Slimme oplossingen voor marktpartijen

Slimme oplossingen marktpartijen

De enorme opmars naar duurzame energie en groeiende economie maakt dat het energiesysteem verandert. Dit dwingt ons om anders om te gaan met energie en om het bestaande energienet beter te benutten. Om de overgang naar een duurzame energievoorziening mogelijk te maken en aan de toenemende vraag naar energie te voldoen, werken we nú aan het veranderende energiesysteem. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van slimme oplossingen waar iedereen op de energiemarkt mee aan de slag kan.  

Veel data – veel mogelijkheden 

Digitalisering speelt een belangrijke rol in het veranderende energiesysteem. Als grootste netbeheerder krijgen we voortdurend informatie binnen over het stroom- en gasnetwerk. Voor ons is dat relevant voor het goed laten functioneren van het net. Zo kunnen we energiestromen beter inschatten en het netwerk efficiënter gebruiken. Maar die data zijn ook handig voor het oplossen van andere vraagstukken rond de energievoorziening en transitie. Zoals die van u, als partner in energie. Daarom bieden we deze data op allerlei innovatieve manieren aan. Denk aan een platform voor het makkelijk en betrouwbaar kunnen delen van meterstanden en aansluitgegevens, waardoor u als onafhankelijk dienstenaanbieder (ODA) of aggregator klanten nog beter van energieadvies kunt voorzien. Onderaan deze pagina lichten we kort een aantal projecten toe.  

Samen het veranderend energiesysteem vormgeven 

Als marktpartij speelt u een belangrijke rol in het faciliteren van een energiemarkt en het oplossen van transportschaarste in onze netten. Help ons daarom mee met het ontwikkelen van nieuwe en toekomstige (data)diensten, werkwijzen en oplossingen die meegroeien en zich aanpassen aan de veranderende markt en verwachtingen van uw klant. Hier kunt u ook uw voordeel mee doen, omdat u uw core business en uw dienstverlening bouwt en baseert op een betrouwbare energievoorziening, nu en straks. 

 

Samen werken aan slimme oplossingen?

Heeft u een idee voor een dienst/product waarvoor u data of een aanpassing van onze marktfaciliterende processen nodig heeft? Wij horen graag van u!

Innovaties bij transportschaarste

Liander werkt volop aan slimme oplossingen, pilots en innovaties om meer ruimte vrij te maken op het elektriciteitsnet.

Actuele innovaties voor marktpartijen

 • De juiste aansluitgegevens van consumenten of ondernemers in het MKB achterhalen? Vaak is dat een ingewikkeld proces. Daarom hebben we op verzoek van marktpartijen ook detailaansluitgegevens van kleinverbruikers aan Energie Data Services Nederland (EDSN) toegevoegd. Zo vindt u op één plek de data die u nodig heeft. 

  Deze datasets met verbruik- en contractinformatie zijn beschikbaar. 

  Voor wie? 

  • Onafhankelijk dienstenaanbieders (ODA’s) en aggregators: het type elektriciteitsmeter of de capaciteit van de aansluiting opzoeken voor bijvoorbeeld slimme thermostaten, en adviseren over energiebesparing. 
  • Installatiebedrijven: de aansluitcapaciteit controleren, bijvoorbeeld voor het installeren van een warmtepomp. 

  Wat zijn de plannen voor de toekomst?  

  We overwegen om ook inzicht te geven in uitgebreidere aansluitgegevens van kleinverbruikers. Deel uw wensen daarover met EDSN via datadelen@edsn.nl. Informatie over de aansluitgegevens van grootverbruikers stellen we (nog) niet beschikbaar. Heeft u hier interesse in? Laat dit dan aan EDSN weten via hetzelfde adres. 

  Meer informatie 

  Mail naar datadelen@edsn.nl of ga naar www.edsn.nl/marktpartijen/ 

 • Hoe meet u als woningcorporatie de effectiviteit van een duurzaamheidsmaatregel? En hoe biedt u als prijsvergelijker consumenten de beste prijs aan? Met data over energieverbruik en capaciteit. Samen met de andere netbeheerders geven we op de website van Energie Data Services Nederland (edsn.nl) inzicht in deze informatie. Dit bespaart tijd, die u kunt investeren in het uitvoeren van uw diensten. Daarnaast kunt u met data uit een betrouwbare bron uw klanten beter adviseren.  

  Voor wie? 

  • Gaslicht.com of andere prijsvergelijkers: consumenten de mogelijkheid bieden om prijzen van leveranciers te vergelijken op basis van hun werkelijke verbruik. 
  • Woningcorporaties: na getroffen duurzaamheidsmaatregelen het nieuwe totale energieverbruik van bewoners checken. 
  • Onafhankelijk dienstenaanbieders (ODA’s) en aggregators: het type elektriciteitsmeter of de capaciteit van de aansluiting opzoeken voor betere energiebesparingstips en advies over congestiemanagement. 
  • Installatiebedrijven: informatie over de capaciteit van de energieaansluiting vinden voor bijvoorbeeld het installeren van een warmtepomp  

  Wat zijn de plannen voor de toekomst?  

  Op dit moment werkt EDSN met een eenmalige toestemming van klanten. Eind 2023 verandert dat naar een toestemming in overeenstemming met de AVG voor een langere periode.  


  Meer informatie? 

  Wilt u meer weten van dit product of er gebruik van maken? Mail voor vragen naar datadelen@edsn.nl of ga naar www.edsn.nl/marktpartijen/.