Transportcapaciteit in Flevoland

Provincie Flevoland

Flevoland heeft veel landelijk gebied, dat zich goed leent voor de opwek van duurzame energie. Het aantal windmolens en zonneparken die duurzame energie opwekken, groeit snel. Op sommige plekken groeit het aanbod van (duurzame) energie sneller dan dat de elektriciteitsnetten aangepast kunnen worden.

Drukte op elektriciteitsnet heeft effect op grootverbruikers

Door deze ontwikkelingen is het druk op het elektriciteitsnet in Flevoland. Hierdoor kan het gebeuren dat zakelijke klanten niet direct het elektrische vermogen krijgen dat ze vragen voor hun grootverbruikaansluiting. Dit zijn aansluitingen van meer dan 3x80 ampère. Bent u consument en heeft u zonnepanelen? Dan is het niet altijd vanzelfsprekend dat u opgewekte energie kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. U leest hier meer over op onze website.

Ook is het druk op het hoogspanningsnet. Tennet, beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland, heeft aangegeven dat in Flevoland (exclusief Noordoostpolder) de maximale capaciteit voor teruglevering is bereikt. Via verbindingsstations is het hoogspanningsnet verbonden met het net van Liander. Op enkele verbindingsstations is bijna de maximale capaciteit bereikt. Daardoor ontstaan in Flevoland knelpunten voor teruglevering.

In de afbeeldingen hieronder ziet u waar er wel, minder of geen ruimte is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.

Beschikbare capaciteit afnemen

 

Beschikbare capaciteit terugleveren

 

De laatste update van deze kaarten was op 25 november 2021. De volgende update vindt plaats op 9 december 2021. De knelpunten op deze kaart betreffen alleen grootverbruik aansluitingen. Dit zijn zakelijke aansluitingen groter dan 3x80 ampère. Lees op deze pagina wat de kleuren betekenen.

Waarom toch een grootverbruikaansluiting aanvragen?

Wilt u een nieuwe of een bestaande grootverbruikaansluiting verzwaren in een rood of oranje gebied? Dan kan het verstandig zijn om dit toch te doen.

 • Afhankelijk van het type aansluiting, is aansluiten soms toch mogelijk
 • Zodra er capaciteit vrij komt, verdelen we deze op volgorde van binnenkomst van aanvragen

Vraag uw aansluiting aan

Actuele knelpunten en oplossingen in Flevoland

 •  

     

     

     

     

  Verdeelstation Plaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  AlmereInformatie volgt Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor teruglevering op verdeelstation Almere. Voor uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen een transportbeperking voor teruglevering moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  BiddinghuizenBuitengebied ten zuidwesten van Biddinghuizen Door spanningsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor teruglevering op verdeelstation Biddinghuizen.

  We sluiten het gebied rechtstreeks aan op een nieuw te bouwen station. De bouw van dit nieuwe station is naar verwachting eind 2025 gereed. Daar sluiten we nieuwe kabels op aan voor het buitengebied. De spanningsproblemen zijn dan in 2026 opgelost.

  De VaartInformatie volgt Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor teruglevering op verdeelstation De Vaart. Voor uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen een transportbeperking voor teruglevering moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Dronten Dronten, Lelystad, Swifterbant, Biddinghuizen Het station Dronten heeft de maximale capaciteit bereikt voor het transporteren van elektriciteit. Het is tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit.

  We breiden het station Dronten uit te breiden. Dit doen we door extra transformatoren te plaatsen, waardoor we de capaciteit voor het terugleveren van elektriciteit vergroten. Tegelijkertijd passen we verdeelstation Biddinghuizen aan. Deze sluiten we volledig aan op de nieuwe transformatoren van station Dronten.

  De uitbreidingen van de stations Dronten en Biddinghuizen zijn naar verwachting medio 2023 gereed.

  Ook zijn er andere ontwikkelingen die ervoor zorgen dat in de nabije toekomst meer capaciteit beschikbaar komt. Het windplan Blauw (projectgebied Noord) krijgt een gezamenlijke aansluiting op het landelijke hoogspanningsnet. De huidige windturbines van het windplan Blauw die zijn aangesloten op het regionale net bij Liander, blijven tot uiterlijk 2022 in bedrijf. Door het amoveren van oude windturbines komt er capaciteit vrij op station Dronten.

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen een transportbeperking voor teruglevering moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Lelystad Gebied ten noorden van Lelystad (inclusief Oostervaart) Het station Lelystad heeft de maximale capaciteit bereikt voor het transporteren van elektriciteit. Het is tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit. Vooral het gebied ten Noorden van de stad Lelystad is aangesloten op dit station.

  We breiden het station Lelystad uit. Dit wordt gedaan door het plaatsen van extra transformatoren, waardoor we de capaciteit voor het terugleveren van elektriciteit vergroten. De uitbreidingen van station Lelystad zijn naar verwachting eind 2023 gereed.

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen een transportbeperking voor teruglevering moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  PampusInformatie volgt Door capaciteitsproblemen kunnen we tijdelijk niet voldoen aan alle aanvragen voor teruglevering op verdeelstation Pampus. Voor uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen een transportbeperking voor teruglevering moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Zeewolde 10kV en 20kV Zeewolde, buitengebied tussen Zeewolde, Almere en Lelystad

  Het station Zeewolde heeft de maximale capaciteit bereikt voor het transporteren van elektriciteit. Het is tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit.

  We passen het station Zeewolde qua opstelling aan. Daarna is het mogelijk om een extra transformator te plaatsen. Zo vergroten we de capaciteit voor het terugleveren van elektriciteit. Deze aanpassingen zijn naar verwachting in 2023 gereed.

  De nieuwe windturbines in het Windplan Rood (projectgebied Zuid) krijgen een gezamenlijke aansluiting op het landelijke hoogspanningsnet. De huidige windturbines die zijn aangesloten op het regionale net bij Liander, blijven deels tot 2026 ‘dubbel draaien’ met de nieuwe turbines. Daarna verwijderen we de oude turbines en ontstaat er mogelijk extra ruimte voor teruglevering bij Liander.

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen een transportbeperking voor teruglevering moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

  Zuiderveld 10kV Lelystad, buitengebied ten zuiden van Lelystad

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we niet langer voldoen aan alle aanvragen voor elektriciteit op verdeelstation Zuiderveld. Dit geldt voor verbruik en teruglevering. Vooral de stad Lelystad en het gebied rondom Lelystad Airport is aangesloten op dit station. 

  Station Zuiderveld staat in een woonwijk. Het vergroten van de capaciteit door het plaatsen van extra transformatoren is daardoor niet mogelijk. 

  We willen een nieuw station stichten ten zuiden van Lelystad. Momenteel lopen de onderzoeken naar een geschikte locatie. De verwachting is dat het nieuwe station tussen eind 2025 en begin 2026 gereed is. 

  Voor verdere uitbreiding van het station zijn werkzaamheden van TenneT nodig. Daarom zullen we nieuwe aanvragen een transportbeperking voor teruglevering moeten opleggen die pas opgeheven kan worden als deze klaar zijn. TenneT verwacht deze werkzaamheden tussen 2024 en 2028 af te ronden.

 •      

   

  VerdeelstationPlaats(en) Oorzaak, oplossingen en einddatum Meer informatie
  EmmeloordUrk, Noordoostpolder

  Door capaciteitsproblemen kunnen we niet langer voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Emmeloord. Dit geldt voor verbruik en teruglevering.

  Verschillende oorzaken zorgen in de aankomende jaren voor structurele congestie op verdeelstation Emmeloord. De netverzwaringen worden in fases gerealiseerd en zijn medio 2025 afgerond. Diverse projecten worden eerder gerealiseerd, bekijk de verwachte einddatum van het project in uw gebied via de Postcode Checker.

  Bekijk de Voortgang van de werkzaamheden rondom Urk

  Luttelgeest Luttelgeest, Blankenham

  Door spanningsproblematiek op het verdeelstation Luttelgeest is het tijdelijk niet mogelijk te voldoen aan nieuwe aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit.

  We leggen een nieuwe verbinding aan van 20kV naar het industrieterrein Oudehaske. Klanten zullen worden aangesloten op de nieuw te realiseren 20kV ring. Daarnaast zullen we de capaciteit van de bestaande 10kV transformatoren vergroten.

  Liander verwacht de werkzaamheden voor het uitbreiden van het elektriciteitsnet in het vierde kwartaal 2022 afgerond te hebben.

  VollenhoveVollenhove, Marknesse, Luttelgeest, Kuinre

  Door spannings- en capaciteitsproblemen kunnen we niet langer voldoen aan alle aanvragen op verdeelstation Vollenhove van Enexis en de achterliggende middenspanningsnet van Liander. Dit geldt voor verbruik en teruglevering.

  Liander werkt aan een oplossing voor verbruik. Zo leggen we een nieuw middenspanningsnet aan rond Marknesse. We verwachten de werkzaamheden uiterlijk in 2024 af te ronden.

  Voor teruglevering werkt Enexis aan een oplossing op verdeelstation Vollenhove. De verwachte duur van structurele congestie is langer dan vier jaar. Naar verwachting zal de netuitbreiding van het HS net rondom Vollenhove pas na 2027 gereed zijn.  

   

Opgeheven knelpunten in Flevoland

  Opgeheven knelpunten FlevolandGrootzakelijk

Wat kan er in een wit of geel gebied?

Icoon Opwekken stappenplan

Er is in dit gebied voldoende ruimte op het elektriciteitsnet voor het afnemen en/of terugleveren van elektriciteit.

Wat kan er in een oranje of rood gebied?

Icoon Opwekken stappenplan

Er is in dit gebied weinig tot geen ruimte op het elektriciteitsnet voor het afnemen en/of terugleveren van elektriciteit. 

Wat is congestiemanagement?

Icoon Meterstanden doorgeven

Congestiemanagement wordt toegepast in gebieden waar weinig tot geen ruime beschikbaar is op het net. Maar wat is het eigenlijk?

Liander investeert in Flevoland

Icoon Vergrootglas

Waar in Flevoland vinden grote investeringen plaats in het elektriciteitsnet?