Transportcapaciteit in Noord-Holland

Provincie Noord-Holland

Noord Holland heeft een grote (versnelde) nieuwbouwopgave, datacenters vestigen zich en de glastuinbouw kan niet zonder betrouwbare energielevering. Er is bovendien veel ruimte voor duurzame opwek. Met name in het stedelijk gebied in Noord-Holland Zuid legt het geheel aan woonwijken, werklocaties, datacenters, forse mobiliteitsstromen en de luchthaven Schiphol druk op alle lagen van het elektriciteitsnetwerk. In Noord-Holland Noord vragen vooral de groei van datacenters en het groeiende aanbod van zon- en windenergie om uitbreiding van de capaciteit van het elektriciteitsnet.

Drukte op elektriciteitsnet heeft effect op grootverbruikers

Door deze ontwikkelingen is het druk op het elektriciteitsnet in Noord-Holland. Hierdoor kan het gebeuren dat zakelijke klanten niet direct het elektrische vermogen krijgen dat ze vragen voor hun grootverbruikaansluiting. Dit zijn aansluitingen van meer dan 3x80 ampère. Bent u consument en heeft u zonnepanelen? Dan is het niet altijd vanzelfsprekend dat u opgewekte energie kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. U leest hier meer over op onze website.

In de afbeeldingen hieronder ziet u waar er wel, minder of geen ruimte is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.

Beschikbare capaciteit afnemen

 

Beschikbare capaciteit terugleveren

 

De laatste update van deze kaarten was op 25 november 2021. De volgende update vindt plaats op 9 december 2021. Deze knelpunten betreffen alleen grootverbruikaansluitingen. Dit zijn zakelijke aansluitingen groter dan 3x80 ampère. Lees op deze pagina wat de kleuren betekenen.

Waarom toch een grootverbruikaansluiting aanvragen?

Wilt u een nieuwe grootverbruikaansluiting aanvragen of een bestaande aansluiting verzwaren in een rood of oranje gebied? Dan kan het verstandig zijn om dit toch te doen.

 • Afhankelijk van het type aansluiting, is aansluiten soms toch mogelijk
 • Zodra er capaciteit vrij komt, verdelen we deze op volgorde van binnenkomst van aanvragen

Vraag uw aansluiting aan

Actuele knelpunten en oplossingen in Noord-Holland

 •  

   

   

   

   

  Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  AlkmaarAlkmaar, Egmond aan den Hoef

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Alkmaar. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit.  

  We breiden de kabelcapaciteit in het net uit. Naar verwachting ronden we dit eind 2025 af.  

  HeerhugowaardHeerhugowaard-noordoost, Obdam, De Noord

  Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Heerhugowaard. Dit geldt voor teruglevering en verbruik.

  We breiden de kabelcapaciteit in het net uit. Naar verwachting ronden we dit eind 2025 af.  

  Heerhugowaard NoordNoord-Scharwoude

  Door spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor verbruik en teruglevering op verdeelstation Heerhugowaard Noord.

  We vergroten de capaciteit van het net in de regio. Naar verwachting zijn deze werkzaamheden in het derde kwartaal van 2025 afgerond.

  HeilooEgmond-Binnen, Castricum aan Zee

  Door spanning- en capaciteitsproblemen kunnen we niet voldoen aan alle aanvragen voor elektriciteit op verdeelstation Heiloo. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit.

  We breiden de kabelcapaciteit in het net uit. Naar verwachting ronden we dit eind 2025 af.

  Oterleek Noord Beemster, West Beemster, Heerhugowaard, Schagen, Sint Maarten, Egmond aan Zee, Schoorl, Bergen, Alkmaar, Heiloo, Anna Paulowna

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Oterleek. Dit geldt voor het verbruik en de teruglevering van elektriciteit.

  We passen verschillende netstructuren aan en breiden het bestaande station uit. Door het aanpassen van de bestaande netstructuur kan er belasting (vermogen) verplaatst worden naar omliggende stations waar nog capaciteit aanwezig is op dit moment. Het gevolg is dat er minder belasting aanwezig is op station Oterleek. Door parallel aan dit traject het bestaande station uit te breiden wordt de beschikbare capaciteit op het station verhoogd. Naar verwachting ronden we dit in fases tussen eind 2025 en eind 2026 af.

  Uitgeest Uitgeest, Dorregeest, Akersloot, Kaandorp, Heiloo  

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe capaciteitsaanvragen voor verbruik, op verdeelstation Uitgeest.

  In deze regio zullen wij werkzaamheden uitvoeren om het elektriciteitsnet te versterken. Deze investeringen moeten met veel partijen waaronder de gemeente(n) worden afgestemd.

  Naar verwachting zijn deze werkzaamheden uiterlijk in 2023 afgerond.

   

 •  

  Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Haarlemmermeer Hoofddorp, Schiphol-Rijk, Rijsenhout

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe capaciteitsaanvragen voor verbruik, op verdeelstation Haarlemmermeer.

  We zoeken samen met TenneT naar een geschikte locatie voor een nieuw verdeelstation, dat de stations in de gemeente Haarlemmermeer moet ondersteunen.

  We verwachten in 2025 het nieuwe verdeelstation in gebruik te hebben.

  Wat speelt er in deze regio?

  Hoofddorp Hoofddorp

  Door capaciteitsproblemen op dit verdeelstation, kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor het verbruiken van stroom. Dit geldt ook voor teruglevering, op een van de kabels.

  Liander plant momenteel de werkzaamheden voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in dit gebied. Naar verwachting lossen we dit probleem uiterlijk in 2025 op.

  Rozenburg Weteringbrug, Leimuiderbrug, Burgerveen, Rijsenhout, Rozenburg, Schiphol-Rijk

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe capaciteitsaanvragen voor verbruik, op verdeelstation Rozenburg.

  We zoeken naar een geschikte locatie voor een nieuw verdeelstation, dat de stations in de gemeente Haarlemmermeer moet ondersteunen, waar Schiphol-Rijk bij hoort.

  Volgens de huidige planning lossen we de congestie in 2025 op.

  Schiphol Oost Aalsmeer, Oranjewijk

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Schiphol Oost. Dit geldt voor het verbruik en de teruglevering van elektriciteit.

  Liander breidt het net in de regio uit. Dit verwachten we in het derde kwartaal van 2022 af te ronden.

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Naarden Naardermeer, Groote Meer, Hakkelaarsbrug

  Door spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe capaciteitsaanvragen voor verbruik, op verdeelstation Naarden.

  In deze regio gaan wij werkzaamheden uitvoeren om het elektriciteitsnet te versterken. Deze investeringen moeten met veel partijen waaronder de gemeente(n) worden afgestemd. Inmiddels zijn alle benodigde vergunningen verkregen en start de uitvoering in week 46 (2021).

  Naar verwachting zullen deze werkzaamheden in kwartaal 2 van 2022 afgerond zijn. Liander zal contact opnemen met de klanten die wachten op (meer) transportcapaciteit om de nu van kracht zijnde transportbeperkingen op te heffen.

   

 •     

   

  Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Anna PaulownaAnna Paulowna, Breezand, ’t Zand, Callantsoog, Julianadorp  

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe capaciteitsaanvragen voor verbruik en teruglevering, op meerdere velden van verdeelstation Anna Paulowna.

  In deze regio zullen wij werkzaamheden uitvoeren om het elektriciteitsnet te versterken. Deze investeringen moeten met veel partijen waaronder de gemeente(n) worden afgestemd.

  Naar verwachting zijn deze werkzaamheden uiterlijk in 2025 afgerond.

  Den Helder de Schoten Den Helder, De Kooy, Breezand, Julianadorp, buitengebied tussen Den Helder en Julianadorp

  Door spannings- en capaciteitsproblemen op dit verdeelstation, kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor het terugleveren van stroom.

  Liander plant momenteel de werkzaamheden voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in dit gebied. Naar verwachting lossen we dit probleem uiterlijk in 2023 op.

  SchagenSchagen, Burgerbrug, Sint Maartenszee, Schagerbrug, Kolhorn, Middenmeer, Oudesluis, Wieringerwaard

  Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe capaciteitsaanvragen voor elektriciteit op verdeelstation Schagen. Dit geldt voor verbruik en teruglevering.

  In deze regio zullen wij werkzaamheden uitvoeren om het elektriciteitsnet te versterken. Deze investeringen moeten met veel partijen waaronder de gemeente(n) worden afgestemd.

  Naar verwachting zijn deze werkzaamheden tussen het vierde kwartaal van 2024 en het tweede kwartaal van 2025 afgerond.

   

   

  Texel Texel

  Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe capaciteitsaanvragen voor teruglevering en verbruik, op verdeelstation Texel.

  We vergroten de capaciteit van de kabels in de regio. We verwachten dit eind 2025 af te ronden.

  Ulkesluis Anna Paulowna, Slootdorp, Hippolytushoef, Den Oever, Wieringerwerf, Middenmeer, Schagen

  Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe capaciteitsaanvragen voor teruglevering en verbruik, op meerdere velden van verdeelstation Ulkesluis.

  In deze regio zullen wij werkzaamheden uitvoeren om het elektriciteitsnet te versterken. Deze investeringen moeten met veel partijen waaronder de gemeente(n) worden afgestemd.

  Naar verwachting zijn deze werkzaamheden uiterlijk in 2025 afgerond.

  Warmenhuizen Warmenhuizen, Schoorl, Petten, Dirkshorn, Broek op Langedijk

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Warmenhuizen. Dit geldt voor het verbruiken en terugleveren van stroom.

  We gaan nieuwe kabels aanleggen in het gebied. Naar verwachting ronden we dit in 2024 af. 

   

  Wieringerwerf Wieringerwerf, Slootdorp, Middenmeer, Kreileroord

  Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe capaciteitsaanvragen voor teruglevering en verbruik, op meerdere velden van verdeelstation Wieringerwerf.

  In deze regio zullen wij werkzaamheden uitvoeren om het elektriciteitsnet te versterken. Deze investeringen moeten met veel partijen waaronder de gemeente(n) worden afgestemd.

  Naar verwachting zijn deze werkzaamheden uiterlijk in het eerste kwartaal van 2025 afgerond.

   

 •  

     

  Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Enkhuizen Enkhuizen, Oosterdijk, Venhuizen

  Door spannings- en capaciteitsproblemen op een kabel van verdeelstation Enkhuizen, is het tijdelijk niet mogelijk om te voldoen aan alle aanvragen voor het verbruik en de teruglevering van elektriciteit.

  Liander verwacht de werkzaamheden voor het uitbreiden van het elektriciteitsnet in eind 2026 afgerond te hebben. De werkzaamheden zijn vooral gericht op het vergroten van de kabelcapaciteit.

  Diverse opdrachten zijn al gestart in 2018 om het knelpunt grotendeels op te lossen. Aanvullende werkzaamheden zijn echter nodig om aan de huidige nieuwe aanvragen te voldoen, waardoor de doorlooptijden verder oplopen.

  Hoogwoud Hoogwoud, Winkel, Abbekerk, Benningbroek, Sijbekarspel, Lambertschaag  

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe aanvragen voor verbruik en teruglevering, op een deel van verdeelstation Hoogwoud.

  Liander plant momenteel de werkzaamheden voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in dit gebied. Naar verwachting zijn deze werkzaamheden in 2025 afgerond.

  Hoorn Geldelozeweg Avenhorn, De Goorn  

  Door spannings- en capaciteitsproblemen op een kabel van verdeelstation Hoorn Geldelozeweg, is het tijdelijk niet mogelijk om te voldoen aan alle aanvragen voor het verbruik en de teruglevering van elektriciteit.

  Liander verwacht de werkzaamheden voor het uitbreiden van het elektriciteitsnet in 2024 afgerond te hebben. De werkzaamheden zijn vooral gericht op het vergroten van de kabelcapaciteit.

  In 2020 wordt naar verwachting het eerste deel van de werkzaamheden afgerond. Echter door nieuwe klantaanvragen moeten er aanvullende werkzaamheden worden gedaan om aan de capaciteitswensen van de klanten te voldoen.

  Medemblik Medemblik, Wieringerwerf, Den Oever, Middenmeer, Kreileroord, Abbekerk

  Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe capaciteitsaanvragen voor verbruik en terugleveren, op het verdeelstation Medemblik, inclusief een aantal velden.

  In deze regio zullen wij werkzaamheden uitvoeren om het elektriciteitsnet te versterken. Deze investeringen moeten met veel partijen waaronder de gemeente(n) worden afgestemd.

  Naar verwachting zijn deze werkzaamheden op zijn vroegst eind 2025 afgerond.

  Wervershoof Onderdijk, Wervershoof, Bangert, Kerkbuurt, Andijk, Bovenkarspel

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Wervershoof. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit.

  We leggen extra kabels aan en verzwaren het bestaande net.

  Naar verwachting zijn deze werkzaamheden in het tweede kwartaal van 2025 afgerond.

  Westwoud Wervershoof, Hoogkarspel, Lutjebroek

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Westwoud. Dit geldt voor het verbruik en de teruglevering van elektriciteit.

  We breiden de kabelcapaciteit in het net uit. Naar verwachting ronden we dit tussen het tweede en vierde kwartaal van 2025 af.

   

 •    

   

   

   

   

  Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Beverwijk Heemskerkerduin

  Door capaciteitsproblemen op verdeelstation Beverwijk is het tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan alle aanvragen voor het verbruiken van elektriciteit.

  We leggen extra kabels aan en verzwaren het bestaande net. Dit verwachten we eind 2021 af te ronden.

  Edam Edam, Noordbeemster, Oosthuizen, Schardam, Warder, Middelie

  Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe capaciteitsaanvragen voor verbruik en teruglevering op verdeelstation Edam.

  In deze regio zullen wij werkzaamheden uitvoeren om het elektriciteitsnet te versterken. Deze investeringen moeten met veel partijen waaronder de gemeente(n) worden afgestemd.

  Naar verwachting zijn deze werkzaamheden eind 2025 afgerond.

  Monnickendam Monnickendam, Moeniswerf, Uitdam, Broek in Waterland

  Door spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Monnickendam. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit.  

  We lossen dit op door het lokale elektriciteitsnet in de regio te verzwaren. Daarnaast wordt op dit moment onderzocht of het station zelf omgebouwd moet worden naar een regelstation. Deze ombouw zorgt er mede voor dat het knelpunt verdwijnt. 

  Naar verwachting ronden we dit het vierde kwartaal van 2025 af.

  Purmerend Purmerend, Ilpendam, Noordbeemster, Middenbeemster, Zuidoostbeemster, De Rijp, Spijkerboor

  Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe capaciteitsaanvragen voor verbruik, op meerdere velden van verdeelstation Purmerend.

  In deze regio zullen wij werkzaamheden uitvoeren om het elektriciteitsnet te versterken. Deze investeringen moeten met veel partijen waaronder de gemeente(n) worden afgestemd.

  Naar verwachting zijn deze werkzaamheden uiterlijk in eerste kwartaal van 2026 afgerond.

  Velsen Wijk aan Zee

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor verbruik op verdeelstation Velsen.

  We vergroten de capaciteit van het net in de regio. Dit verwachten we eind 2026 af te ronden.

  Westzanerpolder Westzanerpolder

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Westzanerpolder. Dit geldt voor het verbruiken en terugleveren van stroom.

  We gaan nieuwe kabels aanleggen in het gebied. Naar verwachting ronden we dit halverwege 2025 af.

  Wijdevormer Wijdevormer, De Goorn, Akersloot, Landsmeer

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Wijdevormer. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit.  

  We breiden het bestaande station uit met een extra transformator.  

  Naar verwachting ronden we dit het vierde kwartaal van 2025 af.  

  Zaandam Noord Zaandam-zuidoost (Achtersluispolder)

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe capaciteitsaanvragen voor verbruik, op verdeelstation Zaandam Noord.

  We breiden de kabelcapaciteit in het net uit. Naar verwachting ronden we dit het derde kwartaal van 2022 af.

  Zaandam WestZaandam, Westzaan, Oostzaan, Zuiderhout 

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Zaandam West. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit. We breiden het net in de regio en het verdeelstation uit. Dit verwachten we eind 2027 af te ronden.

  Zaandijk Westzaan, Nauerna, Kerkbuurt

  Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle nieuwe capaciteitsaanvragen voor verbruik, op verdeelstation Zaandijk.

  In deze regio zullen wij werkzaamheden uitvoeren om het elektriciteitsnet te versterken. Deze investeringen moeten met veel partijen waaronder de gemeente(n) worden afgestemd.

  Naar verwachting zijn deze werkzaamheden in het derde kwartaal van 2025 afgerond.

   

Opgeheven knelpunten in Noord-Holland

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Hoorn Geldelozeweg Spierdijk, Zuidermeer

  Een van de knelpunten voor teruglevering is opgelost. Dit komt door een netwijziging.

  Aansluiting of meer vermogen nodig?

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Medemblik Medemblik, Lambertschaag 

  Een knelpunt bij verdeelstation Medemblik is opgelost. Dit komt door een netwijziging. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit. Deze plaatsen vallen nog wel onder andere knelpunten.

  Aansluiting of meer vermogen nodig?

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Wervershoof Hoogkarspel, Lutjebroek

  Een knelpunt bij verdeelstation Wervershoof is voorlopig opgelost. Dit komt door herberekening voor het regionale elektriciteitsnet. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit.

Wat kan er in een wit of geel gebied?

Icoon Opwekken stappenplan

Er is in dit gebied voldoende ruimte op het elektriciteitsnet voor het afnemen en/of terugleveren van elektriciteit.

Wat kan er in een oranje of rood gebied?

Icoon Opwekken stappenplan

Er is in dit gebied weinig tot geen ruimte op het elektriciteitsnet voor het afnemen en/of terugleveren van elektriciteit. 

Wat is congestiemanagement?

Icoon Meterstanden doorgeven

Congestiemanagement wordt toegepast in gebieden waar weinig tot geen ruime beschikbaar is op het net. Maar wat is het eigenlijk?

Liander investeert in Noord-Holland

Icoon Vergrootglas

Waar in Noord-Holland vinden grote investeringen plaats in het elektriciteitsnet?