TF stopt in Noordoostpolder per 1 september 2018
TF stopt in Noordoostpolder per 1 september 2018
Liander stopt in 2020 met het verspreiden van het TF-signaal via haar elektriciteitsnet. De techniek is verouderd en Liander heeft het TF-signaal voor haar werkzaamheden niet meer nodig. In de regio Noordoostpolder stopt het TF-signaal eerder, namelijk al per 1 september 2018. Hieronder leest u wat dit voor u betekent.
Wat doet het TF-signaal?
Liander gebruikt het TF-signaal voor haar netbeheertaken, zoals voor de schakeling van openbare verlichting (geschakelde aansuiting 1x6A). Er zijn echter ook bedrijven en organisaties die het TF-signaal dat Liander uitzendt, gebruiken in hun eigen installaties. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch in- en uitschakelen van de verlichting op het parkeerterrein, galerijverlichting of in koelinstallaties. Met deze toepassingen liften gebruikers voor het schakelen dus als het ware mee op het TF-signaal van Liander. Als Liander stopt met het TF-signaal heeft dat voor organisaties die het gebruiken in hun eigen installaties gevolgen. De toepassing zal niet meer in- en uitschakelen.
Waarom stopt het TF-signaal eerder in de Noordoostpolder?
In de regio Noordoostpolder stopt het TF-signaal eerder dan in de rest van het Liander gebied. Dit komt doordat Tennet, de landelijke netbeheerder, een deel van het net verschakelt. Daardoor werkt het TF-signaal in de Noordoostpolder vanaf 1 september 2018 niet meer. Alle toepassingen die gebruik maken van het TF-signaal moeten daarom op een andere manier aangestuurd worden.
Voor toepassingen die tot de taak van de netbeheerder horen, regelt Liander dit. Het gaat dan om de slimme meter voor het tariefschakelen bij kleinverbruik aansluitingen en FlexOVL voor het schakelen van de openbare verlichting op het elektriciteitsnet van Liander.
Bekijk hieronder wat de impact is op uw organisatie.
Consequenties voor overheden

Het uitfaseren van het TF-signaal kan consequenties hebben voor de gemeentes Noordoostpolder en Urk, provincie Flevoland en Rijkswaterstaat. Bekijk welke impact dit op uw organisatie kan hebben.
Consequenties voor VVE's en woningbouwcorporaties

Het uitfaseren van het TF-signaal kan consequenties hebben voor woningbouwcorporaties en VVE's in de regio Noordoostpolder. Bekijk welke impact dit op uw organisatie kan hebben.
Veelgestelde vragen
-
Welk gebied bedoelen we precies met de regio Noordoostpolder?
Met de regio Noordoostpolder bedoelen we gemeente Urk, gemeente Noordoostpolder in de provincie Flevoland.
-
Van wie is het TF-signaal? Wie beheert het?
De zendsystemen, die het TF-signaal verzenden, zijn in het beheer van de netbeheerder in de betreffende regio. In dit geval dus Liander.
-
Ik weet niet of we binnen onze organisatie het TF-signaal gebruiken? Wie kan me daarbij helpen?
Uw installatie-adviseur kan u hierbij helpen. Samen met uw installatie-adviseur kunt u ook de beste oplossing bepalen voor uw organisatie en specifieke situatie.
-
Wie kan me adviseren over een alternatieve oplossing?
Uw installatie-adviseur kan u hierbij helpen. Hij kan u adviseren over de beste oplossing voor uw organisatie en specifieke situatie.
-
Waarom biedt Liander geen alternatief?
Volgens de Elektriciteitswet mogen netbeheerders geen diensten leveren buiten de wettelijke taken van de netbeheerder. Liander kan daarom het schakelen niet als dienst (gaan) aanbieden aan toepassingen anders dan het tariefschakelen (Slimme meter) en het schakelen van de openbare verlichting op het elektriciteitsnet van Liander (FlexOVL).
-
Wat wordt er bedoelt met tariefschakelen?
Met tariefschakelen bedoelen we het schakelen tussen een hoog (dag) en laag (nacht) tarief. Dit wordt ook wel dubbel tarief, piek/dal tarief of dag/nachtstroom genoemd. Uw energieleverancier rekent op één dag twee verschillende soorten tarieven:
- Overdag een hoog tarief.
- In de avonden, nachten, zaterdagen, zondagen en op feestdagen* een laag tarief.
Het daltarief is meestal op weekdagen van 23.00 tot 7.00 uur en in weekenden en op feestdagen* de gehele dag. In sommige regio's is dit anders. Neem contact op met uw energieleverancier voor de exacte tijden. Dubbeltarief is een contractafspraak tussen leverancier en klant. Liander faciliteert alleen dat de meter dit juist registreert.
* Het laagtarief geldt op de volgende feestdagen: nieuwjaarsdag, eerste paasdag, tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Pinksterdag, pinkstermaandag, eerste kerstdag en tweede kerstdag.