Transportcapaciteit in Gelderland

Capaciteit in Gelderland

In veel Gelderse agrarische gebieden zijn plannen voor de opwek van wind- en zonne-energie. Bovendien ontwikkelt glastuinbouw zich snel in de Bommelerwaard en West-Betuwe. Ook zien we een sterke groei van industrieterreinen en woningbouw. Daarnaast is er veel vraag naar laadpunten voor elektrisch (bus)vervoer omdat de provincie vanaf 2025 een ‘zero emissie’ doelstelling heeft vastgesteld voor nieuwe bussen. 

Drukte op elektriciteitsnet heeft effect op grootverbruikers

Door deze ontwikkelingen is het druk op het elektriciteitsnet in Gelderland. Hierdoor kan het gebeuren dat zakelijke klanten niet direct het elektrische vermogen krijgen dat ze vragen voor hun grootverbruikaansluiting. Dit zijn aansluitingen van meer dan 3x80 ampère. Bent u consument en heeft u zonnepanelen? Dan is het niet altijd vanzelfsprekend dat u opgewekte energie kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. U leest hier meer over op onze website.

Ook is het druk op het hoogspanningsnet. Tennet, beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland, heeft aangegeven dat in Gelderland de maximale capaciteit voor teruglevering is bereikt. Via verbindingsstations is het hoogspanningsnet verbonden met het net van Liander. Op enkele verbindingsstations is bijna de maximale capaciteit bereikt. Daardoor ontstaan in Gelderland knelpunten voor teruglevering.

In de afbeeldingen hieronder ziet u waar er wel, minder of geen ruimte is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.

Beschikbare capaciteit afnemen

 

Beschikbare capaciteit terugleveren

 

De laatste update van deze kaarten was op 25 november 2021. De volgende update vindt plaats op 9 december 2021. De knelpunten op deze kaart betreffen alleen grootverbruik aansluitingen. Dit zijn zakelijke aansluitingen groter dan 3x80 ampère. Lees op deze pagina wat de kleuren betekenen.

Waarom toch een grootverbruikaansluiting aanvragen?

Wilt u een nieuwe of een bestaande grootverbruikaansluiting verzwaren in een rood of oranje gebied? Dan kan het verstandig zijn om dit toch te doen.

 • Afhankelijk van het type aansluiting, is aansluiten soms toch mogelijk
 • Zodra er capaciteit vrij komt, verdelen we deze op volgorde van binnenkomst van aanvragen

Vraag uw aansluiting aan

Actuele knelpunten en oplossingen in Gelderland

 •       

  VerdeelstationPlaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  AaldersDinxperlo, De Heurne, IJzerlo, Lintelo

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we niet langer voldoen aan alle aanvragen voor elektriciteit op verdeelstation Aalders. Dit geldt voor verbruik en teruglevering.

  We breiden het elektriciteitsnet in de regio uit. Dit verwachten we eind 2022 af te ronden.

   

  Bekijk de Voortgang van de werkzaamheden

  Angerlo Angerlo, Steenderen, buitengebied noordoost Doesburg, Hummelo

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Angerlo. Dit geldt voor het verbruik en de teruglevering van elektriciteit.

  We breiden het net in de regio uit. Naar verwachting ronden we dit eind 2024 af.

  Borculo Borculo, Ruurlo, Veldhoek, Beltrum Door spannings- en capaciteitsproblemen op verdeelstation Borculo, is het tijdelijk niet mogelijk om te voldoen aan alle aanvragen voor elektriciteit. Dit geldt voor verbruik en teruglevering.

  We gaan nieuwe kabels en distributieruimtes aanleggen in het gebied. Naar verwachting ronden we dit eind 2024 af.

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Bramel Vorden, Kranenburg, Linde

  Door spanningsproblemen op een van de kabels aangesloten op verdeelstation Bramel, is het tijdelijk niet mogelijk om te voldoen aan alle aanvragen voor het verbruik en de teruglevering van stroom.

  Liander plant momenteel de werkzaamheden voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in dit gebied. Zodra bekend is wanneer de congestie verholpen wordt, plaatsen we dat hier.

  Dale Aalten, Lichtenvoorde, Zieuwent, Harreveld, Vragender, Barlo

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Dale. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit.  

  We lossen dit op door de kabelcapaciteit van het distributienet in de omgeving te vergroten. Naar verwachting ronden we dit gefaseerd tussen eind 2023 en eind 2024 af. 

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden. 

  Doetinchem Doetinchem, Braamt, Wehl, Hummelo, Zelhem, Halle

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Doetinchem. Dit geldt voor het verbruiken en terugleveren van stroom.

  We gaan nieuwe kabels aanleggen in het gebied. Naar verwachting ronden we dit eind 2025 af.

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden. 

  Eibergen Eibergen, Rekken, Neede Het verdeelstation Eibergen heeft de maximale capaciteit bereikt voor het transporteren van extra elektriciteit. We kunnen hierdoor tijdelijk niet voldoen aan nieuwe aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit. We breiden het net in de regio uit. Naar verwachting ronden we dit eind 2023 af.

  Olde Kaste Hengelo, Varssel Het station Olde Kaste heeft de maximale capaciteit bereikt voor het terugleveren van elektriciteit aan het net. Daarnaast is een kabel vanuit het onderstation Doetinchem richting Keijenborg niet in staat te voldoen aan alle nieuwe aanvragen voor verbruik en teruglevering. Het is nodig een nieuw 20/10kV regelstation te bouwen. We beginnen met het aanleggen van een dubbele ring middenspanningskabel van het station Doetinchem naar het station Olde Kaste. Dit nieuwe transportnet wordt aangesloten op beide stations. Daarnaast koppelen we twee bestaande distributieverbindingen om aansluitmogelijkheden te creeren op station Olde Kaste. De werkzaamheden hiervoor duren 1 to 2 jaar.

  We bouwen een nieuw 10/10kV regelstation ter vervanging van het huidige station Olde Kaste. Mede door de aankoop van grond hiervoor, duren deze werkzaamheden 2,5 tot 3 jaar.

  Tot slot maken we van het 10/10kV regelstation een 20/10kV regelstation. Om dit te kunnen doen, is het nodig dat eerst onderstation Doetinchem een 20kV station wordt. De werkzaamheden ronden we naar verwachting eind 2025 af.

  Pramer Lievelde, Groenlo en buitengebied Door capaciteits- en spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Pramer. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit. Liander breidt het elektriciteitsnet in de regio uit. De uitbreiding is in het gebied tussen Groenlo en Lievelde naar verwachting afgerond in 2021. Het middenspanningsnet in het buitengebied ten oosten van Groenlo is naar verwachting in 2023 uitgebreid.

  Slaghout ’s Heerenberg, Zeddam, Braamt, Azewijn Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we niet langer voldoen aan alle aanvragen voor elektriciteit op verdeelstation Slaghout. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit. We breiden het net in de regio uit. Dit verwachten we in het eerste kwartaal van 2025 af te ronden.

  Ulft Ulft, Megchelen, Azewijn, Wijnbergen

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Ulft. Dit geldt voor teruglevering van elektriciteit.  

  We lossen dit op door de kabelcapaciteit van het distributienet in de omgeving te vergroten. Naar verwachting ronden we dit eind 2025 af. 

  Daarnaast moet station Ulft uitgebreid worden. Hiervoor zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden. 

   

  Winterswijk Winterswijk, Groenlo, Vragender, Meddo, Kotten, De Haart Door capaciteit- en spanningsproblematiek op het station Winterswijk, en stations die hierop zijn aangesloten, is het tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het verbruiken en terugleveren van elektriciteit.

  We leggen een nieuw middenspanningsnet aan. Dat verwachten we eind 2023 af te ronden.

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Wisch Varsseveld, Westendorp, Halle-Nijman Door capaciteitsproblemen op verdeelstation Wisch, is het tijdelijk niet mogelijk om te voldoen aan alle aanvragen voor het terugleveren van stroom.

  Liander plant momenteel de werkzaamheden voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in dit gebied. Naar verwachting lossen we dit probleem in het derde kwartaal van 2023 op.

 •  

   

   

   

   

   

   

   

   

  Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatumMeer informatie
  ArnhemInformatie volgt

  Door capaciteitsproblemen kunnen we momenteel niet voldoen aan alle aanvragen voor teruglevering van stroom op verdeelstation Arnhem.

  Voor uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  BemmelBemmel, Gendt, Angeren, Huissen, Doornenburg

  Door capaciteitsproblemen kunnen we momenteel niet voldoen aan alle aanvragen voor verbruik en teruglevering van stroom op verdeelstation Bemmel.

  We gaan het elektriciteitsnet in deze regio uitbreiden. We verwachten deze werkzaamheden in het tweede kwartaal van 2023 af te ronden.

  Druten Druten, Winssen, Niftrik

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Druten. Dit geldt voor teruglevering van elektriciteit.

  Liander breidt het verdeelstation uit. Dit verwachten we in het derde kwartaal van 2025 af te ronden.

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden. 

  ElstInformatie volgt

  Door capaciteitsproblemen kunnen we niet langer voldoen aan alle aanvragen voor teruglevering van elektriciteit op verdeelstation Elst. Voor uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  KattenbergInformatie volgt

  Door capaciteitsproblemen kunnen we momenteel niet voldoen aan alle aanvragen voor teruglevering van stroom op verdeelstation Kattenberg.

  Voor uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  LeuthBerg en Dal

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Leuth. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit.  

  We lossen dit op door realisatie van een elektriciteitsverdeelstation in Berg en Dal. Naar verwachting ronden we dit eind 2026 af. 

  NijmegenInformatie volgt

  Door capaciteitsproblemen kunnen we momenteel niet voldoen aan alle aanvragen voor teruglevering van stroom op onderstation Nijmegen.

  Voor uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  OosterbeekOosterbeek

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we niet langer voldoen aan alle aanvragen voor elektriciteit op verdeelstation Oosterbeek. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit. We breiden de kabelcapaciteit in het net uit. Naar verwachting ronden we dit in het eerste kwartaal van 2023 af.

  Rijnwaarden Herwen, Aardt, Pannerden, Oude Rijngebied

  Door spanningsproblemen kunnen we op verdeelstation Rijnwaarden niet aan alle aanvragen voor het afnemen van elektriciteit voldoen.

  Liander investeert volop in de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Ook in dit gebied gaan we werkzaamheden uitvoeren om het elektriciteitsnet uit te breiden. Liander verwacht de werkzaamheden voor het uitbreiden van het elektriciteitsnet in 2023 afgerond te hebben.

  Roodwilligen Duiven, Westervoort, Nieuwgraaf

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Roodwilligen. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit. 

  We lossen dit op door de kabelcapaciteit van het distributienet in de omgeving te vergroten. Naar verwachting ronden we dit in fases tussen eind 2023 en eind 2024 af. 

  TeersdijkInformatie volgt

  Door capaciteitsproblemen kunnen we momenteel niet voldoen aan alle aanvragen voor teruglevering van stroom op verdeelstation Teersdijk.

  Voor uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Waalsprong Nijmegen, Lingewaard

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we momenteel niet voldoen aan alle aanvragen voor verbruik en teruglevering van stroom op verdeelstation de Waalsprong.

  Liander gaat het elektriciteitsnet in deze regio uitbreiden. We verwachten dit in het tweede kwartaal van 2023 af te ronden.

  Bekijk de voortgang van de werkzaamheden

    

  Zevenaar Industrieterrein 7Poort, Didam, Oud-Dijk, Nieuw-Dijk, Loerbeek, Beek, Babberich

  Door spannings- en capaciteitsproblematiek is op meerdere velden van verdeelstation Zevenaar de maximale transportcapaciteit bereikt. Dit geldt voor zowel het afnemen als het terugleveren van elektriciteit. Om de huidige knelpunten op het industrieterrein Zevenpoort op te lossen leggen wij twee nieuwe middenspanningskabels aan. We gaan ons middenspanningsnet hier verzwaren. Naar verwachting ronden we dit eind 2024 af.

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

 •  

   

  Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  BarneveldBarneveld-noord, Terschuur, Walderveen, De Glind

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Barneveld. Dit geldt voor het verbruiken en terugleveren van stroom.

  We gaan nieuwe kabels aanleggen in het gebied. Naar verwachting ronden we dit eind 2024 af.  

   

  Ede Ede, Bennekom, Lunteren Door spanningsproblematiek kunnen we in en om Lunteren geen extra vermogen meer transporteren en kan er tijdelijk geen extra elektriciteit meer worden teruggeleverd. Het is nodig om nieuwe kabels aan te leggen en transformatoren aan te passen. We verwachten de werkzaamheden hiervoor in 2022 af te ronden.

   

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

   

  Ede West Ede, Ederveen, Lunteren, Nederwoud Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Ede West. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit. Liander breidt het net in de regio uit. We verwachten de werkzaamheden eind 2025 af te ronden.

   

  Frankeneng Veenendaal, Ede, Bennekom, De Klomp

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Frankeneng. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit.

  We breiden de kabelcapaciteit in het net uit. Naar verwachting ronden we dit eind 2023 af.

   

  Harselaar Stroe, Kootwijk, Kootwijkerbroek

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Harselaar. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit.

  Liander breidt het net in de regio uit. Dit verwachten we eind 2024 af te ronden.

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Nijkerk Buitengebied tussen Nijkerk en Putten

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Nijkerk. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit.  

  We lossen dit op door de kabelcapaciteit van het distributienet in de omgeving te vergroten. Naar verwachting ronden we dit eind 2024 af. 

  Renkum Bennekom, Wageningen-noord Door spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Puttereng. Dit geldt voor de teruglevering van elektriciteit. We breiden het net in de regio uit. Dit verwachten we eind 2025 af te ronden.

   

  Daarnaast moet het station Renkum uitgebreid worden. Hiervoor zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Scherpenzeel Scherpenzeel, Woudenberg Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Scherpenzeel. Dit geldt voor teruglevering van elektriciteit. 

  We breiden de kabelcapaciteit in het net uit. Naar verwachting ronden we dit halverwege 2024 af. 

  Wekerom Wekerom, Meulunteren, Kootwijkerbroek, Harskamp

  Door spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Wekerom. Dit geldt voor teruglevering van elektriciteit.

  We breiden het net in de regio uit. Dit verwachten we eind 2024 af te ronden.

 •  

  Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Ermelo Ermelo, Telgt Een van de kabels aangesloten op verdeelstation Ermelo heeft zijn maximale capaciteit bereikt. Het is daardoor tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het terugleveren van extra elektriciteit, met name ten zuidwesten van Ermelo. Op dit moment wordt een studie uitgevoerd naar de oplossing van dit probleem. Zodra die studie is afgerond kan er termijn genoemd worden wanneer we dit probleem verwachten op te lossen.

  Harderwijk Drielanden, Horst, Strand Horst

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Harderwijk. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit 

  We verzwaren het net in de regio en breiden het uit. Naar verwachting ronden we dit af tussen eind 2021 en eind 2024.  

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Hattem Informatie volgt

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Hattem. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit. We breiden de kabelcapaciteit in het net uit. Naar verwachting ronden we dit eind 2023 af

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Hoge Enk Oldebroek, Oosterwolde (Gld.), Noordeinde

  Door spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor teruglevering op verdeelstation Hoge Enk. We breiden ons net uit met een nieuwe kabel. Dit verwachten we in het tweede kwartaal van 2024 op te lossen. 

  Lorentz Harderwijk, bedrijventerrein Lorentz, Harderhaven, Hierden

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Lorentz. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit.

  We breiden het net in de regio uit. Naar verwachting ronden we dit af tussen het 4e kwartaal van 2021 en het tweede kwartaal van 2024.

  Nunspeet Nunspeet. 't Harde

  Door spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Nunspeet. Dit geldt voor verbruik van elektriciteit.  

  We breiden de kabelcapaciteit in het net uit. Naar verwachting ronden we dit het vierde kwartaal van 2022 af.  

  Putten Putten, Het Oever, Strand Horst

  Door capaciteit- en spanningsproblematiek op het station Putten, en stations die hierop zijn aangesloten, is het tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit. We leggen een nieuwe kabel aan tussen twee bestaande delen van het net. We verwachten dit eind 2021 af te ronden.

  Puttereng Putten, Bijsteren, Krachtighuizen

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Puttereng. Dit geldt voor de teruglevering van elektriciteit. We breiden het net in de regio uit. Dit verwachten we eind 2023 af te ronden.

  Wezep Wezep, ‘t Loo Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Wezep. Dit geldt voor het verbruik en terugleveren van elektriciteit. Liander breidt het net in de regio uit. Dit verwachten we in het tweede kwartaal van 2024 af te ronden.

 •  

     

  Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Buurmalsen Geldermalsen, Buren, Est

  Door spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Buurmalsen. Dit geldt voor het verbruiken en het terugleveren van elektriciteit.

  Liander breidt het net in de regio uit. Dit verwachten we eind 2023 af te ronden.

  Dodewaard Dodewaard, Lienden, Kesteren, Opheusden, Ochten, IJzendoorn, Randwijk, Zetten, Hemmen, Andelst, Herveld, Valburg Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Dodewaard. Dit geldt voor levering en teruglevering van elektriciteit. 

  We breiden de kabelcapaciteit in het net uit. Naar verwachting ronden we dit halverwege 2025 af. 

   

  Daarnaast moet station Dodewaard uitgebreid worden. Hiervoor zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  NeerijnenNeerijnen, Haaften, Varik, MeterenHet verdeelstation Neerijnen heeft de maximale capaciteit bereikt voor het transporteren van elektriciteit. We kunnen tijdelijk niet voldoen aan nieuwe aanvragen voor het verbruiken en terugleveren van elektriciteit. Het is nodig het elektriciteitsnet te verzwaren. Liander kijkt voor een groter gebied, waar Neerijnen onderdeel van is, wat de meest efficiënte oplossing is. We onderzoeken hoe we in de capaciteit van het huididge verdeelstation kunnen vergroten en een nieuw verdeelstation kunnen bouwen. Hiervoor worden gesprekken gevoerd met Tennet en de betrokken gemeenten. Volgens de huidige planning zijn de capaciteitsproblemen hiermee op zijn vroegst in 2023 opgelost. Dit is mede afhankelijk van de mogelijkheden om de bestaande station Neerijnen en Zaltbommel uit te kunnen breiden. In de tussentijd passen wij congestiemanagement toe in dit gebied. Dit is een tijdelijke oplossing die een hoger verbruik van elektriciteit mogelijk maakt.

  Tiel Informatie volgt

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor teruglevering op verdeelstation Tiel. 

  Voor uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Velddriel Velddriel Het elektriciteitsstation Velddriel heeft de maximale cpaaciteit voor transport van elektriciteit bereikt. We kunnen daarom niet voldoen aan vragen voor het leveren van extra elektriciteit. Het is nodig het elektriciteitsstation in Velddriel uit te breiden. Liander onderzoekt momenteel op welke manier dat het beste uitgevoerd kan worden. We verwachten het station uit te breiden met extra kabels om de capaciteit van het station te vergroten. Ook verwachten we uit te breiden met extra velden om meer aansluitingen rechtstreeks op het station aan te sluiten. We verwachten dat de werkzaamheden hiervoor in het eerste kwartaal van 2022 zijn afgerond.

  We onderzoeken daarnaast de mogelijkheid om het spanningsniveau van het station aan te passen naar 20kV. Deze mogelijkheid is afhankelijk van de voorzienbare groei van de vraag vanuit onder meer de tuinbouw in dit gebied.

  Wamel Wamel, Maasbommel, Heerewaarden

  Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Wamel. Dit geldt voor teruglevering van elektriciteit.

  Liander breidt het net in de regio uit. Dit verwachten we in 2023 af te ronden.

  Zaltbommel Bommelerwaard, Waardenburg, Geldermalsen Door problemen met kortsluitvastheid en netcapaciteit kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Zaltbommel. Dit geldt voor de teruglevering van elektriciteit.

  Liander breidt verdeelstations in de Bommelerwaard uit en legt nieuwe verbindingen aan. Naar verwachting ronden we dit in 2023 af.

  Meer uitleg over kortsluitvermogen leest u hier. 

  Voor uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Lees meer over onze werkzaamheden in de Bommelerwaard

 •  

   

  Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Anklaar Anklaar, Apeldoorn, De Vecht

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Anklaar. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit.  

  We lossen dit op door de kabelcapaciteit van het distributienet in de omgeving te vergroten. Naar verwachting ronden we dit eind 2024 af. 

   

  Apeldoorn Informatie volgt

  Door capaciteitsproblemen op verdeelstation Apeldoorn kunnen we momenteel niet voldoen aan alle aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit.

  Voor uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Eerbeek Informatie volgt

  Door capaciteitsproblemen op verdeelstation Eerbeek kunnen we momenteel niet voldoen aan alle aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit. Voor uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Gorssel Deventer (A1 Bedrijvenpark en bedrijventerrein rond knooppunt Deventer)

  Door capaciteitsproblemen op verdeelstation Gorssel kunnen we momenteel niet voldoen aan alle aanvragen voor het afnemen van elektriciteit.

  Liander plant momenteel de werkzaamheden voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet in dit gebied. Zodra bekend is wanneer de congestie verholpen wordt, plaatsen we dat hier. 

   

  Lochem Laren, Lochem, Barchem, Kranenburg, Linde

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Lochem. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit.

  Liander breidt het net in de regio uit. Dit verwachten we in het eerste kwartaal van 2025 af te ronden.

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Platvoet Twello, Terwolde, Nijbroek

  Door spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Platvoet. Dit geldt voor verbruik en teruglevering van elektriciteit.

  We breiden het net in de regio uit. Dit verwachten we eind 2024 af te ronden.

  Vaassen Epe, Emst, Tongeren

  Door spanningsproblematiek kan op een veld van verdeelstation Vaassen niet voldaan worden aan alle aanvragen voor verbruik.  

  Liander plant de werkzaamheden voor de uitbreiding van het net. De verwachting is dat deze in 2021 afgerond zijn.

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Woudhuis Twello, Klarenbeek, De Kar, Wilp, Bussloo Door capaciteit- en spanningsproblematiek op het station Woudhuis, en stations die hierop zijn aangesloten, is het tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het verbruiken en terugleveren van elektriciteit.

   

  We verzwaren het net in de regio en breiden het uit. Naar verwachting ronden we dit in het eerste kwartaal van 2022 af. 

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Zuidbroek Informatie volgt

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor teruglevering op verdeelstation Zuidbroek. 

  Voor uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Zutphen Zutphen, Bedrijventerrein De Mars, Baak, Steenderen, Eefde, Harfsen

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Zutphen. Dit geldt voor het verbruiken en terugleveren van elektriciteit.

  Liander breidt het net in de regio uit. Dit verwachten we in het eerste kwartaal van 2025 af te ronden.

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen voor teruglevering een transportbeperking moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

Opgeheven knelpunten in Gelderland

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Aalders Dinxperlo, Breedenbroek

  Door het afronden van de verzwaring hebben we een aantal knelpunten in dit gebied opgelost.

  Aansluiting of meer vermogen nodig?

   

   

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  de Epen Gameren, Nieuwaal

  Een of meer klanten gaven aan minder vermogen nodig te hebben. Dit geldt voor verbruik.

   

 •  

  VerdeelstationPlaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Gorssel Deventer (A1 Bedrijvenpark en bedrijventerrein rond knooppunt Deventer)

  Een of meer klanten gaven aan minder vermogen nodig te hebben. Dit geldt voor verbruik.

   

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  de Koekoek ’t Harde

  We hebben het knelpunt bij verdeelstation de Koekoek opgelost. De netverzwaring is hier gereed.  

  Aansluiting of meer vermogen nodig?

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Nijkerk Buitengebied tussen Nijkerk en Voorthuizen

  We hebben een van de knelpunten op verdeelstation Nijkerk opgelost. De verzwaring is hier gereed. Dit geldt voor teruglevering.

  Aansluiting of meer vermogen nodig?

 • Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  Pramer Lievelde

  Een van de knelpunten op verdeelstation Pramer is voorlopig opgelost. Dat komt doordat een klantvraag is vervallen. Dit geldt voor teruglevering.

  Aansluiting of meer vermogen nodig?

Wat kan er in een wit of geel gebied?

Icoon Opwekken stappenplan

Er is in dit gebied voldoende ruimte op het elektriciteitsnet voor het afnemen en/of terugleveren van elektriciteit.

Wat kan er in een oranje of rood gebied?

Icoon Opwekken stappenplan

Er is in dit gebied weinig tot geen ruimte op het elektriciteitsnet voor het afnemen en/of terugleveren van elektriciteit. 

Wat is congestiemanagement?

Icoon Meterstanden doorgeven

Congestiemanagement wordt toegepast in gebieden waar weinig tot geen ruime beschikbaar is op het net. Maar wat is het eigenlijk?

Liander investeert in Gelderland

Icoon Vergrootglas

Waar in Gelderland vinden grote investeringen plaats in het elektriciteitsnet?