Stroomstoringen door heet en droog weer

Storingen warmte

Bij heet en droog weer kan het aantal stroomstoringen in Amsterdam en Friesland groter zijn dan gebruikelijk.

Als de temperatuur flink stijgt en de grond erg droog is, kunnen zwakkere onderdelen in het elektriciteitsnet oververhit raken en uitvallen. Het gaat hier om een bepaald type verbindingsstuk, de zogenaamde nekaldietmof. Deze verbindingsstukken kunnen zwakker zijn, bijvoorbeeld omdat ze eerder al zijn beschadigd tijdens graafwerkzaamheden (door derden).

Storingen

De uitval van de nekaldietmoffen kan leiden tot meer stroomstoringen dan gebruikelijk. Vooral op plaatsen waar de afgelopen maanden graafwerkzaamheden plaatsvonden. 

Vervangen

De gemeentelijke energiebedrijven, opgegaan in Liander, hebben de nekaldietmoffen in de vorige eeuw in grote aantallen ingezet. Het hele jaar vernieuwen en versterken wij onze energienetten. We controleren daarbij de netten op zwakken onderdelen en vervangen deze. In Amsterdam zijn we enkele jaren geleden een programma gestart waarbij veel nekaldietmoffen zijn vervangen door moffen van een betere kwaliteit. Hierdoor is het aantal stroomstoringen al flink afgenomen. En als we in Friesland bij het vernieuwen van de netten nekaldietmoffen tegenkomen vervangen we deze.

Smart Cable Guard

Ook innovaties helpen de elektriciteitsnetten te versterken. Sinds 2018 zetten we de Smart Cable Guard in. Dit apparaat scant kabels op zwakke plekken, zodat we deze kunnen vervangen voordat ze tot storingen leiden. Als er toch een storing optreedt, kan de Smart Cable Guard storingen sneller opsporen en de tijdsduur van de stroomonderbreking beperken. Helaas is het Amsterdamse niet geschikt om de Smart Cable Guard overal in te zetten.

Stroomstoring

Treden tijdens een warmteperiode meer stroomstoringen dan gebruikelijk op? Dan staan monteurs en materialen klaar om deze zo snel mogelijk op te lossen en klanten weer van stroom te voorzien. Tips over wat te doen bij een storing? Lees ze hier

In onderstaande video vertelt monteur Wietze Hijma meer over de toename van het aantal stroomstoringen in Friesland door het hete en droge weer.