ToonFrequent Signaal Zaanstad

TF Signaal Zaanstad

In oktober voert Tennet wijzigingen door in het hoogspanningsnet in de gemeente Zaanstad. Dat is het net waarop het regionale elektriciteitsnet van Liander is aangesloten. Door de wijzigingen in het elektriciteitsnet bestaat de mogelijkheid dat het ToonFrequent (‘TF’-)signaal niet goed meer doorkomt. Het gevolg is dat de schakeling mogelijk niet meer werkt. Dit kan gevolgen hebben voor de verlichting in de gemeenschappelijke (buiten)ruimtes. 

Portiek en achterpadverlichting

Dat per 10 oktober 2016  het oude signaal voor de straatverlichting niet meer door komt, kan ook op andere plekken gevolgen hebben. Iedereen met een juiste schakelaar kon het signaal  namelijk opvangen en gebruiken. In enkele gevallen is ook de portiek of achterpadverlichting geschakeld met dit signaal. Omdat het signaal relatief eenvoudig en gratis op te vangen is, is er bij  Liander niet bekend welke privé eigendommen er zo geschakeld worden. Dit is de verantwoordelijkheid van de eigenaar zelf. 

Hoe herkent u of u gebruik maakt van het TF-signaal? 

De beste manier om dat uit te vinden, is door te kijken of de verlichting in uw portiek of achterpad gelijk met de straatverlichting aan gaat. Is dat het geval, dan is de kans groot dat u ook gebruik maakt van dit signaal. Dan werkt de schakeling vanaf 10 oktober niet meer. 

U herkent dit doordat er een kastje (Rundsteuerempfänger)  in de buurt van uw meter is geplaatst. Onderstaand twee voorbeelden:

 

Rundsteuerempfanger

Hoe kan de schakeling voor de verlichting toch blijven werken?

Indien u het TF-signaal gebruikt voor de verlichting, dan adviseren wij u contact op te nemen met uw installateur. Hij kan op uw verzoek een vervangende tijdschakelaar plaatsen waardoor de verlichting toch wordt bediend.   

.