wel, minder of geen ruimte is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.

Beschikbare capaciteit afnemen

 

Beschikbare capaciteit terugleveren

 

De laatste update van deze kaarten was op 25 november 2021. De volgende update vindt plaats op 9 december 2021. De knelpunten op deze kaart betreffen alleen grootverbruik aansluitingen. Dit zijn zakelijke aansluitingen groter dan 3x80 ampère. Lees op deze pagina wat de kleuren betekenen.

Waarom toch een grootverbruikaansluiting aanvragen?

Wilt u een nieuwe of een bestaande grootverbruikaansluiting verzwaren in een rood of oranje gebied? Dan kan het verstandig zijn om dit toch te doen.

 • Afhankelijk van het type aansluiting, is aansluiten soms toch mogelijk
 • Zodra er capaciteit vrij komt, verdelen we deze op volgorde van binnenkomst van aanvragen

Vraag uw aansluiting aan

Actuele knelpunten en oplossingen in Zuid-Holland

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Alphen Centrum Industrieterrein De Schans, Hazerswoude-Dorp, Industrieterrein Hazerswoude-Dorp, Boskoop

  Door spannings- en capaciteitsproblemen op verdeelstation Alphen Centrum, kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor het verbruik en terugleveren van elektriciteit. 

  We lossen dit op door de kabelcapaciteit van het distributienet in de omgeving te vergroten. Naar verwachting ronden we dit het vierde kwartaal van 2024 af. 

  Alphen West Alphen a/d Rijn zuidoost Door capaciteitsproblemen kunnen we niet langer voldoen aan alle aanvragen voor elektriciteit op verdeelstation Alphen West. Dit geldt voor verbruik en teruglevering. Liander verwacht de werkzaamheden voor het uitbreiden van het elektriciteitsnet in het derde kwartaal van 2026 voor levering en in het vierde kwartaal van 2022 voor teruglevering afgerond te hebben. We lossen dit op door een nieuw regelstation te realiseren om de capaciteit voor teruglevering te vergroten en een nieuw onderstation voor levering.

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Leiderdorp Leiderdorp, Oud Ade, Kaag Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Leiderdorp. Dit geldt voor teruglevering en verbruik van elektriciteit. We breiden ons elektriciteitsnet uit met een nieuwe kabel. Naar verwachting ronden we dit in het derde kwartaal van 2023 af.

   

  Sassenheim Noordwijkerhout

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Sassenheim. Dit geldt voor het verbruik van elektriciteit. We breiden de capaciteit van het net in de regio uit.  We verwachten dit half 2023 af te ronden.

   

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Nieuwkoop Nieuwveen Door spanningsproblematiek op één van de middenspanningskabels die aangesloten is op verdeelstation Nieuwkoop (route RB 10-1V108), is het tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het afnemen en terugleveren van elektriciteit. Het is nodig het middenspanningsnet aan te passen in het buitengebied rond Nieuwveen. We verwachten de werkzaamheden hiervoor medio 2021 af te ronden.

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Rijnsburg Oegstgeest Eén van de middenspanningskabels die aangesloten is op verdeelstation Rijnsburg (route RB 10-1V108) heeft de maximale capaciteit bereikt voor het transporteren van elektriciteit. We kunnen tijdelijk niet voldoen aan nieuwe aanvragen voor het afnemen van extra elektriciteit. Het is nodig een nieuwe middenspanningskabel aan te leggen van het station Rijnsburg naar de wijk Haaswijk in Oegstgeest. We verwachten de werkzaamheden hiervoor medio 2021 af te ronden.

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Zevenhuizen Zuidplaspolder (Zevenhuizen, Moerkapelle, Boskoop, industrieterrein gemeente Hazerswoude-dorp)

  Het station Zevenhuizen heeft de maximale capaciteit bereikt voor het transporteren van extra elektriciteit. We kunnen niet voldoen aan nieuwe aanvragen voor het afnemen en terugleveren van elektriciteit.

  Samen met Tennet en Stedin werken wij hard aan de realisatie van een nieuw onderstation. We verwachten dat de werkzaamheden hiervoor in 2025 zijn afgerond. Het vinden van een geschikte locatie voor dit onderstation, heeft echter invloed op de planning van de werkzaamheden.

Wat kan er in een wit of geel gebied?

Icoon Opwekken stappenplan

Er is in dit gebied voldoende ruimte op het elektriciteitsnet voor het afnemen en/of terugleveren van elektriciteit.

Wat kan er in een oranje of rood gebied?

Icoon Opwekken stappenplan

Er is in dit gebied weinig tot geen ruimte op het elektriciteitsnet voor het afnemen en/of terugleveren van elektriciteit. 

Wat is congestiemanagement?

Icoon Meterstanden doorgeven

Congestiemanagement wordt toegepast in gebieden waar weinig tot geen ruime beschikbaar is op het net. Maar wat is het eigenlijk?

Liander investeert in Zuid-Holland

Icoon Vergrootglas

Waar in Zuid-Holland vinden grote investeringen plaats in het elektriciteitsnet?